stoppen met speen
Beeld: Flickr

Hoe handig de speen ook is als lapmiddel bij vermoeidheid, slapen en algehele malaise: op den duur moet-ie weg, de speen. Maar hoe pak je dat aan?

Speen niet meer nodig

Een zuigeling met speen is natuurlijk hartstikke schattig én nuttig: baby’s tot één jaar hebben een zuigreflex omdat ze drinkend aan hun voeding komen. Maar als je kind eenmaal een uit de kluiten gewassen peuter is, dan is de zuigreflex allang weg en is een speen eigenlijk niet meer nodig. En dan hoor je ook nog eens verhalen over scheve tanden (vooral een overbeet wordt in verband gebracht met te lang speengebruik), non-stop verkoudheden en spraakachterstanden. Dus: er moet op een gegeven moment gestopt worden met de speen. Hierbij tips hoe je dat aanpakt.
 

Bouw het af

Geef je kind de tijd om eraan te wennen dat zijn trouwe tut binnenkort exit is. Dan is de shock minder groot als er straks echt geen speen meer is. Begin ermee dat er voortaan overdag niet meer naar de speen gegrepen mag worden. Alleen ’s avonds bij het slapengaan mag er gesabbeld worden. Zorg ervoor dat de speen ook écht boven in bed blijft, anders is de verleiding groot voor zowel jouw kind als jijzelf (een speen geven om van gezeur af te zijn, we hebben het allemaal weleens gedaan…)
 

Onderhandel met een cadeau

Een klassieker onder vele ouders, zeker als je met een wat ouder kind te maken hebt. Droomt jouw kind al tijden van een eenhoornkostuum of Cars-garage? Zeg dat zo’n cadeau heel duur is, wel 5 spenen (of hoeveel je er ook in huis hebt liggen). Maar in ruil voor die spenen, mag hij/zij dat cadeau in de winkel gaan halen. Negen van de tien kinderen schijnen in dit geval eieren voor hun geld te kiezen en verlaten de winkel met hun beoogde buit. De speentjes moeten wel per direct in de vuilnisbak worden gegooid, dat is de afspraak.
 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

De Fee

Ook een handige troef bij kindjes die van sprookjes en verhalen houden: roep de spenenfee in het leven. Deze fee komt ’s nachts de spenen ophalen voor kleine baby’s die zo’n tut nog véél harder nodig hebben. En X is toch al een hele grote meid/jongen? Nou dan. In ruil voor het afgeven van de speentjes, laat de fee een klein cadeautje achter. Mooi deal, toch?
 

Doe het met een boekje

Uiteraard ben jij niet de eerste ouder die met dit bijltje hakt. Er zijn diverse boeken die kunnen helpen bij missie ‘exit speen’. Zo is er het ‘Stoppen met foppen boek’. Dit is een 15-daags stopplan met voor elke dag een verhaaltje en een opdracht, ook zit er een stickervel bij. Op de laatste dag wordt de laatste speen opgestuurd naar Soe Soe de fopspenenfee. De reviews van andere ouders zijn lyrisch, dus het is het proberen waard.
 

Let op de timing

Om het een kans van slagen te geven is het belangrijk dat je een goede timing kiest. Haal dus niet de speen weg als jullie net in een heel drukke periode zitten, gezinsuitbreiding krijgen, gaan verhuizen of als je kind net op een nieuw dagverblijf begint. Dat is iets te veel verandering in één keer, dus kies een rustig moment voor het afkicken.
 

Wees consequent

Als de spenen eenmaal zijn weggegooid, hou dan je poot stijf. Koop geen nieuwe speen als er eentje kapot is of als je kind smekend om een tut roept, want dan kan je weer van voor af aan beginnen. Iets met zachte heelmeesters…

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

opvoeden-zonder-stress-tips

Eén op de vier moeders vindt dat ze te weinig tijd heeft voor zichzelf, blijkt uit de grote Kek Mama-jubileumenquête. Met als gevolg: een onnodige bonk stress.

Wat je hieraan kunt doen? Begin bij het lezen van deze (ontspannings)tips én tips hoe je stressvolle situaties met je kind aanpakt - kun jij die peuterdriftbuien voortaan veel makkelijker handelen.

 

1. De deur uit

Klinkt cliché, maar wat is het heerlijk om af en toe de deur achter je dicht te trekken en tijd voor jezelf te nemen. In de sauna, bijvoorbeeld. Of in een koffietent, maar dan wel echt zonder kinderen en met een goed boek.

 

2. Ontspannen kan ook als de kinderen thuis zijn

Van de was vouwen met een koptelefoon op je hoofd tot online shoppen terwijl je zegt dat je een deadline hebt: hier vind je negen manieren om te ontspannen terwijl de kinderen thuis zijn. Met een beetje creativiteit kan dat namelijk prima. En zodra ze in bed liggen, zetten jullie gewoon een goede film op.

 

3. Rustig blijven tijdens de ochtendspits

Niet zo gek dat je je als moeder in het zweet moet werken om op tijd de deur uit te gaan, maar met deze tips begint je dag veel rustiger.

 

Lees ook
9x zo maak je als single moeder tijd voor jezelf op vakantie >

 

4. Mediteren in plaats van straffen

Watte? Ja, je leest het goed. Onderzoekers zijn lyrisch, maar of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Mocht je het willen proberen, dan hebben wij enkele meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet.

 

5. Zo ben je peuterdriftbuien de baas

Je zou ze natuurlijk het liefst achter het behang plakken als je kinderen gillend over de supermarktvloer rollen, maar dat hoeft helemaal niet: pedagoog Mincheno Maduro heeft veel betere adviezen voor je.

 

6. Oefeningen om te ontstressen

En als bovenstaande niet helpt: optimalisatiecoach Robert Bridgeman laat met een paar simpele oefeningen zien hoe je in twee minuten kunt ontstressen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
retro-dingen-die-onze-kinderen-nooit-zullen-begrijpen

Van fotorolletjes en walkmans tot opslaan op een floppy: schuif deze retro items onder de neus van je kinderen en ze weten niet wat ze meemaken.

1. Dit geluid. En niet meer kunnen bellen zodra iemand aan het internetten is.

 

2. Maar je kon wel de voor én achterkant gebruiken...

 

 

3. Paste maar liefst vier Word-bestanden op.

 

4. Geen Google Maps?

 

5. Dan baalde je...

 

Lees ook
5x ouderwets leuke buitenspeeltips >

 

6. Niet te hard rennen, want dan hapert-ie.

 

7. Spotify, maar dan anders.

 

8. Waarom hangt er een draad aan die controllers?

 

9. Leg dit maar eens uit aan je kind

 

10. Of dit...

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >