stoppen met speen
Beeld: Flickr

Hoe handig de speen ook is als lapmiddel bij vermoeidheid, slapen en algehele malaise: op den duur moet-ie weg, de speen. Maar hoe pak je dat aan?

Speen niet meer nodig

Een zuigeling met speen is natuurlijk hartstikke schattig én nuttig: baby’s tot één jaar hebben een zuigreflex omdat ze drinkend aan hun voeding komen. Maar als je kind eenmaal een uit de kluiten gewassen peuter is, dan is de zuigreflex allang weg en is een speen eigenlijk niet meer nodig. En dan hoor je ook nog eens verhalen over scheve tanden (vooral een overbeet wordt in verband gebracht met te lang speengebruik), non-stop verkoudheden en spraakachterstanden. Dus: er moet op een gegeven moment gestopt worden met de speen. Hierbij tips hoe je dat aanpakt.
 

Bouw het af

Geef je kind de tijd om eraan te wennen dat zijn trouwe tut binnenkort exit is. Dan is de shock minder groot als er straks echt geen speen meer is. Begin ermee dat er voortaan overdag niet meer naar de speen gegrepen mag worden. Alleen ’s avonds bij het slapengaan mag er gesabbeld worden. Zorg ervoor dat de speen ook écht boven in bed blijft, anders is de verleiding groot voor zowel jouw kind als jijzelf (een speen geven om van gezeur af te zijn, we hebben het allemaal weleens gedaan…)
 

Onderhandel met een cadeau

Een klassieker onder vele ouders, zeker als je met een wat ouder kind te maken hebt. Droomt jouw kind al tijden van een eenhoornkostuum of Cars-garage? Zeg dat zo’n cadeau heel duur is, wel 5 spenen (of hoeveel je er ook in huis hebt liggen). Maar in ruil voor die spenen, mag hij/zij dat cadeau in de winkel gaan halen. Negen van de tien kinderen schijnen in dit geval eieren voor hun geld te kiezen en verlaten de winkel met hun beoogde buit. De speentjes moeten wel per direct in de vuilnisbak worden gegooid, dat is de afspraak.
 

Lees ook
De beste tips: zo komt je kind van de speen af >

 

De Fee

Ook een handige troef bij kindjes die van sprookjes en verhalen houden: roep de spenenfee in het leven. Deze fee komt ’s nachts de spenen ophalen voor kleine baby’s die zo’n tut nog véél harder nodig hebben. En X is toch al een hele grote meid/jongen? Nou dan. In ruil voor het afgeven van de speentjes, laat de fee een klein cadeautje achter. Mooi deal, toch?
 

Doe het met een boekje

Uiteraard ben jij niet de eerste ouder die met dit bijltje hakt. Er zijn diverse boeken die kunnen helpen bij missie ‘exit speen’. Zo is er het ‘Stoppen met foppen boek’. Dit is een 15-daags stopplan met voor elke dag een verhaaltje en een opdracht, ook zit er een stickervel bij. Op de laatste dag wordt de laatste speen opgestuurd naar Soe Soe de fopspenenfee. De reviews van andere ouders zijn lyrisch, dus het is het proberen waard.
 

Let op de timing

Om het een kans van slagen te geven is het belangrijk dat je een goede timing kiest. Haal dus niet de speen weg als jullie net in een heel drukke periode zitten, gezinsuitbreiding krijgen, gaan verhuizen of als je kind net op een nieuw dagverblijf begint. Dat is iets te veel verandering in één keer, dus kies een rustig moment voor het afkicken.
 

Wees consequent

Als de spenen eenmaal zijn weggegooid, hou dan je poot stijf. Koop geen nieuwe speen als er eentje kapot is of als je kind smekend om een tut roept, want dan kan je weer van voor af aan beginnen. Iets met zachte heelmeesters…

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

blaren kinderen
Beeld: Pixabay

En dan ineens zit er zo’n gemene blaar op de hiel of teen van je kind. Zo pak je dit euvel aan.

Zo ontstaan blaren bij kinderen

Iedereen heeft weleens last van een blaar op z’n voet. Blaren ontstaan als er te veel druk of wrijving op de voet komt (meestal op de hiel of onder de voet). Vaak is een slechtzittende schoen de boosdoener: bijvoorbeeld een nieuwe schoen die nog moet worden ingelopen en in het begin nog knelt. Maar ook te grote schoenen kunnen voor problemen zorgen: doordat de voet steeds schuift in de schoen, ontstaat er wrijving en dus een risico op blaren.

