Deze stellen zijn een beetje vreemd, maar hartstikke gelukkig samen

16.10.2021 09:12
vreemde relaties Beeld: Unsplash

Er zijn van die relaties waarvan je als buitenstaander niks begrijpt. “Ik draag parels in mijn oren, hij zit onder de tattoos.”

De man van Alice (39) woont de helft van de week in zijn atelier.

“Ik had al een dochter uit een eerder huwelijk toen Bram en ik zes jaar geleden trouwden. Hij is kunstenaar, ik heb een huiselijk leven met mijn kind. We spraken af dat we onze eigen levens zouden blijven leiden. Mijn dochter is nu negen en gaat om het weekend naar haar vader. Dan zijn Bram en ik samen. De overige tijd is hij vaker in zijn schilderatelier dan thuis.

Bram is geen man voor een regelmatig leven met vaste eettijden, om elf uur naar bed en zeven uur opstaan. Hij houdt van mijn dochter en zij is dol op hem, maar hij maakt niet echt deel uit van ons gezinsleven. Verjaardagen bezoek ik in mijn eentje, ouderavonden doe ik met mijn ex. Mijn man is meer mijn minnaar. Het zou niets toevoegen als hij meedraaide in de dagelijkse sleur, daar wordt geen huwelijk gelukkiger van.”
 

Flirten met een bouwvakker

Clarike (41) ontmoette Johan vijftien jaar geleden op Kreta. Hij is aannemer, zij advocaat. Ze hebben een zoon van 12 en dochter van 9.

“Hij heeft tatoeages, praat plat Noord-Hollands en zijn werkhanden zitten vol schrammen. Ik draag pareloorbellen en kom uit een gegoede familie. We ontmoetten elkaar in een cocktailbar op Kreta. Johan en ik maakten een praatje. Ik moest lachen om hem, hij om mij. Hallo, ik ga daar een beetje flirten met een bouwvakker, dacht ik nog. Om na middernacht te concluderen dat ik zelden zo’n geanimeerd en interessant gesprek had gevoerd met een man.

We spraken de rest van die vakantieweek elke dag met elkaar af. In het vliegtuig naar huis besefte ik dat ik vlinders voelde. En die hadden niks te maken met alcohol en zomerzon. Eenmaal thuis bleven we bellen en voor ik het wist hadden we een serieuze relatie.
 

Ouders

Mijn vriendinnen vonden hem een schat, maar begrepen het niet echt. Vroegen: ‘Waar hébben jullie het dan over? Bier en tieten?’ Alsof elke aannemer een simpele ziel is. Mijn ouders bleven er bijna in toen ze hem ontmoetten. Deze man kwam uit een wel heel ander milieu, zeiden ze. Maar dat was het ’m nou juist: ik vond dat heerlijk ontspannend, die ogenschijnlijk simpele levenshouding van hem. Nog steeds.

Op mijn vakgebied heeft hij misschien niet altijd wat terug te zeggen, maar ik ben de hele dag al met lastige mensen in de weer. Ik vind het heerlijk dat mijn man ’s avonds niet ook nog moeilijke vragen stelt. Bovendien: ik kan ook niet met hem praten over radiatorpakkingen en betonmortel. Het is niet zo dat een van ons slimmer of dommer is. Johan en ik hebben dezelfde humor, genieten van dezelfde films, houden allebei van reizen en hebben een druk sociaal leven. Onze vrienden gaan heel goed samen. Zijn vrienden vinden het wel amusant, zo’n stel corpstutjes dat de mannen moeiteloos onder de tafel drinkt. Mijn familie is inmiddels dol op Johan; van de vier schoonzoons is hij degene die mijn moeder mee uit lunchen neemt.
 

Nuchter en no-nonsense

Als vader is Johan fantastisch: nuchter en no-nonsense. Ik zie problemen die er niet zijn en lig wakker van een tienminutengesprek. Johans relativeringsvermogen is mijn redding. Omdat hij ’s ochtends heel vroeg begint met werken, is hij na schooltijd thuis voor de kinderen en kan ik lange dagen maken op kantoor. Als ik kijk naar vriendinnen met mannen die hoog op de maatschappelijke ladder staan, benijd ik ze niet. Veel van die mannen zijn vooral gefocust op hun carrière, zelden thuis en emotioneel kilometers van hun vrouw verwijderd. Ik ben dolblij met Johan met zijn tattoos en petje.”
 

Lees ook
Mama is zus, papa is zo: deze ouders zijn heel verschillend >

 

Met gemak honderd

Rosa (38) heeft twee zoons van 8 en 6 en een vriend die er zelden is.

“Ik vind het een genot, vijf avonden per week alleen op de bank. Als mijn vriend vaker naast me zou zitten, zouden de borden door de kamer vliegen. Stappen, reizen, vrienden, voetballen: hij is altijd de hort op. Worden we allebei ontzettend gelukkig van. Hij wordt pas echt wakker als ik naar bed wil, als ik opsta ligt hij nog te slapen. Ik heb het druk met de jongetjes en mijn werk als verpleegkundige. Hij werkt op een ministerie en beweert dat hij daar naartoe gaat om uit te rusten. De weekends zijn we samen. Dan doen we leuke dingen met z’n vieren en praten we bij. Hij bemoeit zich niet met mij en mijn leven met de kinderen, ik oordeel niet over zijn uithuizigheid. Perfect geregeld, zo worden we met gemak honderd.”
 

Net als een nieuwe liefde

Dewi (35) en haar man sturen elkaar spannende appjes.

“‘Wat doe je?’, appte mijn man. Het was een doodgewone lentedag. De kinderen renden met vriendjes door het huis, mijn man was op zijn werk. ‘De was opvouwen,’ wilde ik antwoorden, ‘en de kinderen zijn niet te harden; neem jij straks melk en eieren mee?’

Misschien was het de vroege lentezon, maar in plaats van mijn standaard riedel, appte ik een foto van het slipje onder mijn zomerjurk. ‘Jou missen, schreef ik erbij. Hij reageerde meteen: ‘Schat, je maakt me keihard.’ Die avond vlogen de vonken ervanaf in de slaapkamer. We hadden iets wakker gemaakt wat we waren vergeten sinds de kinderen. De volgende dag gingen we onverstoorbaar verder. ‘Wat was je heerlijk gisteren’, appte hij toen ik op weg was naar mijn werk. ‘Ik heb zin in je.’ Het voelde alsof ik een nieuwe liefde had. Sindsdien seksen we als een dolle. Als hij op zakenreis is en me een dickpic stuurt, tel ik de uren tot hij weer thuis is.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >