Polyamorie: ‘Papa is ook verliefd op iemand anders en dat is oké’

02.09.2023 17:30
polyamorie Beeld: Getty Images

In een samenleving waarin mono­gamie de norm is, verkennen Sanne en haar vriend Friso het polyamoreuze pad. Want liefde is ook: de ander ­gunnen zichzelf te zijn.

Sanne Plantinga (37) is samen met Friso Visser (38), samen hebben ze twee dochters (5 en 8):

“Friso gaat vaak voorop in het avontuur en trekt mij mee in de jetstream. Zo ook in de zoektocht of het bij ons past om meerdere liefdesrelaties te hebben, polyamorie dus.

Voor altijd samen

Toen we tien jaar geleden verliefd werden, was ik net gescheiden van mijn jeugdliefde en Friso was nog samen met iemand anders. Daardoor was mijn beeld over de liefde al wat gekanteld. ‘Tot de dood ons scheidt’ bleek mij in de praktijk niet te lukken. Best een desillusie, want met dat idee was ik wel opgegroeid. Maar inmiddels weet ik dat ik vandaag niet kan beloven dat ik over tig jaar nog steeds op dezelfde manier van iemand hou.

Bij Friso voel ik me ultiem vrij, in onze relatie is niets te gek om te bespreken. Zo fantaseerden we jaren ­geleden over seks met anderen. We deden daar toen niks mee, het idee alleen was al leuk genoeg. Wel hadden we los van elkaar weleens gevoelens voor iemand. Voorheen vond ik mezelf dan meteen een slecht mens, maar bij Friso was daar geen sprake van. Wij waren gewoon samen, spraken open over alles en daar bleef het bij.

Open relatie

Tot een jaar geleden, toen veranderde onze relatie en als ik daar over nadenk had dat wellicht ook te maken met mijn eigen ontwikkeling. Ik was op een punt gekomen dat ik echt oké was met mezelf en – hoewel het misschien wat zweverig klinkt – dat ik merkte dat mijn hart steeds verder open ging staan. Dat ik Friso nog meer lief wilde hebben zoals hij is en ruimte wilde bieden aan wat wij allebei graag willen in het leven, zowel zakelijk als privé.

We voerden gesprekken over verhuizen naar een grote stad, over boeken schrijven en ­andere plannen. En zo kwam ook een open relatie ter sprake, wat onbewust de deur voor Friso openzette voor een ander.

Verliefd op een ander

In die periode werkte hij samen met een select clubje mensen. Hij kwam vrolijk thuis, was helemaal in de ban van een andere vrouw, naast zijn liefde voor mij. Dit is mij in mijn huwelijk ook overkomen en hoe moeilijk dat ook was, het heeft me dichter bij mezelf gebracht.

Ik heb toen besloten altijd mijn gevoel te volgen, ook al betekende het destijds het einde van die relatie. En nu voelde ik dat ik Friso dit wilde gunnen, al spookte er ondertussen van alles door mijn hoofd: ben ik niet genoeg, wat heeft zij wel en ik niet, wat is nou echte liefde?

Ik vond die gedachten lastig en toch wilde ik Friso niet beperken, maar hem de vrijheid geven om te zijn wie hij in de kern is en daar was vertrouwen voor nodig. Het vertrouwen dat je elkaar altijd eerlijk vertelt dat je gevoelens hebt voor een ander.

Polyamorie

Dit klinkt wel eenvoudiger dan het destijds was. Want dit vraagt veel van je relatie en bij ons betekende dat: veel praten en steeds weer verbinding zoeken. We hebben urenlang samen door het park gewandeld en nachten wakker gelegen. Met deze vrouw is het overigens niets ­geworden, maar het bracht ons wel op het pad van polyamorie.

“Hij vond het frustrerend dat die gevoelens er waren, maar geen ruimte kregen”

Toen we samen een YouTube-filmpje keken waarin de kenmerken van polyamoreuze mensen werden uitgelegd, kon ik die zo afvinken voor Friso. Dat je je altijd gelimiteerd voelt in monogame relaties, bijvoorbeeld. Als Friso zich voorheen aangetrokken voelde tot iemand, onderdrukte hij die gevoelens omdat hij ook was opgegroeid met het idee dat je dan tussen twee mensen moet kiezen. Hij vond het frustrerend dat die gevoelens er waren, maar geen ruimte kregen.

De druk loslaten

Uit liefde gunnen we elkaar dus eigenlijk nog meer om volledig onszelf te zijn – ook in de liefde. Dat bracht de vraag met zich mee wat ík dan zou willen. Ik heb in mijn leven twee lange relaties gehad en ben geen flirt. Ik word bij wijze van spreken al bang als een man me aankijkt.

Uiteindelijk ben ik een avondje op stap gegaan met een vriendin, ik wilde weleens kijken wat er zou gebeuren als alles kan en mag. Ik voelde me net een puber, zenuwachtig en ongemakkelijk. Ik voelde druk, alsof er iets moest gebeuren en wilde het liefst terug naar huis. Ik heb mezelf beloofd dat ik mocht gaan als ik me zo bleef voelen. Door de druk los te laten, werd het een gezellige avond en stond ik tot mijn eigen verbazing halverwege de nacht ergens op een dansvloer toch met iemand te zoenen.

Ik heb Friso die nacht direct geappt, hij vond het leuk voor me en wilde meteen van alles weten: wat voor type het was en hoe ik het vond. Het was leuk, maar het is bij die ene zoen gebleven; ik heb verder geen contact met die jongen en heb voor nu ook geen behoefte aan meer van dit soort acties.

Een bijzondere band

Maar toen de geest eenmaal uit de fles was, heeft Friso zich wel opengesteld voor een diepere verbinding met een ­ander en heeft hij vier maanden een relatie gehad. Ze spraken af in het park of gingen naar de film, er is gezoend en wat gefriemeld, ze waren elke dag aan het appen en aan het ‘sexten’. Verder zijn ze niet gegaan. Het gaat hem in eerste instantie ook niet om de seks, maar om de connectie die hij met iemand aangaat, naast mij.

Ik heb ook een paar keer met haar afgesproken. Dat mijn man iets met haar kreeg schepte ook een bijzondere band tussen ons. Ik vond het mooi om te zien dat zij Friso ziet zoals ik en dezelfde liefde voor hem voelt. In die tijd hebben we onze dochters op een speelse manier verteld dat papa ook verliefd is op iemand anders en dat dat oké is.

“Dat mijn man iets met haar kreeg schepte ook een bijzondere band tussen ons”

De jongste zei meteen dat zij ook verliefd is op drie jongetjes. Het riep bij hen ook wel vragen op, bijvoorbeeld of Friso bij die ander zou gaan wonen. We hebben uitgelegd dat papa gewoon bij ons blijft wonen en dat wij samen gelukkig zijn. We gaan niet uit elkaar, die veiligheid proberen we bij hen in te bouwen.

Vragen

Mijn vriendinnen staan open voor mijn verhaal, ook al levert het – logisch – vragen op. Ze zijn bijvoorbeeld benieuwd naar waar ik bang voor ben, of ik vrees dat Friso die ander toch leuker vindt dan mij en tussen ons zal kiezen. Of ik er geen problemen mee heb dat hij ook seks heeft met die ander. Ze reizen zonder oordeel met me mee. Een vriendin herkent zichzelf in Friso, dat zorgt ook weer voor mooie gesprekken tussen ons.

Lees ook – Een vriendin erbij voor de seks: ‘Het heeft ons seksleven alleen maar verbeterd’ >

Blik verruimen

Ik realiseer me dat ons verhaal niet past in het algemeen heersende beeld van de liefde. Dus als ik vertel waar we mee bezig zijn, vraag ik eigenlijk van een ander om zijn of haar blik te verruimen. Onze omgeving reageert wisselend.

Toen het tijdens een familieweekend ter sprake kwam, voelde het alsof ik plaatsnam op de verdedigingsstoel. Ik merkte dat Friso al snel als dader wordt gezien en ik als slachtoffer. Zo ervaar ik het niet, dus daar ging ik tegenin. Mensen kijken natuurlijk vanuit hun eigen ervaringen, angsten en zorgen naar onze situatie en het is dan aan ons om daarmee om te gaan.

