Soms kom je er niet uit in je eentje en kun je wel wat hulp gebruiken. Elke week vertelt een moeder over haar dilemma.
Lees verder onder de advertentie
Nicoline (39) is getrouwd met Sjirk (40) en moeder van Sjoukje (11) en Lubke (6).
“Mijn oudste dochter Sjoukje zit in groep acht. Haar hele basisschooltijd was een worsteling. Ze heeft nooit goed in de groep gelegen en presteert onder het gemiddelde. In groep vier dacht haar school dat ze op de middelbare school niet hoger zou komen dan kader-niveau. Sjoukje wil dolgraag dierenarts worden, dus ik hoop op minimaal havo. Vanaf daar kan ze altijd nog doorstromen, maar vanaf kader is dat bijna ondenkbaar.
Lees verder onder de advertentie
Vakopleiding
Mijn man Sjirk vindt dat onze dochter gewoon lekker een vakopleiding moet doen. Kapper moet worden, of sportinstructeur – want sporten kan ze. Ik vind dat geen berg te hoog is, dus heb ik Sjoukje sinds twee jaar op bijles gedaan. Twee uur per week spijkert een dik betaalde oud-lerares haar bij op alles wat de Cito-eindtoets straks van mijn dochter vraagt.
Lees verder onder de advertentie
Vorig jaar, in groep zeven, kwam het onverbiddelijke preadvies: Sjoukje zou volgens school het best op haar plek zijn op kader-onderwijs. Sjirk had daar meteen vrede mee, maar ik zie meer in onze dochter. Bovendien wil ik haar droom niet om zeep helpen. Als ze zou weten op welk niveau haar school haar inschat, geeft ze straks haar droom op, en denkt ze dat ze niet meer kan bereiken.
Nu ze in groep acht zit, kan ik haar niet al te lang meer in het ongewisse houden. Haar schooladvies komt pas rond de eind-Cito, maar voor die tijd moeten we wel een voorselectie hebben gemaakt van middelbare scholen. Sjoukje kijkt naar havo/vwo-scholen, Sjirk en ik lezen ons ondertussen in over vmbo-onderwijs in onze regio.
Lees verder onder de advertentie
School ziet veel verbetering in Sjoukjes prestaties sinds ze naar bijles gaat. Dus wil ik haar eigenlijk niet vertellen wat haar preadvies was. De kans dat het advies na de eind-Cito hoger uitvalt, is best groot. Tegelijkertijd moeten we wel een selectie maken in de middelbare scholen waar we alvast gaan kijken.
Nu twijfel ik over wat ik moet doen. Moet ik Sjoukje vertellen dat ze kader-advies heeft, en scholen op dat niveau zoeken? Of hopen we op de resultaten van de bijles, en kijken we ook naar leuke havo’s in de buurt?”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.