Klaartje (38), moeder van Sepp (1), wist dat het een risico was om, veertig weken en twee dagen zwanger, naar de bruiloft van een collega te gaan, Maar ze voelde zich kiplekker en wilde het feest voor geen goud missen.
Lees verder onder de advertentie
“‘Maak je geen zorgen over het moment waarop je vliezen breken’, prevelde de docent van het mij iets te zweverige yogaklasje. ‘Het hoofdje van je baby fungeert als stop en zorgt ervoor dat het vruchtwater er geleidelijk uit loopt.’ Ik had daar zo mijn bedenkingen bij, maar zorgen maakte ik me ook niet.
Lees verder onder de advertentie
Natuurlijk wisten we dat we een risico namen om, veertig weken en twee dagen zwanger, naar de bruiloft van een bevriende collega te gaan. Maar ik voelde me kiplekker; ik wilde het feest voor geen goud missen. Wel had ik wat rare, plakkerige afscheiding die dag. De slijmprop, zo bleek later.
De bruidstaart was net aangesneden toen, met een ferme golf, mijn vliezen braken. Paniekerig trok ik mijn vriend mee het toilet in. Omdat de weeën direct inzetten en ik een reis van Brabant naar ons ziekenhuis in Amsterdam écht niet zag zitten, belde hij een ambulance.
Lees verder onder de advertentie
Ik hoopte er met stille trom tussenuit te piepen, maar krijg dat maar eens voor elkaar als er een gele bus met zwaailichten voorrijdt op een feest met honderdvijftig man. Joelend en klappend zwaaiden de bruiloftsgasten ons uit. Acht uur later beviel ik, precies zoals gehoopt, in ons eigen ziekenhuis. Geen baby heeft ooit zó veel felicitatiekaarten ontvangen.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.