Wist je dat moedermelk zich aan de behoeften van je baby aanpast? Is je kindje ziek, dan verandert de samenstelling van moedermelk en krijgt het extra immuunstoffen. Zo ontdekte de Amerikaanse moeder Mallory Smothers.
Lees verder onder de advertentie
Mallory merkte tijdens het borstvoeden dat haar dochtertje verkouden en prikkelbaar was. De volgende ochtend startte ze met kolven, zoals altijd, en zag dat haar moedermelk een andere kleur had. Het was geler dan de dag ervoor. ‘Gekke waanzin’, noemt ze het zelf. De melk leek op colostrum – de eerste moedermelk die je kindje krijgt – waar veel antistoffen, eiwitten en stoffen die de groei van de baby stimuleren, in zitten.
Lees verder onder de advertentie
Behoefte van je baby
Mallory maakte een foto van de melk van die dag en de dag ervoor, deelde hem op Facebook en schreef: ‘Niet zo lang geleden las ik een artikel in een medisch tijdschrift over hoe moedermelk zich aanpast om aan de behoeften van de baby te voldoen op meer manieren dan alleen de calorie-inname.’ Of wel: de samenstelling van moedermelk past zich aan de gezondheidsbehoeften van je baby aan. De foto van twee verschillende soorten borstvoeding ging viraal en werd zo’n 80.000 keer gedeeld.
Lees verder onder de advertentie
In het artikel waar Mallory het over heeft, legt een arts uit dat wanneer een baby borstvoeding krijgt er speeksel van de baby terug in de tepel van de moeder komt. De ontvangers van de melkklieren scannen als het ware het ’teruggespoelde baby-speeksel’ op bacteriën en virussen. En als ze iets abnormaals zien (als de baby ziek is of een infectie bestrijdt), verandert het lichaam van de moeder de samenstelling van de melk. De moedermelk wordt dus aangepast aan de specifieke behoeften van de baby door op maat gemaakte antistoffen te produceren.
Lees verder onder de advertentie
Uitwisseling moeder en baby
Meerdere onderzoeken naar borstvoeding ondersteunen wat deze arts zegt. Uit onderzoek blijkt dat de uitwisseling tussen moeder en baby invloed heeft op de samenstelling van de moedermelk. Zo heeft het ’s avonds een hoger vetgehalte en bevat het meer bouwstenen die baby’s gebruiken om melatonine te produceren en helpen met slapen. Daarnaast blijkt uit een studie in Clinical and Translational Immunology (in 2013 gepubliceerd) dat het aantal witte bloedcellen in de borstvoeding stijgt als de baby ziek is.
Lees verder onder de advertentie
Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.