Experts zijn enthousiast: deze slaapmethode kan je nachtrust én je relatie redden

Scandinavische slaapmethode
Heather Serry
Heather Serry
Leestijd: 3 minuten

Samen onder één dekbed slapen klinkt romantisch, maar in de praktijk betekent het vaak: getrek, gerol, gezucht en minstens één iemand die om 03.00 uur wakker wordt zonder deken, maar met een lichte wrok. Daarom is de Scandinavische slaapmethode tegenwoordig zo populair.

Lees verder onder de advertentie

Steeds meer stellen zeggen daarom vaarwel tegen het gedeelde dekbed en stappen over op de Scandinavische slaapmethode. Klinkt ingewikkeld, maar het komt neer op iets heel simpels: twee mensen, twee dekbedden, één bed.

Geen koude schouders meer

De methode is al jaren populair in landen als Zweden, Noorwegen en Denemarken. En dat is niet voor niets. Met twee aparte dekbedden is het gedaan met het ’s nachts trekken aan de rand, het vechten om warmte, of het wakker schrikken van een partner die zich dramatisch omdraait. Bovendien kan ieder zijn eigen voorkeur kiezen: een licht zomerdekbed voor de warme slaper, een dikke donzen voor de koukleum. Geen compromissen meer, alleen slaap.

Lees verder onder de advertentie

Intimiteit blijft, frustratie verdwijnt

Voor wie zich afvraagt of dit niet de eerste stap is richting aparte slaapkamers: nee hoor. De meeste stellen blijven gewoon tegen elkaar aan liggen, praten nog even na over de dag of knuffelen voor het slapengaan. Het enige verschil is dat niemand meer om 4.00 uur wakker schrikt met een knie in z’n rug en een halve deken over zich heen.

Lees verder onder de advertentie

Slaapexperts zijn enthousiast. Want hoewel deze methode misschien niet standaard in romantische films voorkomt, blijkt het in de praktijk juist beter voor de relatie. Want minder slaapgebrek = minder irritatie = minder ruzie over wie het wc-papier had moeten vervangen.

TikTok trend

De Scandinavische slaapmethode is inmiddels een ware hit op TikTok, waar vermoeide ouders massaal hun bedden tonen met twee aparte dekbedden. Reacties als “Waarom wist ik dit niet eerder?” en “Hadden we dit maar gedaan toen de baby net geboren was”, vliegen over het scherm.

Het is dus geen hype voor minimalistische hipsters met houten bedden en linnen pyjama’s. Het is vooral een praktisch idee voor stellen die snakken naar nachtrust.

Gamechanger

Voor ouders met jonge kinderen, die vaak toch al op halve kracht draaien qua slaap, kan het een gamechanger zijn. Geen gedoe meer als er halverwege de nacht een peuter tussenin komt liggen: iedereen houdt z’n eigen dekentje, en de rust keert sneller terug.

Kortom, niet sexy, wel slim. Niet romantisch in theorie, maar juist wél in de praktijk. Want een goede nachtrust is het nieuwe voorspel – en daar kan geen gedeeld dekbed tegenop.

Wist je trouwens dat er 5 gewoontes zijn waarmee je onbewust de slaap van je peuter saboteert, volgens slaapexperts? Je leest ze hier.

Lees verder onder de advertentie

Meest bekeken