7x leuke speeltuinen voor kinderen met (en zonder) beperking

03.11.2021 08:52
speeltuinen met zonder beperking Beeld: Getty Images

Speeltuinen zijn voor kinderen met een handicap een belangrijke plek om contact te leggen met leeftijdsgenootjes. Des te mooier is het dat steeds meer speelplekken óók voor hen goed toegankelijk worden gemaakt. Zoals deze.

Nederland telt zo’n 115.000 kinderen met een handicap. Velen voelen zich eenzaam omdat het vaak lastig is om nieuwe contacten te leggen met leeftijdsgenoten. Een speeltuin die voor hen prima toegankelijk is, kan daar verandering in brengen. En gelukkig komen er daar steeds meer van.

Het SamenSpeelNetwerk is onlangs de campagne Onbeperkt Spelen gestart. Daarbij slaan onder meer gemeenten en ontwerpers de handen ineen om kinderen met én zonder beperking, samen te laten spelen.

Wij zochten alvast een aantal leuke speeltuinen uit die óók voor kinderen met een beperking goed toegankelijk zijn. Verspreid door heel Nederland, dus er zit er ongetwijfeld één bij je in de buurt.
 

Lees ook:
‘Als mensen staren naar mijn gehandicapte kind, voelt dat als een belediging’ >

 

Oerrr Speelnatuur Tiengemeten – Zuid-Beijerland

Op deze natuurlijke speelplek van maar liefst negen voetbalvelden groot is het heerlijk toeven. Hutten en vlotten bouwen (ook met je rolstoel), spelen met zand en water, glijden van de modderglijbaan… of toch liever bloemen plukken? Voor de kleintjes is er een veilig Ukkie-eiland.

Handig: voor de half verharde paden waar alle zintuigen worden aangesproken (geuren, voelen en geluiden) is een speciale rolstoel beschikbaar.

Adres: Tiengemeten 19, Zuid-Beijerland

 

Speeltuin Morschkwartier – Leiden

Deze speeltuin is in 2016 gerenoveerd, waarbij rekening is gehouden met de wensen van kinderen met een beperking. Zo is de plek rolstoeltoegankelijk, is er een zandbakboot waar kinderen met een rolstoel in kunnen en ook een leuke rolstoeldraaimolen.

Adres: Damlaan 2a, Leiden

 

Speelpark Ettegerpark – Zutphen

Het hoofdpad is verhard en goed toegankelijk voor rolstoelen. Er zijn extra steuntjes en touwen om je aan vast te houden en zelfs een hellingbaan waar je met je rolstoel, skates, skateboard of step vanaf kunt sjezen.

Is je kind minder- of slechtziend? Dan kan hij zich uitleven bij de speciale muziekbank.

Adres: Ettergerpark, Zutpen

 

Speeltuin Philipsdorp – Eindhoven

Veel toestellen in dit speelpark zijn te bespelen voor zowel valide als minder valide kinderen. Onder de toestellen liggen zich zachte, rubberen tegels en een aantal is prima te gebruiken met een rolstoel.

Wist je dat er ook een invalidentoilet aanwezig is én er gediplomeerde EHBO’ers zijn? Wel zo’n veilig idee.

Adres: Anthony van Leeuwenhoeklaan 30, Eindhoven
 

Lees ook:
3x rolstoelvriendelijke uitjes voor kinderen >

 

Speeltuin Klavertje Vier – Schimmert

Met een rolstoeldraaimolen, sta-wip en verstevigde verschoningstafel kan je kind hier al op jonge leeftijd terecht. De trappen zijn niet steil, de speeltoestellen verlaagd en langs de paden zijn klimgrepen en leuningen bevestigd.

Bijna alle toestellen in de speeltuin zijn geschikt voor kinderen met een beperking, maar natuurlijk ook te gebruiken voor alle anderen.

Adres: St. Remigiusstraat 1c, Schimmert (vlakbij Maastricht)

 

Speeltuin Het Span – Alkmaar

Draaien, glijden, klimmen: in deze speeltuin kan ieder kind dat doen. Veel speeltoestellen zijn geschikt voor rolstoelgebruikers en er is een invalidentoilet beschikbaar.

Adres: Tirolstraat 112a, Alkmaar
 

Speeltuin Kruiskamp – Amersfoort

Is je kind tussen de anderhalf en twaalf jaar oud? Dan kan hij zich hier uitleven in de zandbak, op klimtoestellen, schommels en natuurlijke klimplekken. Het is een echte Samenspeelplek: kinderen met en zonder handicap kunnen er urenlang samen spelen.

Gaat het tussendoor plenzen? In het ruime clubgebouw kun je prima schuilen.

Adres: Pullstraat 3, Amersfoort

 

Meer speelplekken die ook voor kinderen met een handicap goed toegankelijk zijn, vind je hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >