Onderbuikgevoel: ‘De babyfoon bleef stil, maar ik móést naar boven’

17.03.2023 06:13
mombracing babyfoon Beeld: Getty Images

Het zou vast goed komen, de baby een paar minuten alleen laten om te dineren met babyfoon erbij. Alleen liet die moederintuïtie van Shanti niet los.

Shanti (32) woont samen met Remmert (37) en is moeder van Damian (3). Ze is zwanger van de tweede.

“De terugreis van onze vakantie in Italië was te ver om in één ruk te rijden met een baby. Dus namen we een hotel in Duitsland, legden Damian – toen 11 maanden – in het reisledikant op onze kamer en schoven met onze cameraloze babyfoon aan bij het diner, een verdieping lager.

De babyfoon bleef stil, maar ik kon niet ontspannen. ‘Laat het los,’ zei Remmert, ‘thuis slaapt Damian toch ook een verdieping hoger zonder ooit een kik te geven?’

Lees ook – Gras, bloed of poep: zo verwijder je veelvoorkomende vlekken >

Dit zaakje stinkt

Toch hield ik het halverwege het hoofdgerecht niet meer, ik móést naar boven. Muisstil trof ik Damian rechtop in zijn bedje aan, in opperste concentratie. Zijn vuisten kneedden een substantie waarmee hij duidelijk al minutieus aan het knutselen was geweest. De poep zat aan alle kanten van zijn bed en in zijn haren. Trots keek hij naar zijn opengemaakte luier.

“De poep zat aan alle kanten van zijn bed en in zijn haren”

‘Kom maar even naar boven’, schaterlachte ik door de babyfoon. ‘Ik kan hier wel wat hulp gebruiken.’ Het ledikant was klaar voor de vuilstort en die nacht sliep Damian tussen ons in. Remmert denkt sindsdien wel twee keer na voordat hij me tegenhoudt wanneer ik weer eens naar mijn onderbuikgevoel wil luisteren.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.