Wil jij indruk maken met een feestelijke tafel? Gooi het eens over de Indonesische boeg. Je staat er best even voor in de keuken, maar de geuren en kleuren die dat met zich meebrengen maken het allemaal goed. Hieronder het recept voor de Rendang van aubergine.
Lees verder onder de advertentie
Sarak terong, wat zoiets als ‘gevulde aubergines’ betekent, is lekker op zichzelf of als bijgerecht. Dit Noord-Sumatraanse gerecht wordt ook wel rendang terong genoemd omdat de saus qua ingrediënten nogal op rendang lijkt.
75 g gedroogde geraspte kokos of verse geraspte kokos (diepvries), ontdooid
3 kemirinoten, grof gehakt
1 tl andalimanpeper
1 el korianderzaad
1 tl komijnzaad
1 el gedroogde garnalen*, geweekt in 50 ml heet water
3 sjalotten, in fijne plakjes
5 tenen knoflook, in fijne plakjes
10 rode lomboks, in dunne ringen
3 rode rawits, in dunne ringen
2 cm gember wortel, in fijne plakjes
2 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
2 cm laos, in fijne plakjes
2 tl zout
3 el kokos olie
1 tl palmsuiker
3 salamblaadjes
5 limoenblaadjes
500 ml kokosmelk
3 aubergines
10 g citroenbasilicum (alleen de blaadjes)
*Voor een volledig vegetarische versie laat je de gedroogde garnalen achterwege.*
Zo maak je het:
Rooster in een droge steelpan op middelhoog vuur het geraspte kokos donkerbruin. Maal het geroosterde kokos in de vijzel fijn, net zo lang tot het een iets glanzende pasta wordt door de olie die vrijkomt bij het malen. Schep de kokospasta over in een schaaltje in zet opzij.
Rooster in dezelfde droge steelpan op middelhoog vuur de kemirinoten, andalimanpeper, het korianderzaad en het komijnzaad zo’n 2 minuten. Maal de geroosterde specerijen in de vijzel fijn.
Schep de fijngemalen specerijen bij de kokospasta. Maal daarna de gedroogde garnalen in de vijzel tot een fijne pasta en schep bij de kokospasta en de fijngemalen specerijen.
Voeg als laatste de sjalotten, knoflook, lomboks, rawits, gemberwortel, kurkumawortel en de laos met het zout toe aan de vijzel en maal tot een fijne boemboe.
Verhit 3 el kokosolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de boemboe zo’n 4 minuten. Voeg de kokospasta met de gemalen specerijen en de gedroogde garnalen, de palmsuiker, salam blaadjes en de limoenblaadjes erdoor en bak 1 minuut mee. Voeg de kokosmelk toe en breng aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat 5 minuten zachtjes koken.
Verwarm intussen de oven voor op 160 °C. Halveer de aubergines over de lengte en snijd het vruchtvlees kruislings in. Verhit de resterende 3 eetlepels kokosolie in een koekenpan op hoog vuur. Bak de auberginehelften in zo’n 2 minuten per zijde goudbruin.
Verdeel de gebakken auberginehelften over een ovenschaal, lepel de saus erover en bak de aubergines in het midden van de oven in zo’n 30 minuten gaar. Neem uit de oven en bestrooi met het citroenbasilicum.
Verena heeft drie kinderen en een druk gezin, maar ook een diep verlangen naar af en toe een momentje voor zichzelf. Haar vriendin Lisa denkt hier anders over. Ze besloot haar drie kinderen mee te nemen naar het feestje dat eigenlijk alleen voor volwassenen bedoeld was.
Heeft een groot leeftijdsverschil invloed op je relatie? Leeftijd is maar een getal, zeggen ze. Maar als je moeder je aankeek alsof je gek was toen je een oudere date meenam naar het kerstdiner, dan weet je: het speelt tóch een rol. En niet alleen in de ogen van de buitenwereld, maar soms ook als […]
Je kind gaat uit logeren, leuk! Totdat er ongewenste souvenirs mee naar huis komen. Dat ontdekte Nina, moeder van Alina (7), toen haar dochter na een gezellig logeerweekend ineens hevig begon te krabben. Wat een klein ongemak had kunnen zijn, ontaardde al snel in een drama én een nogal opmerkelijke Tikkie.
Anna (28) kreeg uit het niets een telefoontje van haar zus Jamie (36), met de mededeling dat ze even een paar weken op haar drie kinderen moest passen. Jamie had een babymoon geboekt met haar vriend en geen budget voor een oppas.
Iedere ouder kent het: je wilt een goede indruk maken, maar soms heb je gewoonweg geen tijd of energie om alles zelf te doen. Dus ga je voor een slimme oplossing die toch niet zo slim blijkt.
Je hebt het vast weleens meegemaakt. Je 5-jarige wil nú die auto in de speelgoedwinkel, je zegt nee, en binnen drie seconden lig je in de vuurlinie van een Oscar-waardige driftbui. Hoe komt het dat sommige kinderen lijken te denken dat de wereld om hun draait? En belangrijker: wat doe je eraan zonder zelf een […]