striae-tijdens-zwangerschap

Als je zwanger bent of in korte tijd veel bent aangekomen, kun je last van striae krijgen. Maar kun je er wat aan doen? En verdwijnen die striemen na de bevalling weer?

Kek Mama zoekt het voor je uit.

 

Hoe ontstaat striae?

Simpel gezegd: als je lichaam sneller groeit dan je huid kan bijhouden - tijdens een zwangerschap, bijvoorbeeld. Of bij extreem trainen van je spieren, overgewicht of tijdens de puberteit als jongeren de lengte in schieten. De buitenste laag van je huid kan die groei vaak prima aan, maar het onderhuidse bindweefsel is niet zo rekbaar. Bij een (te) snelle groei scheuren de elastische vezels in het bindweefsel en dus ontstaan er onderhuidse littekens. Vaak zie je deze terug op de buik, borsten, dijen, heupen en billen.

 

Lees ook
Mama wil een wasbord: Daphne traint voor een pittige bikiniwedstrijd >

 

Hoeveel kans heb je op striae?

71 procent van de vrouwen met kinderen heeft striae, blijkt uit onderzoek. Jonge vrouwen hebben er meer kans op, waarschijnlijk omdat hun huid strakker en minder soepel is. Verder is de kans dat je zwangerschapsstrepen krijgt vooral erfelijk bepaald.

 

Kan je striae voorkomen?

Helaas niet. Wel heb je verschillende middeltjes en behandelingen die striae verminderen. Zo bestaan er allerlei crèmes en oliën die beweren de vorming van striae tegen te gaan, kan een (bindweefsel)massage, peeling, laser- of lichttherapie helpen én kan een goede ondersteuning (door een stevige beha of corrigerend ondergoed) al veel schelen. Wel belangrijk: verwacht geen wonderen. Want heb je eenmaal zwangerschapsstriemen, dan zullen ze nooit helemaal verdwijnen. Ze worden uiteindelijk vaak wel lichter van kleur en minder opvallend.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
verschil-griep-verkoudheid

Als je verkouden bent heb je niet per definitie griep en als je griep hebt hoef je ook niet altijd snotverkouden te zijn. Snap je 'm nog? Wij leggen de verschillen uit. Fijn om te weten, helemaal nu er een griepepidemie heerst.

Verkoudheid

Dit is een ontsteking van het slijmvlies in de neus, de bijholten en de keel voor het rhino- of het coronavirus. Mogelijke klachten zijn: niezen, snotteren, hoesten, keelpijn, heesheid en oorpijn. Een verkoudheid is de meest voorkomende infectie bij mensen: kinderen kunnen soms wel 12 keer per jaar verkouden zijn, en volwassen zo’n 2 tot 4 keer per jaar. Een verkoudheid gaat vaak na 1 tot 3 weken vanzelf over, maar bij je kind kan het wat langer duren. 

Nog meer symptomen zijn:

 • Loopneus
 • Verstopte neus waardoor verminderde reuk
 • Lichte temperatuursverhoging
 • Hoofdpijn
 • Lichte vermoeidheid
 • Traanogen

Meestal heb je als je verkouden bent geen hoge koorts (maximaal 38,5°C).  

 

Lees ook
Deze vader haat het griepseizoen: 'Kotsende kinderen? Ik kan er niet tegen' >

 

Griep

Griep is ook een aandoening in de luchtwegen, maar wordt veroorzaakt door het Influenza A of B-virus. Vaak begint het met koude rillingen, koorts, hoofdpijn en spierpijn. In tegenstelling tot een verkoudheid, kan de koorts bij griep in een paar uur makkelijk oplopen tot 39°C of hoger. Die houdt dan meestal een dag of 3 tot 5 aan. Ook kun je last krijgen van:

 • Droge hoest
 • Keelpijn
 • Loopneus
 • Extreme vermoeidheid
 • Slechte eetlust
 • Snel buiten adem zijn
 • Pijnlijke, stijve ledematen

 

Wat helpt bij griep en verkoudheid?

Rust, rust, rust. Bij een verkoudheid is het in principe niet nodig om medicijnen te nemen, maar neusdruppels kunnen soms wat verlichting geven. Voor de griep kun je eventueel de griepprik halen als je behoort tot een van de risicogroepen: diabetici, zwakke weerstand door ziekte, ouderen. Hoestdrank of pijnstillers kunnen de boel wat verzachten. Bij langdurig hoge koorts (die langer aanhoudt dan vijf dagen), ernstige benauwdheid of sufheid, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Bron: dokter.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
haar-verven-met-nutella

Hoewel jij een pot Nutella waarschijnlijk vooral gebruikt om het brood van je kind mee te smeren, kan je het ook prima in je haar kwakken. Beautyblogger Huda Kattan laat op Instagram zien wat het resultaat is.

En het mag gezegd worden: dat ziet er nog best goed uit.

 

 

Lees ook
8x snelle kapsels voor tijdens de ochtendspits >

 

Niet permanent

Wel vertelde de kapper aan MetroUK dat de kleur niet permanent in het haar blijft zitten. "Het hangt af van het haar hoe lang de kleur blijft zitten. Als je een lichte karamelkleur wil, kan het ongeveer twee of drie weken blijven zitten. Een donkerbruine kleur blijft dan weer langer zitten."

Bron: StyleToday

 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >