Koken, schoonmaken, helpen met huiswerk en doktersafspraken plannen: blogger Lauren deed altijd álles zelf thuis en onbewust sloot ze haar man hierdoor buiten. Nu heeft ze daar spijt van.
‘Als mijn man vroeg of hij ergens mee kon helpen, verwachtte ik van ‘m dat hij uit zichzelf initiatief zou nemen’, schrijft Lauren. ‘Mijn vader stopte op jonge leeftijd met werken en deed alles thuis. Hierdoor dacht ik dat alle mannen wel wisten hoe om te gaan met het ouderschap.’ Daarbij liet Lauren haar partner niet altijd toe: hij wist niet hoe bepaalde dingen moesten, omdat ze hem nooit bij het proces betrok. ‘Waarom niet? Omdat ik bang was dat hij het niet goed zou doen.’ En was Laurens man een keer alleen met hun zoon, dan controleerde ze alles. ‘Heeft-ie wel genoeg water gedronken? Kreeg hij twee koekjes voor het avondeten?!’
Tot het haar op een dag te veel werd: ze voelde zich alleen, kon de enorme verantwoordelijkheid niet meer aan en als er iets fout ging, had ze altijd het gevoel dat het háár schuld was. Lauren: ‘Dit was voor mij een openbaring. Mijn verwachtingen tegenover hem waren veel te hoog. Ik hoopte dat hij zou begrijpen wat ik nodig had zonder dat ik iets aan ‘m hoefde te vragen. Ik wilde dat hij mijn uitputting, frustratie en angst voelde zonder dat ik er zelf over moest beginnen, maar eigenlijk moest ik hem gewoon niet buitensluiten. Hij wilde me namelijk wel helpen, maar hij wist gewoon niet hoe.’
Lees verder onder de advertentie
‘Sterke punten’
Nu Lauren en haar man veel beter samenwerken, is dat voor haar een verademing. ‘Het zal mijn man een worst wezen of de kleding van onze zoon wel bij elkaar past, en ook maakt hij zich niet druk over of ons kind wel genoeg heeft gedronken, maar hij heeft andere kwaliteiten: hij geeft advies over vriendschap, leest veel voor en gaat samen met ons kind naar doktersafspraken. En door deze sterke punten van elkaar te herkennen, brengen we de het ouderschap in balans.’
Niet iedereen heeft het geluk dat bij die man waar je op bent gevallen ook een leuke familie hoort. Veronique kan hierover meepraten. Zij en haar schoonzus liggen geregeld in de clinch en deze keer om een rekening van de stomerij.
Kinderfeestjes zijn vaak een bron van plezier, maar soms nemen die verrassingen wel heel bizarre vormen aan. Je stuurt je kind vrolijk naar een feestje, en wat krijg je terug? Een huisdier. Het overkwam Saïda.
Niets is zo ongemakkelijk als onbedoeld een gesprek horen dat niet voor jouw oren bedoeld is. Het overkwam Ava, die per ongeluk een telefoongesprek van haar schoonmoeder meeluisterde.
Een gepensioneerde basisschoolleraar geeft op het TikTok-account van haar dochters (@elenanico22) een belangrijk advies aan ouders. Ze deelt de grootste fout die ze vaders en moeders in de opvoeding heeft zien maken tijdens haar decennialange carrière. En het is simpeler dan je denkt.