vreemde relaties
Beeld: Unsplash

Er zijn van die relaties waarvan je als buitenstaander niks begrijpt. “Ik draag parels in mijn oren, hij zit onder de tattoos.”

De man van Alice (39) woont de helft van de week in zijn atelier
“Ik had al een dochter uit een eerder huwelijk toen Bram en ik zes jaar geleden trouwden. Hij is kunstenaar, ik heb een huiselijk leven met mijn kind. We spraken af dat we onze eigen levens zouden blijven leiden. Mijn dochter is nu negen en gaat om het weekend naar haar vader. Dan zijn Bram en ik samen. De overige tijd is hij vaker in zijn schilderatelier dan thuis.

More content below the advertising

Bram is geen man voor een regelmatig leven met vaste eettijden, om elf uur naar bed en zeven uur opstaan. Hij houdt van mijn dochter en zij is dol op hem, maar hij maakt niet echt deel uit van ons gezinsleven. Verjaardagen bezoek ik in mijn eentje, ouderavonden doe ik met mijn ex. Mijn man is meer mijn minnaar. Het zou niets toevoegen als hij meedraaide in de dagelijkse sleur, daar wordt geen huwelijk gelukkiger van.”
 

Flirten met een bouwvakker

Clarike (41) ontmoette Johan vijftien jaar geleden op Kreta. Hij is aannemer, zij advocaat. Ze hebben een zoon van 12 en dochter van 9
“Hij heeft tatoeages, praat plat Noord-Hollands en zijn werkhanden zitten vol schrammen. Ik draag pareloorbellen en kom uit een gegoede familie. We ontmoetten elkaar in een cocktailbar op Kreta. Johan en ik maakten een praatje. Ik moest lachen om hem, hij om mij. Hallo, ik ga daar een beetje flirten met een bouwvakker, dacht ik nog. Om na middernacht te concluderen dat ik zelden zo’n geanimeerd en interessant gesprek had gevoerd met een man.

We spraken de rest van die vakantieweek elke dag met elkaar af. In het vliegtuig naar huis besefte ik dat ik vlinders voelde. En die hadden niks te maken met alcohol en zomerzon. Eenmaal thuis bleven we bellen en voor ik het wist hadden we een serieuze relatie.
 

'Mijn ouders bleven er bijna in toen ze hem ontmoetten'

Mijn vriendinnen vonden hem een schat, maar begrepen het niet echt. Vroegen: ‘Waar hébben jullie het dan over? Bier en tieten?’ Alsof elke aannemer een simpele ziel is. Mijn ouders bleven er bijna in toen ze hem ontmoetten. Deze man kwam uit een wel heel ander milieu, zeiden ze. Maar dat was het ’m nou juist: ik vond dat heerlijk ontspannend, die ogenschijnlijk simpele levenshouding van hem. Nog steeds.

Op mijn vakgebied heeft hij misschien niet altijd wat terug te zeggen, maar ik ben de hele dag al met lastige mensen in de weer. Ik vind het heerlijk dat mijn man ’s avonds niet ook nog moeilijke vragen stelt. Bovendien: ik kan ook niet met hem praten over radiatorpakkingen en betonmortel. Het is niet zo dat een van ons slimmer of dommer is. Johan en ik hebben dezelfde humor, genieten van dezelfde films, houden allebei van reizen en hebben een druk sociaal leven. Onze vrienden gaan heel goed samen. Zijn vrienden vinden het wel amusant, zo’n stel corpstutjes dat de mannen moeiteloos onder de tafel drinkt. Mijn familie is inmiddels dol op Johan; van de vier schoonzoons is hij degene die mijn moeder mee uit lunchen neemt.
 

Nuchter en no-nonsense

Als vader is Johan fantastisch: nuchter en no-nonsense. Ik zie problemen die er niet zijn en lig wakker van een tienminutengesprek. Johans relativeringsvermogen is mijn redding. Omdat hij ’s ochtends heel vroeg begint met werken, is hij na schooltijd thuis voor de kinderen en kan ik lange dagen maken op kantoor. Als ik kijk naar vriendinnen met mannen die hoog op de maatschappelijke ladder staan, benijd ik ze niet. Veel van die mannen zijn vooral gefocust op hun carrière, zelden thuis en emotioneel kilometers van hun vrouw verwijderd. Ik ben dolblij met Johan met zijn tattoos en petje.”
 