“Friso wordt al snel als dader gezien en ik als slachtoffer”

Na dat familieweekend ben ik met wat mensen afzonderlijk koffie gaan drinken om het er rustig over te hebben, dat helpt wel. Ik probeer steeds te vertellen hoe dit voor mij is, wat ik eruit haal in mijn leven en dat het niet alleen maar goed of slecht is. Zo helpt het me om stil te staan bij wie ik ben, waar ik voor sta en wat ik wil in mijn leven. Het dwingt me te focussen op het meest zuivere in onze relatie. Hij en ik, in plaats van alles eromheen.

Friso gunt mij precies hetzelfde, alleen ben ik nu niet nieuwsgierig naar een andere partner. Ik voel wel meer vrijheid en ruimte voor mezelf. Friso en ik hebben diepere gesprekken en betere seks. De seksuele spanning met die ander vind ik ­ergens ook positief opwindend. Dit maakt ons leven minder voorspelbaar en zorgt dat we onze tijd bewuster besteden.

Grenzen stellen

De verbinding met die vrouw heeft uiteindelijk niet lang geduurd, maar ik heb in deze maanden wel gezien dat zo’n ‘extra relatie’ Friso in staat stelt om zichzelf beter te leren kennen. En het geeft mij ook een soort van rust dat ik niet alles voor hem hoef te zijn.

Ik heb bijvoorbeeld een hekel aan spelletjes en gamen. Als hij dat met een ander kan delen, vind ik dat alleen maar fijn. En ja, dit zou je ook met een goede vriend of vriendin kunnen doen natuurlijk, maar Friso wil bij voorbaat geen grenzen stellen aan wat er kan ontstaan. Ik stelde wel een grens: dat hij niet afspreekt in ons huis. Dat is mijn veilige haven.

Inmiddels hebben we meer afspraken gemaakt, bijvoorbeeld over contact met die ander als wij samen zijn. Toen wij een keertje op datenight gingen, zat hij op de heenweg steeds met die ander te appen. Dat vond ik achteraf helemaal niet fijn. En toen zijn relatie uitging, heeft hij de hele dag verdrietig in bed gelegen. Die avond gingen we naar een concert en zat hij in zak en as naast me. Natuurlijk vind ik dat jammer, maar het daagt mij ook weer uit om bij mezelf te blijven en niet mee te gaan in zijn vibe.

Een spiegel

Of dit mij – en ons – gelukkig maakt, is een goeie vraag. Dit is op ons pad gekomen en past bij ons, al is het niet altijd makkelijk. Want het gaat ook gepaard met jaloezie, angst en onzekerheid. Dat valt niet te voorkomen, denk ik.

“Het gaat ook gepaard met jaloezie, angst en onzekerheid. Dat valt niet te voorkomen”

Het is de kunst om een manier te vinden dat ook die gevoelens er mogen zijn. Dat doe ik door bewust te voelen wat het met me doet als Friso vol verhalen over een ander thuiskomt. Als hij vertelt dat ze ambitieus is bijvoorbeeld, dan probeer ik te achterhalen wat er in mij wordt getriggerd. Ben ik daar jaloers op, wil ik ook meer uit mijn carrière halen of me op een andere manier bijzonder voelen? Zo pel ik af wat er door me heen gaat.

In zekere zin vormen zijn partners ook een spiegel voor mij. Als ik lekker in mijn vel zit, voel ik dat we hierdoor los van elkaar en samen groeien. Is dat niet zo, dan krijg ik alle emoties die ermee gepaard gaan niet verwerkt en verlang ik naar rust. Soms word ik ook wel een beetje boos. Waarom gaan we niet gewoon voor monogaam en lekker voorspelbaar? ‘Maar dat vond je saai’, antwoordt Friso dan altijd lachend. Voorlopig gaan we samen door met dit avontuur en zien we wel waar en wie dit ons brengt.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.