Verwend gedrag herkennen bij je kind: wanneer gaat het te ver?

10.01.2024 16:00

Je herinnert je nog goed dat je voor vertrek naar de winkel je peuter waarschuwde: geen cadeautjes vandaag. Maar nu sta je met schaamrood op je kaken in de winkel, terwijl je peuter luidkeels schreeuwt: “Ik wil het nu!” Geen paniek, deze ‘nu-fase’ is normaal en hier lees je hoe je ermee omgaat.

Wanneer is je kind nu echt verwend? Verwende kinderen zijn ondankbaar en vinden het niet vreemd om te krijgen wat ze willen wanneer ze het willen. Is dit niet het geval? Dan krijsen ze de boel bij elkaar. Waar dan ook, wanneer dan ook. Ze ontdekken de wereld zonder rekening te houden met anderen en hun gevoelens. Ook kunnen ze dominant, bazig en soms zelfs agressief overkomen, hebben een kort lontje en zijn vaak impulsief.

Hoe ontstaat verwend gedrag?

We willen niemand op haar vingers tikken, maar verwend gedrag bij kinderen komt niet uit het niets. Als moeder wil je niets liever dan een lach op het gezicht van je koters toveren. Van cadeautjes, tot restaurantbezoeken en dagjes uit. We halen alle trucs uit de doos om hen te entertainen. Overdrijf niet, want dit kan – dan wel onbedoeld – resulteren in verwend gedrag. 

Gelukkig weten we inmiddels ook dat aangeleerd gedrag af te leren is. In een notendop gedragen kinderen zich verwend zolang we dit gedrag aanmoedigen. Is er gebrek aan regels, verwachtingen, grenzen of consequenties? Dan kun je ervan uitgaan dat de ‘nu-fase’ nooit eindigt. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar hier zijn een aantal manieren om verwend gedrag af te leren.

Stimuleer zelfredzaamheid

Soms willen we onze kinderen zo graag helpen dat we hen onbedoeld weerhouden om bepaalde skills zelf te leren. Als we teveel uit handen nemen, maken we het te gemakkelijk en weten ze op latere leeftijd niet hoe ze moeten omgaan met uitdagingen of teleurstellingen. Het is echt niet erg om je kind te zien stuntelen. Laat hem bijvoorbeeld zelf een boterham smeren of een beker drinken pakken. Gaat het mis? Dan kun je altijd een handje helpen.

Geduld is een schone zaak

In onze moderne wereld ligt werkelijk alles binnen handbereik. Zin in een leuke serie? Met een paar drukken op de knop kijk je jouw favoriet. Dit maakt het lastig om onze kinderen ‘geduld’ bij te brengen. Toch is het belangrijk, dus geef niet te snel toe. Als je kleine vraagt of hij iets lekkers mag, hoef je niet meteen naar de snoeppot te grijpen. “We pakken allebei een snoepje als we een stuk hebben gewandeld en een spelletje hebben gespeeld.”

Omgaan met negatieve emoties

Kinderen weten vaak niet hoe ze hun emoties moeten uiten, met een uitbarsting als gevolg. Daarom is het slim om te leren hoe je kind kan omgaan met ongeduldige, verdrietige, teleurgestelde of andere negatieve emoties. Gaat iets niet volgens plan? Laat zien dat erover praten, een stukje wandelen of rustig ademhalen beter werkt dan uit je slof schieten.

Lees ook – ‘Emotionele geletterdheid: Zo reageer je op de emoties van je kind.’

Geef niet toe

Als er dan al sprake is van een driftbui – vaak op de meest onmogelijke momenten en locaties – geef dan niet toe. Nee, je hoeft niet weg te lopen. We laten onze kinderen niet in de steek als ze met heftige emoties kampen, maar blijf wel standvastig. Stel dat je peuter breekt omdat hij geen dessert mag kiezen bij het koelschap, geef dan niet toe. Pak hem bij de hand en loop naar een ander gangpad. Hoe moeilijk het ook is…

Blijk van waardering

Het is van groot belang om te begrijpen hoe je waardering kunt inprenten bij je kinderen. De meest effectieve aanpak? Zelf het goede voorbeeld geven. Deel wat jou dankbaar maakt, laat zien dat je geniet van de kleine dingen in het leven. Als je kinderen oud genoeg zijn, kun je ook aan de andere kant van het spectrum laten zien door samen vrijwilligerswerk te doen of bij te dragen aan een goed doel. Leg uit dat er kinderen zijn die minder geluk hebben en benadruk waarom het essentieel is om te waarderen wat je hebt.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.