Lees ook
Mama is zus, papa is zo: deze ouders zijn heel verschillend >

 

'Zo worden we met gemak honderd'

Rosa (38) heeft twee zoons van 8 en 6 en een vriend die er zelden is
“Ik vind het een genot, vijf avonden per week alleen op de bank. Als mijn vriend vaker naast me zou zitten, zouden de borden door de kamer vliegen. Stappen, reizen, vrienden, voetballen: hij is altijd de hort op. Worden we allebei ontzettend gelukkig van. Hij wordt pas echt wakker als ik naar bed wil, als ik opsta ligt hij nog te slapen. Ik heb het druk met de jongetjes en mijn werk als verpleegkundige. Hij werkt op een ministerie en beweert dat hij daar naartoe gaat om uit te rusten. De weekends zijn we samen. Dan doen we leuke dingen met z’n vieren en praten we bij. Hij bemoeit zich niet met mij en mijn leven met de kinderen, ik oordeel niet over zijn uithuizigheid. Perfect geregeld, zo worden we met gemak honderd.”
 

Net als een nieuwe liefde

Dewi (35) en haar man sturen elkaar spannende appjes
“‘Wat doe je?’, appte mijn man. Het was een doodgewone lentedag. De kinderen renden met vriendjes door het huis, mijn man was op zijn werk. ‘De was opvouwen,’ wilde ik antwoorden, ‘en de kinderen zijn niet te harden; neem jij straks melk en eieren mee?’

Misschien was het de vroege lentezon, maar in plaats van mijn standaard riedel, appte ik een foto van het slipje onder mijn zomerjurk. ‘Jou missen, schreef ik erbij. Hij reageerde meteen: ‘Schat, je maakt me keihard.’ Die avond vlogen de vonken ervanaf in de slaapkamer. We hadden iets wakker gemaakt wat we waren vergeten sinds de kinderen. De volgende dag gingen we onverstoorbaar verder. ‘Wat was je heerlijk gisteren’, appte hij toen ik op weg was naar mijn werk. ‘Ik heb zin in je.’ Het voelde alsof ik een nieuwe liefde had. Sindsdien seksen we als een dolle. Als hij op zakenreis is en me een dickpic stuurt, tel ik de uren tot hij weer thuis is.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

apps-mannen-met-humor

Mannen. Hoewel je ze na de zoveelste vieze sok op de badkamervloer soms liever achter het behang plakt, zijn ze toch ook wel heel erg grappig. Dat bewijzen deze apps maar weer.

Hij heeft nog gelijk ook.

More content below the advertising

 

Grapjas.

 

 

Mogen ze hem ook gelijk meenemen.

 

 

Lees ook
Lollige video: dit gebeurt er als mannen een babyshower organiseren >

 

En bedankt.

 

Vast een (mannen)griepje.

 

 

Allebei, graag.

 

 

Ah, vandáár joh...

 

'Every king needs a throne...'

 

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
relatieproblemen overleefd
Beeld: Pexels

Het zou zomaar kunnen dat je je een huissloof voelt en baalt van je seksleven, de ruzies en het gedoe. Dan is één ding zeker: tijd om je relatie te redden, al dan niet met hulp van een therapeut.

Marieke (44, moeder van drie kinderen van 14, 12 en 8) vond niet dat ze in relatietherapie moest, maar dat ze aan zichzelf moest gaan werken. Ze heeft sinds vier jaar een latrelatie met Tim.

More content below the advertising

“Vorige winter zei Tim: ‘Je doet me zo vaak pijn, ik weet niet hoe lang ik dat nog volhoud.’ Ik schrok me rot. Ik wil hem helemaal niet kwijt. Met Tim kan ik lachen, huilen, praten, vrijen, alles. Hij is lief en heeft kanten van mij gezien die anderen nog nooit hebben gezien. En toch was ik wéér in hetzelfde patroon vervallen als in mijn vorige relaties. Dat moest stoppen. Daarom ben ik de cursus ‘Liefdevol leven’ van relatiecoach Carolien Franssen gaan volgen. 

