‘Mijn vriend wordt krankjorum van mijn financiële warboel’

23.01.2023 08:32
financiële warboel relatie ergernis Beeld: Getty Images

Of je nu een financiële slons of een ware vrek bent: geldproblemen kunnen je relatie flink dwarsbomen.

Amber (31) runt een webwinkel in kinderkleding en woont samen met Mehmet (34), hypotheekadviseur. Ze hebben een dochter van 8 en een zoon van 4.

“Ik ben een financiële slons. Voor mijn bedrijf moet ik secuur een boekhouding voeren. In mijn geval betekent het dat ik elk jaar een vuilniszak aflever bij mijn boekhouder met drie Lego-dozen met betalingsbewijzen, jaaroverzichten en alles waar getallen op staan. Ik zou dat keurig moeten rangschikken in Excelsheets en ordners, maar dat lukt me niet. Ik betaal liever de boekhouder extra zodat hij het voor me doet.

Mijn vriend Mehmet wordt krankjorum van mijn financiële warboel. Als we bonje hebben, slaat hij mij met mijn chaotische inslag om de oren. Hij ergert zich aan mijn schoenendoosmentaliteit, met handgeschreven notities en losse bonnetjes. Ik mag me dan ook absoluut niet bemoeien met onze privéadministratie. Hij is als de dood dat we dan onze woning worden uitgezet omdat ik de hypotheek vergeet te betalen. Op het openen of wegmaken van de post staan lijfstraffen, dreigt hij.

Lees ook – Grote Geld Enquête: dít doen jullie om te bezuinigen >

Kwijt

Ik probeer het heus wel hoor, om mijn leven te beteren. Heb ik getankt, dan houd ik de benzinebon in mijn hand zodat ik die thuis meteen kan opbergen. Maar dan komt er altijd weer een kind, poes of Facebookbericht tussen en blijft zo’n bonnetje maanden op een kast liggen. Om vervolgens helemaal te verdwijnen.

Ieder jaar ontbreken er stukken in mijn boekhouding. Of krijg ik zo’n vette aanslag dat ik bij Mehmet geld moet lenen omdat ik geen reservepotje heb. Dan voel ik me even schuldig, maar dat duurt helaas nooit lang. Ik ben ook een ramp als het gaat om de kinderen.

“Ieder jaar ontbreken er stukken in mijn boekhouding”

De zwemleskaarten zijn altijd zoek, net als overblijfstrippenkaarten en de formulieren van de kinderopvangtoeslag. Gewoon foetsie. Ik heb al twee keer een duplicaat paspoort moeten aanvragen: hupsakee € 85 boete. Mehmet biedt elke maand wel een keer aan de boekhouding van mij over te nemen. Hij is hypotheekadviseur en weet alles van cijfers. Het zou een hoop stress en ergernis voorkomen, maar het is mijn eer te na. Het is míjn bedrijf, ik moet dit zelf kunnen.”

 

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.