Trots heb je negen maanden lang je baby gedragen, maar na de bevalling is je buik niet meer zoals hij ooit was. Wat er verandert en hoe je ‘m weer in shape krijgt, lees je hier.
Lees verder onder de advertentie
Zodra er tijdens je zwangerschap een buikje zichtbaar begint te worden, smile je van oor tot oor: eindelijk is te zien dat er een kleintje in je buik zit. De meeste vrouwen lopen de weken en maanden daarna trots rond met een dikke buik. Maar na de bevalling willen ze ook snel hun oude buik weer terug – maar gebeurt dat ook en wat moet je er voor doen? Wij zetten de ins en outs voor je op een rij.
Lees verder onder de advertentie
Gewicht van je buik
Tijdens je zwangerschap verandert je buik behoorlijk van vorm. De ene vrouw draagt haar baby wat meer naar voren, de ander merkt juist dat haar buik wat ronder wordt aan de zijkanten. Hoe je buik er ook uit ziet, gemiddeld kom je tijdens een zwangerschap 12 kilo aan (bij een tweeling is dat meer).
Lees verder onder de advertentie
Het grootste deel daarvan zit in en rondom je buik, zoals natuurlijk het gewicht van de baby, je baarmoeder en vruchtwater.
Na je bevalling zijn de eerste kilo’s dan ook al snel weer verdwenen. Je baby, de placenta en het vruchtwater zijn samen immers al goed voor ongeveer zes kilo. De rest van je gewicht wordt minder als je zes weken na de bevalling weer langzaam meer gaat bewegen. De meeste vrouwen zullen echter zelf aan het werk moeten om die laatste paar kilo’s eraf te krijgen: sporten dus – en tegelijkertijd goed op je voeding letten. Pas wel op dat je de juiste oefeningen doet om problemen aan je buikspieren en bekkenbodem te voorkomen.
Tijdens je zwangerschap kunnen er onderhuids littekens ontstaan, omdat je huid in rap tempo groter wordt en dus uitrekt. Zo’n 70% van de zwangere vrouwen krijgt striae, voornamelijk op de buik, billen, benen en borsten.
Lees verder onder de advertentie
Helemaal verdwijnen zullen die strepen na je bevalling waarschijnlijk niet, maar ze worden wel een stuk lichter van kleur.
Linea Negra
De donkere lijn die van je schaamstreek over je buik naar je navel loopt of nog verder omhoog – de linea negra – verdwijnt weer na de bevalling. Dit kan echter wel even duren, want ook hierbij geldt dat de hormonen het werk doen. Vaak is de streep dus ook wat langer zichtbaar als je borstvoeding geeft. Bij de meeste vrouwen is de streep een jaar na de bevalling van hun buik verdwenen.
Lees verder onder de advertentie
Benieuwd wat er nog meer aan je lichaam verandert na je zwangerschap? Je leest het hier.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.