Stoppen met de speen: zó doe je dat

23.08.2020 09:51
stoppen met de speen zo doe je dat Beeld: Shutterstock

Hoe handig de speen ook is als lapmiddel bij vermoeidheid, slapen en algehele malaise: op den duur moet-ie weg, de speen. Maar hoe pak je dat aan?

Speen niet meer nodig

Een zuigeling met speen is natuurlijk hartstikke schattig én nuttig: baby’s tot één jaar hebben een zuigreflex omdat ze drinkend aan hun voeding komen. Maar als je kind eenmaal een uit de kluiten gewassen peuter is, dan is de zuigreflex allang weg en is een speen eigenlijk niet meer nodig. En dan hoor je ook nog eens verhalen over scheve tanden (vooral een overbeet wordt in verband gebracht met te lang speengebruik), non-stop verkoudheden en spraakachterstanden. Dus: er moet op een gegeven moment gestopt worden met de speen. Hierbij tips hoe je dat aanpakt.
 

Bouw het af

Geef je kind de tijd om eraan te wennen dat zijn trouwe tut binnenkort exit is. Dan is de shock minder groot als er straks echt geen speen meer is. Begin ermee dat er voortaan overdag niet meer naar de speen gegrepen mag worden. Alleen ’s avonds bij het slapengaan mag er gesabbeld worden. Zorg ervoor dat de speen ook écht boven in bed blijft, anders is de verleiding groot voor zowel jouw kind als jijzelf (een speen geven om van gezeur af te zijn, we hebben het allemaal weleens gedaan…)
 

Onderhandel met een cadeau

Een klassieker onder vele ouders, zeker als je met een wat ouder kind te maken hebt. Droomt jouw kind al tijden van een eenhoornkostuum of Cars-garage? Zeg dat zo’n cadeau heel duur is, wel 5 spenen (of hoeveel je er ook in huis hebt liggen). Maar in ruil voor die spenen, mag hij/zij dat cadeau in de winkel gaan halen. Negen van de tien kinderen schijnen in dit geval eieren voor hun geld te kiezen en verlaten de winkel met hun beoogde buit. De speentjes moeten wel per direct in de vuilnisbak worden gegooid, dat is de afspraak.
 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

De Fee

Ook een handige troef bij kindjes die van sprookjes en verhalen houden: roep de spenenfee in het leven. Deze fee komt ’s nachts de spenen ophalen voor kleine baby’s die zo’n tut nog véél harder nodig hebben. En X is toch al een hele grote meid/jongen? Nou dan. In ruil voor het afgeven van de speentjes, laat de fee een klein cadeautje achter. Mooi deal, toch?
 

Doe het met een boekje

Uiteraard ben jij niet de eerste ouder die met dit bijltje hakt. Er zijn diverse boeken die kunnen helpen bij missie ‘exit speen’. Zo is er het ‘Stoppen met foppen boek’. Dit is een 15-daags stopplan met voor elke dag een verhaaltje en een opdracht, ook zit er een stickervel bij. Op de laatste dag wordt de laatste speen opgestuurd naar Soe Soe de fopspenenfee. De reviews van andere ouders zijn lyrisch, dus het is het proberen waard.
 

Let op de timing

Om het een kans van slagen te geven is het belangrijk dat je een goede timing kiest. Haal dus niet de speen weg als jullie net in een heel drukke periode zitten, gezinsuitbreiding krijgen, gaan verhuizen of als je kind net op een nieuw dagverblijf begint. Dat is iets te veel verandering in één keer, dus kies een rustig moment voor het afkicken.
 

Wees consequent

Als de spenen eenmaal zijn weggegooid, hou dan je poot stijf. Koop geen nieuwe speen als er eentje kapot is of als je kind smekend om een tut roept, want dan kan je weer van voor af aan beginnen. Iets met zachte heelmeesters…

 

Mama-vlogger Mariëtte is de moeilijkste niet op het gebied van opvoeden en zeker niet op het gebied van de speen. Om die reden slaapt dochter Nora (4) nog steeds niet zonder. Toch heeft Mariëtte een slimme manier gevonden om haar van het speentje af te helpen.

Check Kek Mama TV voor meer vlogs, viral video’s en eigen producties >