‘Daten met een vrouw scheelt uren bullshit’

16.12.2022 12:49
daten vrouwen Beeld: Unsplash

Marleen (41) is moeder van Isaac (13) en David (10), die ze kreeg binnen een heterohuwelijk. Sinds haar scheiding date ze alleen nog maar met vrouwen.

“‘Hè hè, eindelijk’, verzuchtte mijn moeder toen ik haar een jaar geleden voorstelde aan mijn eerste serieuze vriendin. ‘Wat fijn dat je dat durft te onderzoeken.’ Lief van haar om dat te zeggen, maar ik was tegelijkertijd met stomheid geslagen. Ik wist dat Bart, de vader van mijn kinderen, hun ideale schoonzoon was.

Toen ik mijn ouders vertelde dat ik wilde scheiden, riepen ze in eerste instantie dat ik me niet realiseerde wat ik weggooide. Een stomp in mijn maag. Want Bart was inderdaad goud, maar ook saai, en ik was doodongelukkig. Al begrijp ik nu dat dat vooral aan mij lag; hij kon míj gewoon niet in vervoering brengen. Zijn veiligheid en rust die op mijn twintigste nog zo aantrekkelijk leken, dreven me toen we eenmaal kinderen hadden tot waanzin. Ik wilde bruisen, genieten van het leven, elke dag tot een avontuur maken. Maar Bart vulde elk weekend in volgens een vast patroon. Zelfs de seks, waar ik tot dan toe altijd met mannen van had genoten, was altijd hetzelfde.

Vrouwen

Eigenlijk keek ik mijn hele leven al naar vrouwen. Op de basisschool had ik een klasgenootje over wie ik nachtenlang fantaseerde. Niet in seksuele zin, daar was ik veel te jong voor, maar ik wilde dolgraag met haar knuffelen en hoopte dat ze bij me in bed zou slapen als ze kwam logeren. Het liefst was ik dag en nacht bij haar. Er volgden meer ‘fascinaties’ voor vrouwen, zoals ik het bestempelde. Voor de begeleider van mijn eerstejaarsgroepje tijdens de introductieweek van mijn studie. Voor een vriendin. Zelfs voor een buurvrouw toen ik al lang en breed getrouwd met kinderen in onze Vinex-wijk woonde. Ik verslond tv-series als The L-word en Tales of the city. Én ik bleef geïnteresseerd in mannen.

“Het liefst was ik dag en nacht bij haar”

De eerste keer na de scheiding dat ik Tinder aanzette, swipete ik alleen op mannen. Ik had een enkele date, belandde twee keer met ze in bed. Lekker, maar nog altijd niet mindblowing. Een vriendin met dezelfde hang naar vrouwenliefde stelde me voor om eens te daten met een vrouw. Dat was haar uitermate goed bevallen; er bleken heel wat minder eikels rond te lopen dan in de mannensectie van de app. Het kon me op z’n minst een gezellige avond opleveren, dacht ze. Met mijn hart in mijn keel voegde ik de daad bij het woord en paste mijn datingprofiel aan. Ik had direct vier matches.

Lees ook – ‘Voor ik het wist, zat ik hartstochtelijk met een vrouw te zoenen’ >

Aftasten

Er volgde een periode van aftasten. Van zeker zes dates met verschillende vrouwen, met wie ik zoende, maar verder niets. Dat zoenen met een vrouw was niet nieuw voor me, in mijn studententijd was dat uit balorigheid wel vaker gebeurd.

“Daten met vrouwen was voor mij vanaf de eerste seconde puur. Eerlijk. Zonder spelletjes”

Nu ik het deed met een romantische insteek was het enger, maar ook fijner. En een andere fijne kant aan daten met vrouwen: ik hoefde niet eerst door uren bullshit heen te ploegen om bij de diepte te komen in gesprekken. Er was geen spel van aantrekken en afstoten, ik voelde geen neiging me bevalliger voor te doen dan ik was. Daten met vrouwen was voor mij vanaf de eerste seconde puur. Eerlijk. Zonder spelletjes.

Relatie

Mijn kinderen gaven geen krimp toen een van die dates, Rachel, zo serieus leek te worden dat ik haar aan ze voorstelde. ‘Vind je dat dan niet gek, dat mama nu verliefd is op een vrouw?’ vroeg ik voorzichtig. ‘Hoezo,’ haalde Isaac zijn schouders op, ‘je was toch ook verliefd op papa?’ We beleefden een aantal heerlijke maanden, maar de afstand tussen onze woonplaatsen bleek onoverbrugbaar. Jammer, vonden de kinderen, maar vooral voor mij. Ik heb de indruk dat ze een relatie met een vrouw minder als een inbreuk zien op ons leven met z’n drieën dan wanneer ik een man mee naar huis zou nemen.

Sinds kort heb ik een nieuwe vriendin, maar die houd ik nog even onder de radar. Ook naar de buren toe een eitje: al die vrouwen over mijn vloer betekenen voor hen gewoon een buurvrouw met een druk sociaal leven.”

Dit artikel staat in Kek Mama 11-2022.

 

Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.