Hoe kan het dat je na een korte, gebroken nacht tóch energiek bent? Een slaapexpert legt het uit

slapen slaap Beeld: Pexels
Marloes Graat
Marloes Graat
Leestijd: 3 minuten

Voel je je verrassend energiek na een gebroken nacht? Dan ben je niet de enige – veel ouders herkennen het. Maar slaapexperts waarschuwen: dat opgewekte gevoel is geen teken dat je goed functioneert, het is juist een stressreactie van je lichaam.

Lees verder onder de advertentie

Herken je het gevoel dat als je na een gebroken nacht, waar je maar vier uurtjes hebt geslapen, je meer uitgerust voelt dan na een nacht doorslapen? Dan ben je niet de enige. Op TikTok gaat deze slaapmythe de ronde: slaap vermijden voor meer energie. Maar zit hier enige waarheid in of is het de zoveelste TikTokhype?

Lees verder onder de advertentie

Niet echt

Helaas, volgens slaapexperts klopt het niet dat je lichaam meer uitgerust is, na minder slaap. Volgens hen komt het gevoel van meer energie na minder slapen uit een natuurlijk maar vluchtig gevoel van alertheid. Je hersenen creëeren dat gevoel om tijdelijk om te kunnen gaan met minder slaap. “Het kan aanvoelen alsof mensen zich energieker voelen”, zegt Jamie Zeitzer, slaapexpert van universiteit van Stanford op Eos wetenschap. “Maar vanuit fysiologisch standpunt is dat niet zo. Je bent niet echt wakkerder.”

Lees verder onder de advertentie

Unaniem

Waar komt deze hardnekkige mythe dan toch vandaan? Veel succesvolle ondernemers claimen dat ze minder sliepen en dat hun weg naar succes versnelde. In de beginjaren van Microsoft probeerden Bill Gates en zijn collega’s regelmatig te achterhalen wie de minste slaap kon verdragen. Toch zeggen slaapexperts unaniem: geen enkele vorm van slaaptekort is uiteindelijk goed voor je. “Onze biologie vereist slaap en daar kunnen we niet omheen”, zegt Eti Ben Simon, neurowetenschapster en slaapexpert aan de Amerikaanse universiteit van Californië.

Lees verder onder de advertentie

Overlevingsstand

Wat gebeurt er dan precies in je lichaam na een korte nacht? Als je slecht slaapt, denkt je brein dat er gevaar dreigt. Het zet je lichaam dan meteen in de overlevingsstand: je hartslag gaat omhoog, je krijgt een stoot adrenaline en je lichaam maakt extra suiker aan voor snelle energie. Dit is de bekende vecht-of-vluchtreactie.

Lees verder onder de advertentie

Eén slechte nacht lijkt misschien onschuldig, maar je lijf ervaart het als stress. Het geeft stresshormonen af (zoals cortisol), waardoor je je even wakkerder voelt, maar dat is schijn. Die energieboost is tijdelijk. Ondertussen gaan je geheugen en concentratie er al snel op achteruit. Kortom: je voelt je misschien even alert, maar je hersenen doen ondertussen al een stap terug.

Diepe slaap

Klinisch psycholoog Michael Beus zegt dat de slaapfase waarin iemand wakker wordt, invloed kan hebben op hoe verward of uitgerust die persoon zich voelt. Als iemand wakker wordt uit de diepe slaap-fase, kost dit veel meer moeite dan wanneer iemand wakker wordt (gemaakt) tijdens de lichte slaap-fase.

Lees verder onder de advertentie

Misleidend gevoel

Breus zegt dat mensen zich ‘wakkerder’ kunnen voelen als ze ontwaken tijdens de eerste of tweede fase van de ondiepe non-remslaap. Het kan ook zorgen voor een energieker gevoel tijdens een periode van te weinig slaap, maar het eerste halfuur kan misleidend zijn, zegt Ben Simon. Dat verklaart dus het wakkere gevoel, ook al heb je maar een paar uur geslapen door darmkrampjes, doorkomende tandjes of nachtmerries.

Sprookjes bestaan dus helaas niet. Ook niet in je dromen. Er is geen kortere weg naar een energieke start van de dag: slaap is eigenlijk al de beste lifehack.

Lees verder onder de advertentie

Er is ook goed nieuws. Experts zijn namelijk enthousiast: deze slaapmethode kan je nachtrust én je relatie redden.

Bron: EOSwetenschap

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken