‘Zolang mijn man snurkt, slapen wij apart’

27.10.2021 08:09
apart slapen gescheiden snurkt Beeld: Shutterstock

Als je man verschrikkelijk snurkt of als een zeester in bed ligt, is apart slapen wel zo fijn. Denk: je slaapt weer lekker en de seks wordt er ook nog eens spannender op. “Jouw bed of het mijne?”

Apart slapen, dan is er vast iets mis met je relatie, vond Linda (47), moeder van drie dochters. Tot ze steeds meer last kreeg van haar slaapprobleem. En een extra matras in de woonkamer de oplossing bleek. “Het komt door mij: ik slaap heel licht. Als ik ’s nachts wakker word, duurt het uren voor ik weer inslaap.

Mijn slaap is me heilig: ik voel me vreselijk als ik een slechte nacht achter de rug heb, heel somber. Ik lig er daarom al vroeg in, terwijl mijn man liever tot laat tv kijkt. We gingen dus al nooit tegelijk naar boven.” Als hij ’s nachts lag te woelen of snurkte, ging Linda vaak beneden in haar praktijkruimte liggen. “Op een avond stelde mijn man voor: ‘Zal ik eens beneden gaan slapen?’ Kon hij met de tv in slaap vallen, dat vindt hij prettig. Het was bedoeld voor even, maar we doen het nu al een jaar. Ik kan het iedereen aanraden.”
 

Aparte slaapkamers

Een keertje de bank verkiezen boven je bed is zo vreemd niet; je partner naar beneden sturen vanwege gesnurk, een ziek kind of nachtelijke irritaties net zomin. Maar echt apart slapen, dat vinden de meeste mensen een beetje vreemd. Rijke echtparen deelden vroeger nooit een slaapkamer – dat deed je alleen als je huis daarvoor te klein was. Tegenwoordig koppelen we het idee van aparte slaapkamers niet meer aan welvaart, maar aan een slecht huwelijk. Als je niet langer naast elkaar wilt slapen, is dat het begin van het einde. Denken we.

Toch zijn er veel koppels met aparte slaapkamers. Er is zelfs een naam voor: SAT, oftewel Sleeping Apart Together. Recente cijfers zijn er niet, wel weten we dat 33 procent van de respondenten van een onderzoek onder Psychologie Magazine-lezers aangaf dat ze beter slapen zonder hun partner. In de Verenigde Staten slaapt een kwart van de koppels apart, in België en Nederland 20 procent.
 

‘Hij snurkt stevig’

Een Amerikaanse matrassenfabrikant ontdekte dat vooral vrouwen liever alleen slapen. Anna (36) begrijpt dat helemaal: “Mijn man slaapt al zes jaar in zijn werkkamer. Omdat hij te dik is, snurkt hij stevig. Ik sliep daardoor slecht. Oordopjes hielpen niet en overdag maakten we er ruzie over: hij was boos omdat ik hem steeds wakker porde, ik chagrijnig vanwege zijn gezaag. Sinds we apart slapen, is het een stuk gezelliger in huis. Ik vind het ideaal.”
 

Als een zeester

De man van Nicki (41) vertrok ook naar een andere kamer. “Het was een combinatie van factoren”, vertelt ze. “Onze baby sliep alleen door als ze naast mij lag. Daarnaast is mijn man een onrustige slaper en komt hij laat thuis van zijn werk. Ik lig al vaak wakker door mijn dochter, het wordt me te gek als ik ook nog wakker word van mijn man die als een zeester in bed ligt.” Nicki’s dochter is inmiddels vier, maar slaapt nog steeds niet in haar eigen kamer. Nicki wil dat niet forceren: “Dat gebeurt pas als ze het zelf wil. Mijn man oppert het weleens, maar ik geloof dat dat moment vanzelf komt.”
 

Veilig

Ook Barbera (38) slaapt niet meer naast haar man vanwege de kinderen: een dochter van vijf en een zoontje van elf maanden. “Het
is zo gegroeid. Toen ik zwanger was van onze zoon moest ik vanwege complicaties vaak in het ziekenhuis worden opgenomen. Voor mijn dochter best traumatisch. Als ze verdrietig was, liet mijn man haar naast hem slapen, op mijn plek. Na de komst van ons jongste kind slaap hij bij de baby en ik met mijn dochter in het grote bed. We slapen prima, en de kinderen voelen zich veilig.”
 

Lees ook
Getest: 5x slaaptrainers voor kinderen >

 

Niet alleen slapen

Fijn dat iedereen zo goed slaapt, maar het echtelijke bed is er niet alleen om te slapen. Het is ook de plek waar je seks hebt, lepeltje-lepeltje ligt, een goed gesprek voert, samen wakker wordt en de dag begint. Anna: “Ik zeg altijd: als je het voor je relatie van die uurtjes moet hebben, zit er iets niet goed. Je kunt ook vrijen op de bank en we kletsten sowieso nooit in bed.”

Oké, maar wanneer heb je dan seks, en vooral: waar? Anna: “Jouw bed of het mijne? zeggen we vaak. Na het vrijen doezelen we lekker na in elkaars armen en daarna verdwijnt een van ons tweeën naar de andere slaapkamer.”

Nicki stapt soms nog even uit bed als ze haar man hoort thuiskomen. “Dan praten we wat, of we vrijen. Daarna ga ik weer terug naar mijn kamer. Dat heeft wel wat hoor, het is een beetje zoals vroeger, toen je nog bij je ouders woonde.” Volgens Barbera heeft het geen effect op haar relatie. “Het voelt hetzelfde tussen ons, alleen met minder ruzies over snurken.”
 

Romantiek

Het onderzoek van de Amerikaanse matrassenfabrikant bewijst ook dat apart slapen geen invloed heeft op de romantiek: van alle respondenten die liever alleen sliepen, gaf 78 procent volkomen tevreden te zijn met hun relatie. Relatietherapeuten zijn het er ook over eens: word je ongelukkig van samen slapen, doe er dan vooral iets aan. Goed slapen is belangrijker dan een bed delen.

Linda is het daar helemaal mee eens. “Mijn zusje vroeg: ‘Vind je het niet jammer dat je ’s avonds niet lekker tegen elkaar aan kunt kruipen?’ Maar je ligt toch niet de hele nacht tegen elkaar aan? Ik zou geen oog dichtdoen. Aan seks geen gebrek. Mijn man werkt weleens thuis, dan lassen we gezellig een pauze in om te vrijen. En anders gebeurt het in het weekend. Als de kinderen thuis zijn, zeggen we gewoon dat papa en mama even naar boven gaan om te knuffelen. Dan weten ze dat ze niet binnen mogen komen.” Linda vindt het extra opwindend dat je een vrijpartij moet plannen. “Juist omdat het niet vanzelfsprekend is. Leuk, we gaan het weer doen, denk ik als we naar boven gaan. Dan heb ik extra veel zin.”
 

Op vakantie

Nog een praktisch puntje: de vakanties. Want thuis is het allemaal best te regelen met wat extra beddengoed en een matras, maar hoe doe je dat in een tent of hotelkamer? Barbera houdt de thuisverdeling aan: beide ouders slapen bij een kind. Is er maar één kamer beschikbaar, dan slaapt het hele gezin bij elkaar. De man van Linda slaapt in de voortent van de vouwwagen. “We hebben het geprobeerd hoor, maar we zijn het gewoon niet meer gewend.”

Bij Anna laaien de oude ruzies meteen weer op. “Als hij een kamer voor ons tweeën boekt, vraag ik meteen of hij iets aan zijn gesnurk wil doen. Zijn geïrriteerde antwoord: ‘Dan slaap je toch een nachtje slecht?’ Waarop ik bits: ‘Of jij blijft een nachtje wakker.’ Meestal gaat hij dan bij onze zoon slapen, of we boeken een extra kamer. Kost wat, maar elke cent waard.
 

‘Hoe lang blijf je apart slapen?’

Of ze eeuwig gescheiden blijven slapen – ze hebben geen idee. Barbera bespreekt het weleens met haar man. “En dan komen we altijd weer tot de conclusie dat het voorlopig de beste oplossing is. Misschien dat we ooit met zijn allen in één kamer gaan slapen, met een apart bed voor de kinderen. Mijn man zou dat nu al willen, maar ik vind gescheiden slaapkamers voorlopig het beste omdat het rustiger is.”

Linda is niet van plan weer samen te gaan slapen. “Maar ik zou het voor mijn man fijn vinden als hij een eigen slaapkamer krijgt. Doordeweeks is een matras in de woonkamer prima, maar in het weekend is hij minder blij als de kinderen om zeven uur ’s ochtends beneden tv willen kijken.”

Anna is glashelder: zolang haar man snurkt, slapen ze apart. “Ik accepteer niet dat ik drie of vier keer per nacht wakker word. Mensen kijken me weleens meewarig aan als ik het vertel, maar voor ons is dit de beste oplossing. Als je altijd goed slaapt, kun je je er misschien niets bij voorstellen, maar geloof mij nu maar: slaapgebrek is de hel.”

Barbera krijgt ook regelmatig verbaasde reacties: “Sommige mensen begrijpen het, anderen vinden het maar raar. Ik ga nooit de discussie aan: het is ons huis, onze rust, onze manier van doen.”

Linda heeft het vanwege het negatieve commentaar zelfs een tijdje geheimgehouden. “Ik begreep wel dat mensen het raar kunnen vinden. Maar nu denk ik: waarom zou ik er stiekem over moeten doen? Apart slapen zegt niets over onze relatie. Integendeel, sinds we niet meer in hetzelfde bed liggen is die beter dan ooit.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer Kek Mama? Volg ons op Facebook en Instagram.