Door de hitte bevangen, omdat ze doodongelukkig waren in hun relatie, of gewoon omdat het ze overkwam. Een slippertje op het strand: deze zomer vertellen moeders over die ene, verboden vakantieliefde.

Djoeke (33) combineerde een gezinsvakantie met haar wielrentraining – en een affaire met een rijder uit haar peloton.

More content below the advertising

“Tijdens onze gezinsvakanties gaat altijd mijn beste maatje mee: mijn racefiets. De kinderen van zes en vier weten niet beter, en mijn vriend vindt het wel rustig, elke vakantiedag een paar uur voor zichzelf, terwijl ik rijd. Meestal is dat in de ochtend, voordat de kinderen wakker worden. Dan start mijn vriend rustig met ze op, en ben ik weer thuis tegen de tijd dat ze zijn aangekleed. Prima geregeld: als we thuis zijn, neem ik het grootste deel van de zorg voor mijn rekening.

Voordat ik kinderen kreeg, reed ik grote ritten. Over de Col de Tourmalet. Alpe d’Huez. Wielerrondes in Nederland en België. Toen mijn jongste dochter anderhalf was, voelde ik me fit genoeg dat niveau weer op te pakken. Dus reed ik sindsdien elk weekend honderdtwintig kilometer, en wanneer het langer licht was ’s avonds, doordeweeks nog een keertje.
 

Bier en afhaalbami

Mijn vriend vond het wel sexy, een sportieve vrouw, maar deelde mijn hobby niet. Hij dronk liever bier met vrienden, en hing bij voorkeur elke avond op de bank. Wanneer het zijn beurt was om te koken, werd het altijd afhaalbami.

Zo was hij niet, toen we elkaar leerden kennen. Maar waar ik mijn actieve levensstijl onverminderd voortzette toen we eenmaal samen waren, verslonsde hij steeds meer: hij werd ronduit saai en ongezond. Al mijn initiatief tot samen leuke dingen doen ten spijt: hij was niet van de bank af te krijgen.
 

Niet van de stretcher te sleuren

Ik fietste met een vast clubje, mannen en vrouwen door elkaar. Eén van die mannen was Mano. Vorige zomer besloten we met z’n allen naar dezelfde camping te gaan. Iedereen zijn gezin mee en zijn eigen gedoetje, maar wij wel ’s ochtends samen fietsen.

Elke dag verliep hetzelfde: zodra ik terugkwam bij de tent en de kinderen hun eerste croissant achter hun kiezen hadden, was mijn vriend de rest van de dag niet meer van stretcher te sleuren. Dus speelde ik met Mano – overigens de enige single in ons gezelschap - en onze kinderen in het zwembad. Reed met hem naar het dorpje voor boodschappen. En ja: belandde ik uiteindelijk met hém tussen het riet, waar we na zo’n middag boodschappen doen stiekem samen een flesje wijn dronken.

 

Lees ook:
'Tijdens de vakantie met mijn gezin, werd ik verliefd op een andere man' >

 

Samen spinnen

Dit was nou ook weer niet de bedoeling. Hoe recalcitrant ik me ook voelde door het saaie gedrag van mijn vriend; vreemdgaan vind ik niet oké. Dus biechtte ik het die avond meteen op aan mijn vriend. Die ontploft, verwachtte ik, maar in plaats daarvan zei hij: ‘Ja, die zag ik wel aankomen.’

Eindelijk voerden we een goed gesprek. Over zijn luie gedrag in mijn ogen, en mijn overdreven fanatisme in de zijne. Hij vertelde dat hij zich een beetje geïntimideerd voelde door mijn actieve levensstijl, en als reactie daarop tot alleen maar nog minder in staat was. De rest van de vakantie verliep wat lauwtjes, al hield ik het contact met Mano wel op afstand. Die baalde, op zijn beurt – een beetje verliefd.

Eenmaal thuis heb ik het fietsen op een lager pitje gezet. In plaats daarvan ga ik een uurtje spinnen; kost veel minder tijd en kan ook prima in mijn eentje. Mijn vriend gaat weleens met me mee, of werkt zijn eigen programma af in de fitnessruimte. Mijn slippertje was nodig om allebei weer eens kritisch te kijken naar onze relatie en wensen. Ik ben er niet trots op, maar heb er geen spijt van. Al was het deze zomer in Frankrijk wel een stuk saaier fietsen, in mijn eentje.”

 

 


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

De dag xtc
Beeld: Shutterstock

Op een mooie zomeravond, vier jaar geleden, nam Anne (34) voor het eerst een xtc-pil met haar man. Ze schreeuwt het niet van de daken maar jee, wat beviel dat goed.

Anne: “Een vriendin van mij vertelde ons dat zij weleens een pilletje slikte op festivals en feesten. ‘Hartstikke leuk, dat moet je ook eens doen’, zei ze dan steeds. ‘Niets engs aan.’ Maar mijn vriend en ik zijn niet zo dol op die enorme feesten. En om eerlijk te zijn vond ik het ook een beetje spannend; het gaat toch om drugs. Maar de nieuwsgierigheid won het, en dus besloten we toch eens te proberen. Niet op een feest, maar gewoon thuis, veilig op de bank.

More content below the advertising

Die vriendin haalde de pillen en wij brachten onze dochter naar mijn ouders. Niet echt spontaan nee, maar deze manier leek me het veiligst. We spraken af om niet te veel te nemen en lieten de pillen van tevoren testen. Ook wilde ik voordat we het avontuur aangingen even wat dingen met mijn man doornemen: zijn we goed samen, zit je niets dwars, moet er iets gezegd worden? Ik was bang dat we er door die pil van alles uit zouden flappen en dat het dan in een enorme ruzie zou uitmonden. Zoiets hebben we weleens gehad na een avondje doorzakken met alcohol, en het leek me met drugs nog vervelender.
 

Een enorme relaxedheid

Mijn man merkte er eerder iets van dan ik. Hij begon meer te praten, zei lieve dingen. Na een halfuur begon ik hem bij te vallen. Een tinteling ging door mijn lijf, gepaard met een enorme relaxedheid, energie, euforie, alles tegelijk. Vanaf dat moment was het, kort gezegd, echt fantastisch. Heel ontspannen, alles was liefde en mooi. In mijn beleving hebben we niets anders gedaan dan elkaar urenlang de liefde verklaren. We vertelden elkaar wat we mooi vonden aan elkaar, waarom hij zo lief is, en dat ik zijn droomvrouw ben. Eigenlijk zoals we dat vroeger deden, toen we elkaar net kenden en eindeloos tot diep in de nacht bleven praten en benoemen wat we zo leuk aan elkaar vonden.

Zo ging het nu ook: er bestond geen tijd, alleen maar liefde voor elkaar. En ook voor de rest van de wereld, het leven, onze vrienden. Mijn angst voor onuitgesproken issues die ineens boven water zouden komen bleek onterecht. We hebben het wel even over wat irritaties gehad, maar ineens leek alles belachelijk en onbelangrijk. En dus gingen we weer verder met onze eindeloze liefdesverklaring. Toen het licht werd, besloten we naar buiten te gaan. Ik herinnerde me ineens een mooi plekje in het park, daar móesten we heen. Dus daar stonden we, om zes uur ’s ochtends, tot onze knieën in een soort meertje met watervalletje, het leven te vieren.

We gingen op een gegeven moment naar bed, hebben daar nog spetterende seks gehad en later die dag hebben we onze dochter opgehaald. We bleven bij mijn ouders slapen. Ik zie ons nog zo zitten aan tafel: het voelde alsof we een enorm geheim hadden, maakten een paar flauwe toespelingen die alleen wij begrepen. Ook fijn: de kater viel mee, ik heb er amper iets van gemerkt.


Lees ook
Van parenclub tot tantracursus: deze vrouwen geven hun seksleven een boost >

 

Over the top

Na die eerste keer besloten we het vaker te doen. Via via kwamen we aan een dealer waar we een voorraadje bestelden. Eén keer in de paar maanden deden we het, alleen of met een vriend, en altijd thuis. Toen ik zwanger werd van onze tweede lasten we uiteraard een pauze in. Maar nadat ik stopte met de borstvoeding besloten we het weer eens te doen.

Ik keek er enorm naar uit, had zo’n zin om me weer even vrij te voelen. We nodigden een vriendin uit, het was mooi weer, we gingen op het dakterras zitten. Misschien kwam het doordat de verwachtingen wat hooggespannen waren, maar toen ben ik over the top gegaan. Ik voelde niet zoveel, nam nog wat, wilde niet dat het zou stoppen, nam nog een kwartje. Uiteindelijk had ik twee pillen op: veel te veel.

