Wat vieren we eigenlijk met Pasen?

31.03.2024 08:05

Hét gesprek aan de brunchtafel? Terwijl we genieten van de heerlijke Paaslekkernijen, is het ook leuk om te vertellen waar deze feestdag eigenlijk om draait.

De Goede Week

Laten we beginnen bij het begin: de Goede Week, die begint met de opgetogen intocht van Jezus in Jeruzalem op Palmzondag. Deze week staat bol van belangrijke gebeurtenissen in de christelijke traditie, zoals het Laatste Avondmaal op Witte Donderdag, waarbij Jezus zijn apostelen verzamelde voor een laatste samenzijn voordat hij werd verraden.

Op Goede Vrijdag herdenken we de kruisiging van Jezus, een dag die “goed” wordt genoemd vanwege het geloof dat zijn offer ons verlossing bracht. Stille Zaterdag, de dag na Goede Vrijdag, is een dag van reflectie en inkeer, terwijl we ons voorbereiden op de viering van Pasen.

Lees ook – Waarom eten we eigenlijk chocolade paaseitjes met Pasen?

Pasen

En dan is daar Pasen! Op deze dag vieren we de opstanding van Jezus uit de dood, een symbool van hoop en vernieuwing. Na een dag van bezinning staan we op met een hernieuwd gevoel van vreugde en vieren we met familie en vrienden, terwijl we genieten van paaseieren zoeken en uitbundige paasbrunches.

Maar de festiviteiten eindigen niet daar. Na Pasen vieren we Hemelvaartsdag, een dag waarop we de terugkeer van Jezus naar de hemel vieren, veertig dagen na zijn opstanding. Tien dagen later is het tijd voor Pinksteren, waarbij we herdenken dat de Heilige Geest neerdaalde op de apostelen en gelovigen, hen inspirerend om het goede nieuws van het evangelie te verspreiden en de wereld te verlichten met hun geloof.

Lees ook – 4x verrassende én makkelijke Paasrecepten om te maken met kids

Terwijl we genieten van de vrije dagen en het samenzijn, is het voor sommigen ook belangrijk om stil te staan bij de betekenis van Pasen.

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.