tips-duimen-afleren

Waar je het een paar maanden geleden stiekem wel lekker vond om niet om de haverklap een speen te hoeven terugduwen, hoop je nu toch wel dat je kind stopt met duimen.

Maar hoe leer je dat af?

 

Allereerst de mogelijke risico’s...

Want het is natuurlijk fijn als je baby met z’n duim een rustmomentje vindt, maar kinderen die duimen lopen wel het risico op scheve tanden of een vervormd gehemelte. Ook de stand van de onderkaak ten opzichte van de bovenkaak kan veranderen. Daarbij kunnen kinderen die duimen eerder last krijgen van verkoudheid en oorproblemen, doordat ze meer door de mond ademen.

 

Lees ook
Monique Westenberg krijgt commentaar omdat zoon (1) 'nog steeds' een speen heeft >

 

Goed, afleren dan maar...

Al is dat makkelijker gezegd dan gedaan - een speen ‘afpakken’ gaat immers een stuk sneller dan een duim verbieden. Toch kunnen onderstaande tips helpen: 

 1. Kies voor een rustig moment en wil niet te snel. Is je kind zenuwachtig omdat-ie bijna jarig is? Of hebben jullie een drukke week? Wacht dan even tot je een rustiger moment vindt en zorg ervoor dat je kind ook écht wil. Door van te voren goede afspraken te maken over wanneer wel en niet duimen, bijvoorbeeld.
 2. Bespreek de nadelen van duimen. Dus ook waaróm het afgeleerd moet worden. Zo is je kind sneller gemotiveerd en heb je meer kans van slagen. 
 3. Maak samen een plan en laat je kind zelf meedenken en keuzes maken. Denk aan:
  • pleister om de duim doen
  • want of handschoen aantrekken
  • vingerpoppetje over de duim
  knuffel als vervanging
 4. Zorg voor geheugensteuntjes op een speelse manier, door bijvoorbeeld voor het slapengaan een codewoord te verzinnen. Of hang een geheugensteuntje naast het hoofdkussen bij het bed.
 5. Belonen: het geven van stickers voor elke dag dat je kind niet duimt, kan helpen.
 6. Niet gelukt? Dan is het jammer. Afleren kost tijd en dat geeft niks, dus probeer je kind te belonen voor elke stap die wél lukt. 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
test-dreumesen-op-stress

Kinderen die in hun eerste levensjaren last hebben van chronische stress, hebben op latere leeftijd grotere kans op gezondheidsklachten, zoals een burn-out. Daarom moeten dreumesen van één en twee jaar al worden getest op stress.

Dat stelt het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in het AD.

 

Meetmoment

“Het probleem is veel groter dan we dachten”, aldus NCJ-adviseur Frans Pijpers. “Chronische stress in cruciale fases van het jonge leven werkt door tot op volwassen leeftijd.” Maar hoe kun je stress bij zulke jonge kinderen opsporen? Pijpers heeft wel een idee: “Je kunt het stresshormoon cortisol meten via bijvoorbeeld het haar. Dat zouden we bij kleine kinderen naast het meten van de lengte en het gewicht moeten gaan doen.”

 

Lees ook
Opvoeden zonder stress: 6 (ontspannings)tips  >

 

Blijvende impact

Het NCJ onderzocht de afgelopen maanden wat er al bekend is over chronische stress bij kinderen. Daaruit blijkt dat naast de eerste duizend dagen ook de adolescentie cruciaal is. Het zijn allemaal fases waarin de hersenen zich ontwikkelen en stress een blijvende impact kan hebben.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
schoencadeautjes-onder-5-euro

Wil je naast een handvol pepernoten ook een kleinigheid in de schoen van je kind stoppen? Wij tippen acht schoencadeaus onder de 5 euro. 

Want het hoeft allemaal heus geen vermogen te kosten.

 

Zeemeermin- of haaiendeken van fleece, € 4,98 bij Action

 

Houten gereedschapset, € 3 bij HEMA

 

Magnetisch tekenbord, € 4,75 bij Lobbes.nl

 

Lees ook
Oh, kom er eens kijken: dit geven ouders gemiddeld uit aan Sinterklaascadeaus >

 

Play-Doh in vier kleuren, € 4,99 bij Bol.com

 

Kleur- en stickerboek van Paw Patrol, € 4,99 bij Bol.com

 

Defa Lucy-pop, € 4,99 bij Intertoys

 

Boerderijpuzzel, € 2,99 bij Intertoys

 

Slijmmaker, € 1,99 bij Action

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >