‘Wij kopen onze pubers regelmatig om’

02.02.2023 12:55
mombracing omkopen pubers Beeld: Getty Images

Je kind omkopen, is het pedagogisch verantwoord? Waarschijnlijk niet. Maar soms is het verdraaid handig om dit hulpmiddel in te zetten.

Marina (41), moeder van Sophie (10):

“De avondvierdaagse, ik vind het een verschrikking. Met honderd kinderen en hun ouders zingend een paar uur lang door de straten van mijn stad lopen, terwijl je de hele dag hebt gewerkt. Nee. Maar Sophie leek het juist geweldig.

Ik zocht en vond een manier om onder die gruwelijke verplichting uit te komen: als je hem skipt, mag je gaatjes in je oren. Iets wat ze pas mocht als ze naar de middelbare zou gaan. Lang verhaal kort: de volgende dag zijn we gaatjes laten prikken. Zij blij, ik blij.”

Lees ook – ‘Voor het fenomeen beloningen is mijn kind totaal ongevoelig geworden’ >

Controversieel

Bregje (46), moeder van Julia (14), Olivia (12), Isabel en Valerie (10):

“In de vrienden- en kennissenkring sta ik bekend om mijn ietwat controversiële opvoedaanpak. Zo betalen we onze puberdochter Julia twee euro per keer als we echt geen puf hebben haar gehandicapte zusje Isabel eten te geven. Isabel is blind en verstandelijk beperkt en wij voeren haar, omdat ze niet zelfstandig kan eten. Soms zijn we zo moe en dan vragen we Julia. Zij stuurt ons na afloop keurig een tikkie.”

Pizza-dag

Pauline (39), moeder van Tiuri (14) en Floor (12):

“Onze pubers kopen we regelmatig om. Of zoals ik liever zeg: ik onderhandel. Iets als ‘vanmiddag check ik jullie kamers en voor iedere nette kamer laat ik een pizza bezorgen’ deed het prima afgelopen zomervakantie. Zal er maar niet bij vertellen dat ik pedagoog en kindercoach ben.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.