Wat is schadelijker voor het gebit: duimen of de speen?

10.05.2022 10:59
speen Beeld: Getty Images

Een duim of een speen: iedereen heeft er een eigen mening over, maar wat is eigenlijk beter? Of beter gezegd, wat is schadelijker voor het gebit van je kind? 

Je wil als ouder natuurlijk voorkomen dat je kindje scheve tanden krijgt, maar zo simpel is het niet. Een speen bestaat niet voor niks. Het gebruik van een speen heeft in eerst instantie en belangrijk doel: je pasgeboren baby heeft een grote zuigbehoefte. Als je kindje een jaar is, is die zuigbehoefte al flink afgenomen. Eigenlijk zou de speen dan niet meer nodig zijn. Toch hebben veel kinderen er dan nog steeds behoefte aan: ze zijn eraan gewend. De speen is een gewoonte geworden en biedt troost.

Een speen blijven gebruiken kan flinke nadelen hebben. Als oudere kindjes een speen gebruiken kan de bovenkaak versmallen, het gehemelte verhogen of ze kunnen een flinke overbeet krijgen (bron: dentalclinics.nl). Dit kan weer leiden tot problemen in de spraakontwikkeling. Maar die speen afleren? Dat is zo makkelijk nog niet… Hoe je dat het best aanpakt lees je hier.

Lees ook
Stoppen met de speen? Zo kregen deze ouders dat voor elkaar

Toch kun je je baby beter een speen geven dan laten duimen. Om de zuigbehoefte te sussen kun je dus een speen aanbieden, zodat je kindje niet naar zijn of haar duim grijpt. Dat is namelijk nog veel lastiger af te leren, aangezien die duim altijd in de buurt is… Een speen is zo gevormd dat deze altijd in het midden van de mond blijft zitten en niet teveel kracht kan uitoefenen (bron: gezondheid.be). Als een kind nog duimt als het volwassen gebit (bijna) doorkomt, oefent de duim veel druk uit op de tanden en het gehemelte. Dat kan de stand van de kaken en de tanden in het volwassen gebit blijvend veranderen. Het is dus heel belangrijk dat je kind stopt met duimen rond zijn of haar zesde jaar. Hier lees je zes tips om het duimen af te leren.

Meer weten over het gebit van je kind? Hier lees je nog 7 dingen die handig zijn om te weten over het melkgebit.


Meer Kek Mama? Neem nu een abonnement en profiteer van leuke aanbiedingen!