 

Hoe voorkom je blaren?

Blaren voorkom je door te zorgen voor goed passende schoenen. Zoals gezegd: niet te klein en niet te groot. Koop schoenen dus niet ‘op de groei’. Laat je kind nieuwe schoenen rustig inlopen. Eerst een paar uur, dan pas de hele dag.

 

Lees ook
Dit moet je weten over een zonnesteek bij kinderen >

 

Doorprikken of niet?

In principe hoeven blaren niet behandeld te worden. Laat de blaar dus gewoon zitten als je kind er geen last van heeft. Maak ‘m wel goed schoon met water en zeep, spoel dat af en maak alles goed droog met een tissue. Plak er een grote pleister op die de hele blaar bedekt. Er zijn ook speciale blaarpleisters te koop. Deze verzachten de pijn en hebben een vocht absorberende werking.

Heeft je kind wel last van de blaar? Dan kun de blaar doorprikken. Dat doe je zo:

 • Was je handen grondig
   
 • Maak de blaar en de huid eromheen schoon met een huidreinigingsmiddel (bijvoorbeeld jodium)
   
 • Pak een steriele naald en prik de blaar op twee plekken open: in de boven- en onderkant. Duw met een schoon watje of gaasje het vocht uit de blaar. Laat in verband met infectiegevaar de rest van de huid zitten.
   
 • Desinfecteer opnieuw de huid.
   
 • Dek de plek af met een pleister om te voorkomen dat er vuil of bacteriën bij komen.

 

Blaren op vakantie

Door de warmte, het dragen van knellende waterschoentjes en meer/langer lopen dan normaal, kunnen zeker op vakantie ook blaren ontstaan. Handel zoals bovenstaand, en raadpleeg een arts als je het in verband met infectiegevaar niet vertrouwt.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

jaloerse peuter
Beeld: Unsplash

Ja, ook peuters kunnen last hebben van het groene monster. Dit zijn de oorzaken van hun jaloezie en zo ga je daarmee om.

Waarom jaloers?

Niets menselijks is onze peuters vreemd. Dus logischerwijs kunnen ze soms flink jaloers worden. Het is een normale menselijke emotie, net als blijdschap of verdriet. Bovendien zijn peuters nog erg op zichzelf gericht. Empathie ontwikkelt zich meestal pas later, peuters kunnen zich nog moeilijk in een ander verplaatsen en gunnen een ander nog niet echt iets. En dus pakken sommige peuters rustig een nieuwe Barbie af van een vriendinnetje, simpelweg omdat ze die mooi vinden en ook willen hebben. Maar jaloezie bij peuters richt zich vooral op de aandacht van ouders. Of eigenlijk: als die aandacht naar een ander kind gaat, bijvoorbeeld als er een nieuw broertje of zusje wordt geboren. Dan kan er een ware concurrentiestrijd losbarsten.

 

Lees ook
KIND: Zo beleeft een peuter verstoppertje >

 

Zo herken je het

Een peuter die geplaagd wordt door jaloezie om jouw aandacht of liefde zal dat soms letterlijk zeggen: ‘Mijn mama! Afblijven!’ Of ze duwen hun concurrenten weg. Maar er zijn ook kinderen die dit minder duidelijk uiten. Sommige peuters gaan zich ineens lastiger gedragen: ze maken iets stuk, huilen om niets of gooien ineens hun theeserviesje door de kamer. Allemaal tekenen aan de wand die erop kunnen wijzen dat er sprake is van het groene monster.

 

Omgaan met jaloezie

Vermoed je jaloezie bij jouw peuter? Ga het gesprek aan en neem deze gevoelens serieus. Want ook jij bent soms een tikkie jaloers op je buurvrouw die voor de vierde keer dit jaar op vakantie gaat, of op die collega die een week na haar bevalling weer maat 36 had. Benoem het gedrag van je peuter: ‘Ik zie dat je het niet leuk vindt dat een ander met jouw speelgoed speelt/ik jouw zusje de fles geef.’ Dan voelt jouw kind zich al gezien en gehoord. Probeer als het enigszins kan je aandacht goed te verdelen en iets leuks in het vooruitzicht te stellen: ‘Straks maak ik een puzzel met jou.’ En realiseer je dat jaloezie een nuttige emotie is. Zo leert jouw peuter rekening te houden met een ander en dingen te delen. Wijze levenslessen, kortom.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >