‘Als je zoekt naar balans, blijf je zoeken naar iets wat er helemaal niet is’

01.01.2024 16:43
bankrekening rolverdeling moeder werkt carrière maken Beeld: Shutterstock

De perfecte balans kun je volgens deze moeders maar beter in de sportschool of in je boekhouding houden, waar ‘ie hoort.

Anita (42), moeder van Nikki (15) en Melle (12).

“Wat mij betreft mogen heel veel moeders, net als ik, eens stoppen met het zoeken naar balans. Als prioriteitmanager is het mijn missie om ondernemende moeders voor zichzelf te laten kiezen, zonder al te veel zweverig gedoe. Zo leuk is dat namelijk niet, en de hele dag op een kussen zitten in de lotushouding geeft maar één ding: kramp. Je berg was wordt daar ook niet kleiner van.

Het eeuwige balanceren

Voor mij dekt de quote ‘balans is bullshit’ de lading. Want als je zoekt naar balans, blijf je zoeken naar iets wat er helemaal niet is. Ik merk in gesprekken met moeders dat ze daar zenuwachtig van worden: doen ze iets leuks voor zichzelf, voelen ze zich schuldig. Doen ze alles voor hun kinderen, vergeten ze zichzelf. Het leven ís geen freaking balans! Het leven kenmerkt zich door hoogte- en dieptepunten, niet door een flatline.

“Het leven kenmerkt zich door hoogte- en dieptepunten, niet door een flatline”

Vergeet die balans in je dagelijks leven en houd ’m waar hij hoort: in de sport of in je boekhouding. De enige goede balans die je van mij mag gebruiken is de combinatie van Netflix en je was opvouwen. Dát is pas goede balans! Geloof me, daar word je een stuk gelukkiger van.”

Lees ook – ‘Rust, Reinheid en Regelmaat? Ik doe er niet meer aan’ >

Gebakken lucht

Ellyne (43), moeder van Tommie (6) en Coen (5).

“Ik heb het helemaal gehad met alle tijd die ik op social media kwijt ben aan coaches die je van alles beloven. Het blijkt allemaal gebakken lucht. Aan het eind van de rit kom je er vaak achter dat je allerlei dure cursussen en certificaten of online seminars nodig hebt. Ik trap er niet meer in. Het is net de fabeltjesfuik van Arjen Lubach, maar dan op het gebied van online goeroes.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.