Wil jij indruk maken met een feestelijke tafel? Gooi het eens over de Indonesische boeg. Je staat er best even voor in de keuken, maar de geuren en kleuren die dat met zich meebrengen maken het allemaal goed. Hieronder het recept voor de Vegan Kalio.
Lees verder onder de advertentie
Op de markt en bij de eetkraampjes in Indonesië zie je vaak tofu en tempé liggen. Veelal vers gemaakt en/of gefermenteerd en verpakt in bananenblad. Of het is goudbruin voorgebakken en klaar om zo te eten. In Nederland staan beide ingrediënten vooral bekend als vleesvervangers. Tofu wordt gemaakt van gestremde sojamelk en tempé van geperste, gefermenteerde hele sojabonen. Tofu is zacht en heeft een neutrale smaak, tempé is steviger en droger en heeft een meer uitgesproken smaak. In dit gerecht nemen ze de smaken van de saus goed in zich op, wat met de kousenband en de petehbonen zorgt voor een heerlijke vega kalio.
Lees verder onder de advertentie
Dit heb je nodig:
5 kemirinoten, grof gehakt
1 tl witte peperkorrels
3 sja lotten, in fijne plakjes
5 tenen knoflook, in fijne plakjes
5 rode lomboks, in fijne ringen
3 cm gemberwortel, in fijne plakjes
3 cm kurkumawortel, in fijne plakjes
2 tl fijn keukenzout
600 ml kokosmelk
100 ml kokos crème (of gebruik santen)
5 cm laos, gekneusd
3 salam blaadjes, gekneusd
5 limoenblaadjes, gekneusd
2 kurkumabladeren, de nerf verwijderd en julienne gesneden
1 stengel citroengras, gekneusd en in een knoop gedraaid
1 el asem kandis, fijngesneden | zonne bloemolie, om in te frituren
400 g tempé, in blokjes van 3×3 cm
400 g tofu, in blokjes van 3×3 cm
200 g kousen band, in stukjes van 3 cm
100 g petehbonen
Het recept:
Rooster in een droge steelpan op middel hoog vuur de kemirinoten en witte peperkorrels zo’n 2 minuten. Maal de geroosterde specerijen in een vijzel fijn. Schep de fijngemalen specerijen over in een schaaltje en zet opzij.
Voeg de sjalotten, knoflook, lomboks, gember en de kurkuma met het zout toe aan de vijzel en maal tot een fijne boemboe. Als de vijzel te vol is kun je de ingrediënten in porties fijnmalen. Zet opzij.
Zet een ruime pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Voeg 450 ml water, de kokosmelk, kokoscreme, gemalen spece rijen en de boemboe toe. Roer goed door en breng aan de kook. Voeg dan de laos, salamblaadjes, limoenblaadjes, kurkuma bladeren, het citroengras en de asem kandis toe en breng al omscheppend aan de kook. Zet dan het vuur laag en laat zonder deksel op de pan 30 minuten zachtjes inkoken.
Verhit een flinke laag zonnebloem olie in een wok op middel hoog vuur en frituur achtereenvolgens en in porties de tempé en de tofu rondom goudbruin. Laat goed uitlekken op keukenpapier.
Roer de tempé, tofu, kousenband en de petehbonen door de saus en kook al omscheppend mee totdat de kousen band beetgaar is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. De kalio is nu klaar om te serveren.
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Kinderen en een outfit kiezen: het is een combinatie die in veel gezinnen zorgt voor dagelijkse discussies, dramatische modeshows en onverwachte stijlkeuzes. Wat doe je als ouder: blijf je strijden, of laat je ze een keer zelf ervaren wat werkt en niet? Maartje koos voor dat laatste.
Als je je kindje bij iemand onderbrengt, wil je diegene echt kunnen vertrouwen. Logisch. Als dat in de praktijk niet blijkt te kunnen, is dat als een klap in je gezicht. Het overkwam Nikkie.
Je weet dat beklemmende gevoel als je per ongeluk appjes leest die niet voor jouw ogen bestemd waren? Of als je partner wel héél vaak “gewoon een collega” noemt? Experts slaan alarm: emotionele affaires komen steeds vaker voor. En nee, het hoeft niet fysiek te zijn om pijnlijk te zijn.
Voor de schoolfoto kleed je je kind natuurlijk aan in de mooiste kleren. Haartjes leuk. Snoeten goed gepoetst. Hopen dat er geen gaten zijn gevallen in het gezicht of gebit. Nou ja, dit geldt vooral voor moeders. Vaders houden er vaak toch net een andere standaard op na.
Een avondje uit eten met het gezin kan heerlijk zijn, even geen afwas, lekker eten en quality time. Maar voor de bediening is het soms een heel ander verhaal. Want hoewel kinderen vaak de schuld krijgen van rommel en chaos, zijn het verrassend vaak de ouders die het meeste gedoe veroorzaken.