Opnieuw blijkt dat de kinderopvang veel voordelen met zich meebrengt. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat baby’s met meerdere sociale contacten in hun eerste levensjaar makkelijker over vooroordelen heen kunnen stappen als ze 17 jaar zijn.
Lees verder onder de advertentie
Het onderzoek
Neurowetenschapper Saskia Koch onderzocht dit aan het Donders Instituut van de Radboud Universiteit en legt uit: “Aannames en vooroordelen kunnen iemands gedrag tegen over een ander beïnvloeden. Denk aan het verschil tussen hoe je tegen een kind of tegen een volwassene zou praten.”
Op 17-jarige leeftijd kregen deze kinderen daarom voor dit onderzoek de opdracht om een spelletje te doen met iemand die ze niet zagen. Het onderzoek toonde aan dat 17-jarigen die als baby naar de kinderopvang zijn geweest, makkelijker over aannames en vooroordelen heen stappen.
Lees verder onder de advertentie
De reden hiervoor? “Op de kinderopvang hebben ze meer sociale contacten van verschillende culturele achtergronden en verschillende inkomensklassen. Ze zijn hierdoor sensitiever voor de sociale interactie, en kunnen het beeld dat ze van tevoren van hun medespeler in hun hoofd hebben sneller loslaten”, aldus Koch.
Meer sociale contacten
Dat 17-jarigen hier makkelijk overheen stappen als ze op jonge leeftijd naar de kinderopvang gaan, blijkt uit haar onderzoek. Op de kinderopvang hebben ze meer sociale contacten, uit allerlei rangen en standen. Op 17-jarige leeftijd kregen deze kinderen daarom de opdracht om een spelletje te doen met iemand die ze niet zagen.
Lees verder onder de advertentie
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.