‘Voor het fenomeen beloningen is mijn kind totaal ongevoelig geworden’

25.01.2023 06:42
zoon-belonen-kind

Voor je kinderen had wist je het zeker: die kleine rakkers zouden nooit langer dan vijf minuten naar een tablet turen, op tijd in bed liggen en dat allemaal zonder omkopen. Maar nu ze er zijn blijkt het toch andere soep.

Eline (34): “Ik ben best lui. Als mijn zoon Sam (3) een uur op de tablet zit, denk ik: lekker rustig. Ik doe ook weinig ‘leuke dingen’ zoals zwemmen, naar een pretpark of zo’n speelschreeuwparadijs, want daar heb ik gewoon geen zin in.

Máár als mijn zoon zijn brood heeft opgegeten en om acht uur ’s ochtends een mini-Magnum wil, dan krijgt ie die: ‘Oké, eentje dan.’ Ook geef ik hem regelmatig cadeautjes tussendoor, zomaar. Dat dat niet handig is, merk ik nu met zindelijkheidstraining. Voor het fenomeen beloningen is mijn kind totaal ongevoelig geworden.”

Lees ook – Niet bepaald verantwoord, maar wel effectief: ‘Mijn ultieme redmiddel is omkoping’ >

Mama zegt altijd ja

Inge (39): “Mijn drie kinderen vragen standaard alles aan mij in plaats van aan mijn man, omdat ik altijd ja zeg. Ik ben ook van het omkopen: ‘Als jij nu even mee naar de winkel gaat, halen we straks een ijsje.’

“Een activiteit is tegenwoordig gelinkt aan kopen, kopen, kopen…”

Dat werkt top, alleen is het resultaat wel dat ze nu om de haverklap iets willen consumeren. Een activiteit is tegenwoordig gelinkt aan kopen, kopen, kopen… Gewoon naar het strand gaan zit er niet meer in. Nee, als we naar de zee gaan, moeten we ook een smoothiebowl eten of een colaatje drinken. Als ik dan een keer een goed moment heb en toch nee zeg, heb ik daar na vijf minuten alweer spijt van en zeg ik alsnog ja. En ja, dat weten de kinderen inmiddels ook.”

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.