De decembermaand: dé tijd van het jaar die in teken staat van familie, feestdagen en samenzijn. Tenminste, als je niet degene bent die het hele circus in goede banen moet leiden.
Lees verder onder de advertentie
Van sinterklaassurprises en kerstdiners op school tot cadeautjes en overspannen kinderen. Voor moeders is het vaak een marathon van planning, koken, cadeaus kopen en opruimen. Met deze tips wordt die decembermaand net wat minder stressvol en geniet jij er ook een beetje van.
Lees verder onder de advertentie
6 tips om de decembermaand leuk te houden
Vergeet niet: de feestdagen zijn er ook voor jou. Het is niet de bedoeling dat jij uitgeblust met een mom burn out aan januari begint. Plan wat me-time in, leg de lat een beetje lager, en geniet net zo hard van al die twinkelende lichtjes en gezellige gezinsmomenten. Deze tips helpen je op weg.
Lees verder onder de advertentie
1. Skip de strakke planning
Wees eens rebels en zeg nee tegen een overvolle agenda. Laat wat ruimte voor spontane momenten. Een kerstfilm kijken in pyjama met de kids? Top. Bordspelletje erbij? Nog beter. Geen schuldgevoel om de kerstvakantie-afspraak van een vage kennis af te slaan; ze overleven het wel zonder jou.
Lees verder onder de advertentie
2. Je huis hoeft niet perfect versierd te zijn
Je hoeft niet álles te doen. Laat dat ene hoekje van het huis onversierd en zeg doei tegen het idee van de perfect gedekte tafel, lampjes in de tuin of kerstboompjes op de kamer van je kids. Wat je kinderen later herinneren, is niet of je servetten matchten met het tafelkleed, maar dat je er écht bij was. Dus leg die lat lager en laat de versieringen een beetje los.
Lees verder onder de advertentie
3. Regel een oppas
Een beetje empathie van de familie kan een wereld van verschil maken. Vraag oma of opa, je zus of buurvrouw om een middagje op te passen, zodat jij cadeautjes kunt inpakken of gewoon even een koffietje kunt drinken zonder dat er iemand tien keer “mamaaaa” roept. Leg uit dat het niet gaat om warme koffie drinken of cadeaus inpakken, maar om even een moment niet te hoeven aanstaan en te kunnen bijkomen in de drukke dagen.
Lees verder onder de advertentie
4. Zorg voor een romantisch momentje
De feestdagen gaan niet alleen over de kids. Gebruik deze tijd om weer even in te checken met je partner. Of het nu een avondje uit is, een romantisch diner thuis, elkaar vaker een knuffel geven of gewoon samen een glas wijn drinken terwijl de kerstboom knippert. Houd het simpel, maar maak tijd voor elkaar. Je verdient het om ook als koppel even te ontspannen.
5. Durf hulp te vragen bij taken die jij altijd doet
Stop met denken dat je alles zelf moet doen. Echt, het is oké om hulp in te schakelen. Vraag iemand om mee te denken over de cadeaus, de boodschappen of gewoon om even een uurtje de kinderen bezig te houden. Hoe specifieker je bent in je verzoek, hoe beter. “Kun je me helpen met de kerstboom optuigen?” is effectiever dan hopen dat iemand het vanzelf aanbiedt.
6. Stop met vergelijken op Instagram en TikTok
Stop met scrollen op Instagram en TikTok en vergelijken met influencers die wél alles lijken te kunnen. Focus op wat jóu gelukkig maakt en wat voor je gezin belangrijk is. Niemand heeft een perfecte december, ook influencers niet, en dat hoeft ook helemaal niet. Soms is een warme kop chocolademelk en een dikke knuffel van je kinderen alles wat je nodig hebt om die feestdagen onvergetelijk te maken.
Kinderen verzinnen de gekste dingen om ergens onderuit te komen. Vaak met hele slechte smoezen die je zo doorziet, maar soms zijn ze slimmer dan je verwacht. Zo dacht Sylvia maandenlang dat haar dochter naar paardrijles ging, maar dat was helemaal niet zo.
Trigger warning: in dit artikel komt een eetstoornis ter sprake, wat mogelijk triggerend kan zijn.De druk om na een bevalling ‘snel weer de oude te zijn’ is groot. Social media staat vol met moeders die binnen no time hun zwangerschapskilo’s kwijt zijn en weer in hun oude spijkerbroek passen. Dat kan ervoor zorgen dat je […]
Heb je weleens stiekem een blik geworpen op de chatgesprekken van je tiener en je afgevraagd wat al die emoji’s betekenen? Dan ben je niet de enige. De nieuwe Netflix-hit Adolescence heeft ouders in heel Nederland aan het denken gezet over de verborgen betekenissen achter emoticons. Taalplatform Preply heeft ze op een rij gezet.
Sommige kinderen trekken vanaf dag één naar dieren toe alsof ze een magneet in hun kleine knuistje hebben. Ze aaien élke hond die ze tegenkomen, stoppen slakken in hun jaszakken (want hij had het koud) en houden fanatiek bij welke eenden er in de sloot wonen.