Vechten, dat is wat ik doe in relaties. Ik weet altijd wel iets te vinden wat niet deugt, waar ik kritiek op kan hebben en ruzie over kan maken. Een voorbeeld: vorig jaar had ik een peesontsteking aan mijn arm. Dat was zo pijnlijk dat ik morfine kreeg om te kunnen slapen. Midden in de nacht belde ik Tim omdat ik wilde dat hij kwam. Dat ging niet: hij had de hele avond gewerkt in zijn restaurant en was zo moe dat hij het te gevaarlijk vond om te rijden. Ik heb een enorme scène geschopt, zitten huilen en schreeuwen aan de telefoon. Gedreigd het uit te maken: ‘Als jij me nu in de steek laat, hoeft het niet meer van mij’. 
 

Ik begreep het zelf ook niet

Na zo’n uitbarsting probeer ik het weer goed te maken, maar dat is een hele klus, want Tim voelt zich natuurlijk diep gekwetst. Die pijn van Tim vond ik lastig. Ergens vond ik mijn woede namelijk terecht. Snapte hij niet dat het een normale reactie vanuit míjn pijn was? Toch begreep ik het ergens zelf ook niet. Ik had niet de regie over dat gedrag, het gebeurde gewoon. Voor ik er erg in had, flapte ik er van alles uit. 

De cursus bestond uit vijf sessies; er deden nog vier andere vrouwen aan mee. Elke keer brachten we iets in waarmee we vastliepen. Caroline benaderde het probleem systemisch, ze keek om te beginnen naar het gezin waarin ik ben opgegroeid. Daar ligt immers de basis van wat je hebt geleerd over de liefde. Ze zette poppetjes in een bepaalde opstelling: bijvoorbeeld van elkaar af gedraaid of juist niet. Ook zette ze stereotypen van mezelf neer, bijvoorbeeld agressief, lui of meegaand. 

Nu pas zie ik hoe mijn jeugd doorwerkt in mijn relaties. Het ontbrak mij als kind aan warmte en empathie, mijn ouders waren niet in staat mij dat te geven. Daardoor dacht ik onbewust: ik doe het wel alleen. Ik liep eens een hersenschudding op bij een balspel, en dat heb ik thuis gewoon niet verteld. Zo van: laat ik mijn ouders hiermee maar niet lastigvallen. Wanneer ik me kwetsbaar voel in mijn relatie, probeer ik mezelf te beschermen door agressief te reageren. Dat inzicht is mijn redding. Het helpt me anders te reageren.
 

Lees ook
Lachen om relatieproblemen: 'Co-ouderschap is stukken duurder, hoor' >

 

Steeds beter

Als ik nu de neiging voel in de aanval te gaan, spreek ik mezelf toe: stop. Wat is er met míj aan de hand op dit moment? Wat heb ik nodig? Kan ik dat tegen Tim zeggen? Het lukt me steeds beter. Ik had deze week bijvoorbeeld een paar pittige dagen achter de rug met mijn dochter toen Tim vertelde dat hij een ruzietje had gehad met zijn zoontje. Ineens kookte ik vanbinnen: hoe kun jij over zoiets kleins zeuren, weet je wel wat ík allemaal heb doorstaan? 

Als ik alleen ben, ben ik de sterke en vrolijke moeder, maar als Tim komt, stort ik in. Ik weet nu dat ik op zo’n moment zacht moet blijven, in plaats van in de aanval te gaan – anders gaan we weer met knallende ruzie uit elkaar. Dus ik zei tegen Tim: ‘Ik heb zulke heftige dingen meegemaakt de afgelopen dagen. Nu ik jou zie, komt alle opgekropte spanning los.’ Dan maakt hij een grapje, slaat zijn armen om me heen en laat me even uithuilen. Zo werkt het dus.

Het gaat met stapjes, ik ben er nog niet, maar het is fijn om te zien dat ik kan beïnvloeden hoe een ander zich opstelt. Ik krijg de warmte en liefde waarnaar ik verlang, als ik Tim maar de kans geef.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >