Uit onderzoek komt naar voren dat autisme steeds vaker voorkomt bij kinderen, vooral in de VS. Dit betekent niet meteen dat er meer kinderen met autismespectrumstoornissen zijn, maar we worden er juist steeds beter in om ze te herkennen.
Lees verder onder de advertentie
Toch blijft de diagnose voor veel ouders gepaard met vragen, twijfels en onzekerheid: wat betekent het precies voor mijn kind? Waarom is zijn of haar gedrag zo anders dan dat van een ander kind met autisme?
Lees verder onder de advertentie
Vier subtypes van autisme
Nieuw onderzoek van Princeton University en de Amerikaanse Simmons Foundation kan daar meer over delen. Wetenschappers ontdekten namelijk dat autisme niet één stoornis is, maar dat er minstens vier duidelijke subtypes bestaan. En dat kan gevolgen hebben voor hoe we autisme begrijpen en behandelen.
Lees verder onder de advertentie
De wetenschappers onderzochten gegevens van meer dan 5.000 kinderen met autisme. Daarbij keken ze niet alleen naar gedrag, maar ook naar medische diagnoses en genetisch materiaal, zoals DNA uit speekselmonsters. Zo konden de wetenschappers op basis van meer dan 230 kenmerken vier verschillende groepen onderscheiden.
1. De groep met sociale en gedragsproblemen
Dit is de grootste groep (ongeveer 37 procent). Kinderen in deze groep vertonen typische kenmerken van autisme: moeite met sociale interactie, herhalend gedrag, vaak in combinatie met andere diagnoses zoals ADHD, angst of OCD. Opvallend: ze halen hun ontwikkelingsmijlpalen, zoals lopen of praten, vaak op hetzelfde moment als leeftijdsgenoten zonder autisme.
Lees verder onder de advertentie
2. De groep met matige problemen
Ongeveer 34 procent van de kinderen valt in deze categorie. Ze laten gedrag zien dat past bij autisme, maar minder sterk dan de eerste groep. Deze kinderen ontwikkelen zich meestal volgens het boekje en hebben weinig tot geen bijkomende psychische klachten.
Ongeveer 19 procent van de onderzochte kinderen laat een mix zien. Sommige kids hebben duidelijke autistische kenmerken, anderen niet. Wat ze gemeen hebben: ze bereiken hun mijlpalen later dan andere kinderen en hebben bijna nooit andere psychische aandoeningen.
4. De brede groep
Deze groep (ongeveer 10 procent) heeft het het zwaarst. Deze kinderen kampen met een combinatie van ontwikkelingsachterstand, communicatieproblemen en stemmingsstoornissen. Voor deze kinderen is vaak intensieve ondersteuning nodig.
Wat betekent dit voor ouders?
Hoewel deze uitkomsten nog verder onderzocht moeten worden, is het volgens de onderzoekers een belangrijke stap richting gepersonaliseerde zorg. Door van het idee af te stappen dat autisme één bepaalde stoornis is en juist te kijken naar gedrag en genetica, kan beter voorspeld worden welke ondersteuning een kind nodig heeft.
Lees verder onder de advertentie
Voor ouders betekent dat hopelijk minder frustratie en meer grip op wat hun kind nodig heeft. Want laten we eerlijk zijn: geen enkel kind met autisme is hetzelfde. En met deze nieuwe inzichten wordt dat eindelijk erkend.
Uit onderzoek blijkt ook dat diabetes een verhoogd risico geeft op autisme bij toekomstige baby. Lees hier meer.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Chantal* heeft een hekel aan de zoons van haar nieuwe vriend.
Van blonde prins tot stoere boy-next-door: Xess Xava Sneijder (9) knipte z’n lange lokken af – en zette daarmee z’n hele Instagram op slot. Letterlijk.
Iedere moeder heeft haar momentjes. Maar sommige blunders zijn té erg – of te hilarisch – om voor jezelf te houden. In de rubriek ‘Opgebiecht’ delen vrouwen hun grootste geheimen en gênantste momenten. Mieke keek in het dagboek van haar dochter.