Waar je het een paar maanden geleden stiekem wel lekker vond om niet om de haverklap een speen te hoeven terugduwen, hoop je nu toch wel dat je kind stopt met duimen.
Lees verder onder de advertentie
Maar hoe leer je dat af?
Allereerst de mogelijke risico’s…
Want het is natuurlijk fijn als je baby met z’n duim een rustmomentje vindt, maar kinderen die duimen lopen wel het risico op scheve tanden of een vervormd gehemelte. Ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak kan veranderen. Daarbij kunnen kinderen die duimen eerder last krijgen van verkoudheid en oorproblemen, doordat ze meer door de mond ademen.
Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan – een speen ‘afpakken’ gaat immers een stuk sneller dan een duim verbieden. Toch kunnen onderstaande tips helpen:
Kies voor een rustig moment en wil niet te snel. Is je kind zenuwachtig omdat-ie bijna jarig is? Of hebben jullie een drukke week? Wacht dan even tot je een rustiger moment vindt en zorg ervoor dat je kind ook écht wil. Door van te voren goede afspraken te maken over wanneer wel en niet duimen, bijvoorbeeld.
Bespreek de nadelen van duimen. Dus ook waaróm het afgeleerd moet worden. Zo is je kind sneller gemotiveerd en heb je meer kans van slagen.
Maak samen een plan en laat je kind zelf meedenken en keuzes maken. Denk aan: • pleister om de duim doen • want of handschoen aantrekken • vingerpoppetje over de duim • knuffel als vervanging
Zorg voor geheugensteuntjes op een speelse manier, door bijvoorbeeld voor het slapengaan een codewoord te verzinnen. Of hang een geheugensteuntje naast het hoofdkussen bij het bed.
Belonen: het geven van stickers voor elke dag dat je kind niet duimt, kan helpen.
Niet gelukt? Dan is het jammer. Afleren kost tijd en dat geeft niks, dus probeer je kind te belonen voor elke stap die wél lukt.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.