Bijzonder verhaal: 70-jarige vrouw bevalt van tweeling dankzij ivf

04.12.2023 10:38
zwangerschapsverlof met een tweeling Beeld: Shutterstock

Een opmerkelijk verhaal uit Oeganda vliegt het internet over. De 70-jarige Safina Namukwaya beviel vorige week van een tweeling nadat ze een ivf-traject had ondergaan.

Het maakt haar een van de oudste vrouwen ooit die is bevallen. Safina noemt de geboorte zelf ‘een wonder’.

Veerkracht

Het Women’s Hospital International and Fertility Centre in Oeganda maakte het nieuws bekend en feliciteerde de vrouw. Volgens het ziekenhuis is de geboorte “meer dan een medisch succes; het gaat over de kracht en veerkracht van de menselijke geest.” De tweeling, een jongen en een meisje, kwamen na 31 weken ter wereld en liggen nog in een couveuse. Hun toestand is stabiel. Voor het ivf-traject werd een donoreicel en het sperma van haar partner gebruikt, vertelde een arts uit het ziekenhuis aan de BBC.

Lees ook: Wow! Vrouw met twee baarmoeders raakt in allebei zwanger

Verlaten door man

Safina had allesbehalve een zorgeloze zwangerschap. De vader van haar kinderen ging bij haar weg toen bleek dat ze in verwachting was van een tweeling. “Mannen vinden het niet leuk om te horen dat je meer dan één kind draagt. Sinds ik hier ben opgenomen, is mijn man nooit komen opdagen,” vertelde ze tegen lokale media. Drie jaar geleden beviel Safina al van een meisje. Ze is niet de oudste vrouw ooit die is bevallen: in 2019 beviel een 74-jarige Indiase vrouw na ivf van een tweeling.