Of het nu is om ervoor te zorgen dat je kind ineens begint op te letten in de klas of om ervoor te zorgen dat ze überhaupt op tijd komen. Het is soms best handig, zo’n omkopertje met extra schermtijd.
Lees verder onder de advertentie
Manon (39) is moeder van Kris (11) en Rosa (8):
“Toen Kris in de vijfde van de basisschool zat, barste covid los. Voordat ik het wist gaf ik les aan de keukentafel. Beregezellig natuurlijk. Al viel het me al gauw op dat ze de vraagstukken van bepaalde vakken afraffelde. Kris las dan maar de helft van een opdracht, waardoor haar antwoorden op zich wel juist begonnen, maar nooit volledig waren. Zonde, vond ik, en ik probeerde Kris er steeds op te wijzen: lees de héle vraag. Maar ze vertikte het gewoon.
Lees verder onder de advertentie
Onvoldoendes
Het eerstvolgende rapport was niet best. Er stonden twee dikke vette onvoldoendes op: een 4,5 voor begrijpend lezen en een 5 voor spelling. Precies die vakken waarbij ze de opdrachten nooit las. Ik vermoedde pure luiheid of onverschilligheid.
En eh ja, het zou zomaar kunnen dat mijn man en ik haar vervolgens een tv op haar kamer hebben beloofd, mits die onvoldoendes bij het volgende rapport waren weggewerkt… Ineens begon mevrouw te lezen. Met een duidelijk doel voor ogen werden die onvoldoendes binnen no-time opgekrikt naar een 6,5 en 7. Pedagogisch onjuist? Ongetwijfeld. Maar effectief? Dat zeker.”
Sabrina (27), moeder van Jayden (7) en Zomeya (3):
“Jayden krijgt elke dag pas een uur schermtijd als hij al zijn taken heeft gedaan. Wij hebben hier thuis een lijst hangen met taakjes als ‘tafel afruimen’ en ‘een boekje lezen voor het slapengaan’. Per dag moet hij er drie of vier uitvoeren. Elk werkje dat hij niet heeft gedaan, kost hem vijf minuten.
“We houden zijn verdiende schermtijd bij met een kookwekker”
Lees verder onder de advertentie
We hebben dat een jaar geleden ingevoerd, toen schermtijd hier echt de spuitgaten uit liep. Hij wilde eigenlijk niks anders meer. Dit werkt geweldig. We houden zijn verdiende tijd bij met een kookwekker. Al raakt hij regelmatig wat minuten kwijt. Meestal met een grote mond of zijn zusje pesten.”
De vroege vogel
Ophelie (38), moeder van dochter heet Chloé (10) en Emile (7):
“’s Morgens geef ik de kinderen twintig minuten de tijd om zich aan te kleden, hun boterham op te eten, tanden te poetsen en schoenen aan te trekken. Alles wat overblijft mag gebruikt worden om tv te kijken. Deze constructie is begonnen toen Emile naar groep 1 ging en steevast te laat klaar was. Ik ben verpleegkundige, dus ik heb weinig tijd in de ochtend. Maar dit werkt prima. Zo heeft Emile deze morgen wel twee hele minuten kunnen kijken van een aflevering van Nachtwacht.”
77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…