Onderzoek: Junkfoodreclames zetten kinderen aan tot flink overeten

junkfoodreclame Beeld: Canva
Elsemieke Tijmstra
Elsemieke Tijmstra
Leestijd: 3 minuten

Een paar minuutjes reclame kijken en je kind eet zo 130 calorieën extra. Jep, dat zijn dus twee boterhammen met pindakaas. En nee, dat verzinnen we niet zelf.

Lees verder onder de advertentie

Stel je voor: je kind kijkt vijf minuten naar filmpjes met hamburgers, chips en mierzoete limonade. Wat gebeurt er daarna? Ze eten. Meer. Véél meer. Volgens nieuw onderzoek van de Universiteit van Liverpool eten kinderen na zo’n korte blootstelling aan junkfoodreclame gemiddeld 130 extra calorieën op een dag.

Lees verder onder de advertentie

En we hebben het niet over reclames met vrolijke clownfiguren die frietjes aanprijzen, maar ook over simpele logo’s van fastfoodketens op een billboard of busstation. Zelfs dat heeft al invloed op hoeveel je kind eet – zonder dat het eten uit de reclame er überhaupt aan te pas komt.

Het onderzoek

Voor het onderzoek keken 240 kinderen tussen 7 en 15 jaar naar vijf minuten reclame:

  • één keer met junkfoodreclames
  • één keer met neutrale reclames

Daarna kregen ze snacks (zoals druiven of chocolaatjes) en een lunch aangeboden. De uitkomst?

  • Na de junkfoodreclames aten ze 58 calorieën meer aan snacks
  • En 73 calorieën extra bij de lunch

Dat tikt lekker aan als je bedenkt dat dit effect uren later nog zichtbaar was. En welk kind kijkt er nou slechts vijf minuutjes per dag naar een scherm?

Waarom dit belangrijk is

Volgens de onderzoekers heeft dit niets te maken met het willen eten van een specifiek merk of snack. Het gaat erom dat reclame simpelweg aanzet tot eten. En kinderen – vooral zij die al kampen met overgewicht – zijn hier extra gevoelig voor.

Daarom luiden experts de noodklok in de nieuwe Britse wet die junkfoodreclames voor 21.00 uur moet verbieden. Want ja, bedrijven mogen nog steeds via omwegen (zoals alleen een logo tonen) hun boodschap bij kinderen krijgen. “Als we écht serieus zijn over het beschermen van kinderen, moeten die achterdeurtjes dicht”, zegt Katharine Jenner, directeur  the Obesity Health Alliance.

Lees verder onder de advertentie

Mis niks van Kek

Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns

Wat zegt de politiek?

De Britse overheid zegt dat de nieuwe maatregelen in oktober in zullen gaan en naar verwachting 20.000 kinderen met obesitas zullen voorkomen. Dat zou ook economisch 2 miljard euro opleveren. Mooie cijfers — maar als je kind dagelijks al wordt getriggerd bij de bushalte? Dan hebben we nog een lange weg te gaan.

Lees verder onder de advertentie

In Nederland is geen dergelijke wetgeving van toepassing en wordt de regulering van dit soort reclames vooral gebaseerd op ‘zelfregulering’ door de voedselindustrie, via Stichting Reclame Code. Volgens de Reclamecode voor Voedingsmiddelen is het niet toegestaan om reclame voor ongezonde producten te richten op kinderen onder de 13 jaar. Echter, onderzoek toont aan dat kinderen nog steeds veelvuldig worden blootgesteld aan junkfoodreclames, vooral via sociale media en online platforms.

Moeten we dan alles alleen doen?

Goed om je als ouder van bewust te zijn, dus. “Nog één filmpje dan…” lijkt onschuldig, maar blijkbaar kan het ertoe leiden dat je kind even later een extra koek en een dubbele portie pasta naar binnen werkt. En hoewel niemand reclame kan uitbannen (behalve als je in een hutje op de hei woont zonder wifi), helpt bewustzijn wel. Dus ja, misschien toch maar dat YouTube-kanaal met de reclamevrije knutselfilmpjes een kans geven?

Lees verder onder de advertentie

Ouders kunnen er zelf ook wat van. Wist je dat ouders regelmatig junkfood in de broodtrommel mee naar school geven? Je leest het hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken