Omkopen: ‘Als jij zegt dat je drie bent, mag je straks twéé ijsjes’

16.03.2023 12:42
mombracing ijs kind omkopen Beeld: Getty Images

Moeder van het jaar word je er niet van, maar kan jou het schelen: de snelste weg naar het gewenste resultaat is bij kinderen nu eenmaal omkoperij.

Danielle (34), moeder van Daan (10) en Max (4):

“Onze jongste is ’s avonds een slechte eter. Dus als we met het gezin uit eten gaan bij een all-you-can-eat-restaurant, waar het tot drie jaar gratis is, prent ik Max altijd in dat hij moet zeggen dat hij een jaar jonger is. Dan beloof ik hem: als jij zegt dat je drie bent, mag je straks twéé ijsjes pakken. Scheelt mij vijftien euro. Laatst waren we weer in zo’n tent. Vraagt hij weer terug op de parkeerplaats: ‘Zo, ben ik nu weer vier?’”

Lees ook – ‘Voor het fenomeen beloningen is mijn kind totaal ongevoelig geworden’ >

Voor wat hoort wat

Mariëtte (36), moeder van zoon Jesse (4):

“Eigenlijk sloop het ‘voor wat hoort wat’-principe er via een beloningssysteem bij ons in: ‘Als je op de wc plast of poept, krijg je een sticker. Bij een vol vel mag je een cadeautje uitkiezen’. Dat werkte voor meer dingen. Als er iets lastigs moest gebeuren, zette ik het ook in. Maar de kleine slimmerd had al snel in de gaten hoe dat werkte.

Dus wanneer ik Jesse een keer vroeg om mee te gaan de hond uitlaten, naar de winkel te gaan of om gewoon aan tafel te komen, hoorde ik dat kinderstemmetje: ‘Ja, dat is goed mama, als jij dan wel daarna met mij…’ En dan volgde er iets wat hij graag wilde: een rondje fietsen, samen spelen, langer opblijven… Ik heb er vooral heel hard om gelachen, want zelf veroorzaakt, en daarna besloten om dit principe niet meer in te zetten. Hij past het overigens nog steeds graag toe, maar we trappen er niet meer in.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.