Het is een herkenbaar zomers tafereel: jij ploft puffend neer op een bankje in de speeltuin, terwijl je kinderen met een vrolijk gekleurde slush puppy in de hand hun geluk niet op kunnen. Maar dat onschuldige ijsdrankje blijkt misschien toch minder onschuldig. De Britse voedselautoriteit waarschuwt nu: pas op met slush puppies voor jonge kinderen.
Lees verder onder de advertentie
De Food Standards Agency (FSA) uit het Verenigd Koninkrijk heeft ouders opgeroepen om kinderen onder de zeven jaar geen slushdrankjes te geven die glycerol bevatten. Die waarschuwing komt nadat meerdere jonge kinderen gezondheidsproblemen kregen na het drinken van deze kleurrijke zomerhit. Glycerol is een zoetstof die ervoor zorgt dat de drank niet volledig bevriest, handig voor dat smeuïge slush-effect. Maar het nadeel? In slush puppies zit vaak veel meer glycerol dan in andere voedingsmiddelen, en dat kan gevaarlijk zijn voor jonge kinderen.
Lees verder onder de advertentie
Wat doet glycerol dan precies?
Volgens kinderarts ANIOS Gian Janssen, in een interview met &C, lijken de symptomen van een glycerolvergiftiging op die van een flinke hypo (lage bloedsuikerspiegel). Denk aan:
Lees verder onder de advertentie
Hoofdpijn
Misselijkheid
Trillen
Zweten
Verwardheid
In ernstige gevallen: flauwvallen of zelfs shock
Je hoeft als ouder niet in paniek te raken, het risico is klein, maar het is niet nul. Vooral als een kind meerdere slush puppies achter elkaar drinkt, kan het misgaan.
In Engeland wordt nu geadviseerd om geen slushdrankjes met glycerol te geven aan kinderen jonger dan vier jaar. Janssen liet aan &C weten dat dat een verstandige grens is: “Bij een gemiddeld gewicht vanaf vier jaar kan het lichaam glycerol beter verwerken.” De FSA kiest voor nóg meer voorzichtigheid en stelt een grens bij zeven jaar. Waarom? Omdat jonge kinderen lichter zijn en gevoeliger reageren op stoffen zoals glycerol.
Lees verder onder de advertentie
Wat kunnen winkels en ouders doen?
De FSA roept winkeliers op om:
De bekermaat te beperken voor jonge kinderen
Geen gratis navullingen aan te bieden aan kinderen onder de 10 jaar
En voor ouders? Let goed op het etiket, vooral bij kant-en-klare slushies en thuispakketten. Glycerol hoort erop te staan, al staat het soms vermeld als “E422”.
Moet ik nu stoppen met slush puppies?
Nee hoor, het is echt niet meteen het einde van de slush puppy. Een enkele beker bij warm weer kan geen kwaad. Geef het met mate, en niet aan kinderen jonger dan vier jaar (of zeven, als je extra voorzichtig wilt zijn). Kinderarts Janssen benadrukt: “Af en toe een slush puppy is geen probleem. Maar laat je kind er geen drie achter elkaar drinken. En bij twijfel: altijd de huisarts bellen.”
Lees verder onder de advertentie
Uit onderzoek blijkt dat junkfoodreclames kinderen aanzetten tot overeten. In dit artikel lees je daar meer over.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.
Als werk onverwacht roet in het ouderschap gooit, moet je soms creatief zijn. Zo ook Carolien, die last-minute een oppas moest regelen voor haar dochter Saartje. Haar vriendin Melia bood hulp aan — met als resultaat een middag die niemand snel zou vergeten.
We kennen haar allemaal. Die ene moeder die haar halve inboedel inpakt alsof ze op wereldreis gaat in plaats van een weekje vakantie naar de camping in Frankrijk.
De zomervakantie: zes weken vol quality time, ijsjes, knutselprojecten en gezellige uitjes. In theorie. En voor sommige moeders pakt het ook vast zo uit…
Bernike (29) is getrouwd met Ruben (31) en moeder van een dochter (0). In haar columns schrijft ze scherp, geestig en met zelfspot over de realiteit van het jonge ouderschap – waarbij ze oog heeft voor het absurde in het alledaagse.