De trip was niet eens zo leuk, de kater was afschuwelijk. Dagenlang had ik last van hartkloppingen, mijn kaak leek op slot te zitten. Ik meldde me ziek op mijn werk, ik voelde me vreselijk, heel depressief. Maar boven alles schaamde ik me dat ik het zo ver had laten komen. Het voelde ineens zo kansloos: wat als er iets met ons was gebeurd? Dan waren mijn kinderen wees omdat hun ouders zo nodig aan de pillen wilden. Ineens hakte die gedachte er keihard in: wat ben ik voor een moeder? Dit is helemaal voorbij de reden waarom we dit willen doen, namelijk even samen zijn. En dus besloten we het niet meer te doen.
 

'Het werd verbindend'

Maar toch begon het na een jaar of twee weer te kriebelen. En terugdenkend aan die avond waarop we uit de bocht vlogen, realiseerden we ons dat we ons gewoon te veel hadden laten gaan. We probeerden het weer en hielden het bij een halve pil. Het was geweldig en sindsdien doen we het weer regelmatig. Altijd met geteste pillen, geen alcohol, en samen nooit meer dan één pil.

Voor ons zijn het fijne avonden, echt voor ons tweeën. We spreken uit waarom we van elkaar houden en doen ook even een check: hoe was de afgelopen periode, wat ging goed, wat was lastig? Het werd verbindend: je zit even helemaal op dezelfde euforische golflengte, alsof je met zijn tweeën een heel leuk feestje hebt.

Nog een fijn effect van een pil: het geeft een mega boost aan ons seksleven. Want tijdens zo’n trip hebben we de wildste vrijpartijen. Omdat we het nu voorzichtiger aanpakken, heb ik geen last meer van dat schuldgevoel naar mijn kinderen. Ik heb naderhand ook nooit een kater, voel me prima als ik ze de volgende dag weer ophaal.
 

Dat verliefde gevoel van vroeger

Het is zo fijn dat we dat verliefde gevoel van vroeger op deze manier weer te kunnen beleven. Dat je echt oprecht tegen de ander zegt dat je hem tot in zijn diepste helemaal geweldig vindt. In onze beginjaren hadden we alle tijd om zo ’s nachts door te praten: nu gaat dat niet meer, zijn we moe, moeten we de volgende ochtend weer vroeg werken, maken we ruzie over wie de keuken moet opruimen. Maar zo samen op de bank, met een pil op, is er geen tijd en lachen we om onze ruzies.

Nee, ik vertel niet snel aan anderen dat we dit doen. Ik weet dat mensen hier een uitgesproken mening over hebben en ik heb geen zin in zo’n discussie. Iedereen moet zelf weten wat-ie doet.”
 

Dit artikel staat in het Kek Mama 02-2019.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

seksuologe geen zin in seks
Beeld: Shutterstock

Astrid (38): ‘Ik heb nooit een enorme seksdrive gehad, maar sinds de geboorte van onze tweeling, nu vier jaar geleden, is mijn zin in seks al helemaal naar een dieptepunt gedaald. Seks hangt voor mij onderaan mijn prioriteitenlijstje, na werk, kinderen en huishouden. Wat kan ik hieraan doen?’

Seksuoloog Mandy Ronda: ‘Je zin in seks verandert continu. Hormonen spelen hierbij ook een rol, net als je cyclus. Voor erotiek en spanning moet je ruimte maken, zeker in een langere relatie. Als je elkaar net kent, zorgt de spanning voor een groot deel van de aantrekkingskracht. Naarmate je elkaar langer kent, maakt dit plaats voor verbinding en vertrouwen. En als je dan ook nog eens moeder wordt, moet je al helemaal opnieuw je rol vinden.

More content below the advertising

 

Maak zelfzorg een prioriteit

Het is echt niet gek dat je seksdrive verandert, want niets blijft altijd hetzelfde. Je hoeft jezelf niet te forceren een prioriteit van seks te máken. Wel van jezelf en van intimiteit in je relatie. Dat is immers meestal toch de lijm van een liefdesrelatie. Maak van zelfzorg dus weer een prioriteit. Eerst jij, dan de kids/partner/huishouden. Net als in het vliegtuig; eerst jij je zuurstofmasker op.

Laat de zorgen van alledag los en sta jezelf toe te ontspannen. Boek eens een wellness dagje of een massage. Bingewatch je favoriete serie met een grote mok thee. Vanuit de ontspanning ontstaat weer ruimte voor genieten, erotiek en passie. Laat de eenzijdige focus op je rol als moeder los en ervaar jezelf weer als vrouw en erotisch wezen, met haar eigen verlangens en voorkeuren.’
 

Zie Mandyronda.com voor meer info en tips.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >