Herken jij jezelf hierin? Misschien heb je een mom burn-out

28.04.2024 08:05

Eva (41) danst door het leven met haar twee spruiten, Ella (5) en Beau (3). Na een carrière in jeugdhulp en onderwijs, richt ze zich nu op moeders met stress en burn-outs. Ze deelt haar insights met Kek Mama.

Stress, een woord dat maar al te bekend is voor de meeste vrouwen, vooral voor moeders die jongleren met werk, gezin en persoonlijke behoeften. Maar wist je dat bijna 9 op de 10 moeders dagelijks stress ervaren? En wat nog verontrustender is, ruim een op de 12 moeders krijgt te maken met een mama burn-out.

Een mama burn-out?

“Ouderschap is een voltijdse baan zonder pauzes”, vertelt Eva. “Een mama burn-out ontstaat als gevolg van de immense druk die moeders voelen om aan alle eisen en verwachtingen van het ouderschap te voldoen. Het ideaal van ‘positief ouderschap’ lijkt een onbereikbare droom te zijn, waardoor ouders zich overweldigd en uitgeput voelen.” In tegenstelling tot een ‘normale’ burn-out, ligt de nadruk bij een mama burn-out voornamelijk op de belasting van het ouderschap. “Er lijkt geen ontsnapping te zijn aan de voortdurende stress die moeders ervaren, omdat de zorg voor hun kinderen altijd aanwezig is.”

Lees ook – Balans tussen werk en moederschap: Tips voor een carrière met baby

Hoe pak je het aan?

Bij Eva’s praktijk, mama in balans, leer je in In zeven stappen te herstellen van overmatige stress. “In de eerste stap is het belangrijk om te beoordelen of je voldoende kennis hebt. Beschik je over alle benodigde informatie over stress, hoe het ontstaat, de verschillende fasen van overbelasting en wat een mama burn-out precies inhoudt?”

Eva legt uit dat stress een activering is van ons lichaam en brein, een essentiële reactie die nodig is om te functioneren. “Ons zenuwstelsel bevat een stresssysteem dat in balans moet blijven. Wanneer de belasting te intens of te langdurig is, kan dit systeem uit evenwicht raken. Belasting omvat niet alleen externe activiteiten, maar ook interne processen in ons brein. Stress heeft invloed op ons lichaam, brein en organen. Er bestaat een verschil tussen acute en chronische stress. Acute stress treedt op wanneer we een specifieke uitdaging moeten aangaan, zoals eerder beschreven als een tijdelijke inspanning. Chronische stress daarentegen is langdurige stress waarvan het herstel uitblijft.”

Fases van overbelasting

De fase van overbelasting bepaalt hoe lang het herstel zal duren, maar het proces blijft hetzelfde:

  1. Neutraal: Je voelt je goed na stressvolle periodes en kunt goed herstellen.
  2. Overbelast: Je bent vermoeider dan normaal en hebt meer rust nodig.
  3. Stressklachten: Vermoeidheid neemt toe en je ervaart meer symptomen van stress.
  4. Overspannen: Functioneren op werk en privé wordt steeds moeilijker, met constante vermoeidheid en emotionele reacties.
  5. Mama Burn-out: Volledige uitputting, vermoeidheid en disfunctioneren als ouder.

“Zorg dat je bij de eerste tekenen van overbelasting aanpassingen maakt om terug te keren naar een eerdere fase, om ernstigere fases te voorkomen”, luidt Eva’s advies.

Lees ook – Parentale burn-out: wat is het en hoe herken je het?

Snelle aanpak

“Een eenvoudige aanpak voor herstel is zelden effectief, omdat veel van onze gedachten en handelingen onbewust zijn. Op korte termijn is het fijn om snel ontspanning te vinden door kleine successen te behalen. Denk aan krachtige ademhalingsoefeningen, meditatie of een wandeling in de natuur. Maar pas op, alleen daarop focussen is niet genoeg. Het is ook belangrijk om de onderliggende oorzaken aan te pakken, niet alleen de symptomen.”

Een essentiële zelfzorgstrategie? “Neem gedurende de dag voldoende rust. Net zoals een topsporter moet herstellen na een wedstrijd, moeten moeders herstellen van hun dagelijkse drukte. Hoe meer je doet, hoe meer rust je nodig hebt.”

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.