Als jouw kindje nog niet rondstapt terwijl leeftijdsgenootjes al rennen, voel je je misschien ongerust. Maar goed nieuws: laat lopen kan juist wijzen op iets positiefs. Volgens een nieuw onderzoek doen baby’s die wat langer de tijd nemen met hun eerste stapjes het later beter op school.
Lees verder onder de advertentie
Onderzoekers van de universiteiten van Surrey, Essex en Londen ontdekten dat de leeftijd waarop een baby begint te lopen, deels in de genen zit. En diezelfde genetische factoren blijken samen te hangen met een hoger opleidingsniveau en een kleinere kans op ADHD. Best geruststellend, toch?
Betere schoolprestaties
Professor Angelica Ronald, die meewerkte aan het onderzoek, legt uit: “We hebben honderdduizenden genetische verschillen bekeken. Daaruit blijkt dat dezelfde genen die invloed hebben op later leren lopen, ook bijdragen aan betere schoolprestaties en minder kans op ADHD.”
Laatbloeier
Normaal gesproken zetten kinderen ergens tussen de acht en 24 maanden hun eerste stapjes, met een piek rond de 18 maanden. Maar als het wat langer duurt, is dat dus niet meteen reden tot paniek. Waar eerder vooral werd gedacht dat omgevingsfactoren (zoals hoe vaak een baby wordt aangemoedigd om te lopen) de grootste rol spelen, wijst dit onderzoek erop dat ook de genetische aanleg een flinke vinger in de pap heeft.
De onderzoekers analyseerden de genetische gegevens van meer dan 70.000 kinderen en vonden elf genetische kenmerken die samenhangen met het moment van lopen. Dr. Anna Gui, een van de onderzoekers, zegt daarover: “Tot nu toe begrepen we niet goed waarom het zo verschilt wanneer kinderen leren lopen. Deze studie brengt daar voor het eerst op grote schaal duidelijkheid in.”
Lees verder onder de advertentie
Kortom: mocht jouw baby de tijd nemen voor die eerste stapjes, maak je niet te druk. Misschien zit er gewoon een kleine professor in de dop in je huis.
Er zijn van die geboortekaartjes die je op de koelkast plakt omdat ze zó schattig zijn. Mooie naam, lief fotootje, zacht gedichtje erbij — je kent het wel. En soms ook niet.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoontje (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Anouk (35) is samen met met Laurens (37) en moeder van Cato (6) en Emma (4). Haar schoonouders nemen haar dochters bijna elke maand naar een theatervoorstelling of pretpark, terwijl haar eigen ouders het geld hier niet voor hebben. Moet ze ingrijpen om scheve gezichten te voorkomen?
Formule 1-coureur Max Verstappen heeft geen pitstop gemaakt op het circuit, maar in het ziekenhuis in Monaco. Daar werd hij afgelopen vrijdag, samen met zijn partner Kelly Piquet, trotse vader van dochter Lily. En hoewel de motoren van zijn bolide in Miami alweer ronken, staat zijn hoofd duidelijk nog bij de wieg.