Zo laat je je kind verantwoord snoepen

10.08.2018 06:55
kind verantwoord snoepen Beeld: Unsplash

Tuurlijk, het liefst stoppen ze zich vol met lolly’s, chips, koekjes en winegums. Toch zijn er manieren om je kind verantwoord te laten snoepen.

Hoe vaak snoepen?

Natuurlijk zou het ideaal zijn als jouw kind werkelijk dol zou zijn op radijsjes en stukjes paprika. Maar de meeste kinderen vinden snoepen simpelweg hartstikke lekker (net als jij geniet van die oranje Tony-reep op de bank tijdens het Netflixen). Maar hoe vaak snoepen is nog enigszins verantwoord voor een kind? Volgens het Voedingscentrum mag af en toe snoepen heus wel, als er voor de rest gezond wordt gegeten. Het centrum tipt verder: ‘Kies bewust, geef iets kleins en geef je kind niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld een lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of te drinken al snel te groot is. Zo bevat een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en een snoepreep al gauw 220 kcal.’ Het advies geldt om kinderen van 4 tot 8 jaar een keer per dag iets kleins te snoepen te geven en één keer broodbeleg buiten de Schijf de Vijf (een boterham met Nutella, om maar een voorbeeld te noemen).  

 

Maak afspraken

Het is handig om het snoep op vaste tijden aan je kinderen te geven. Bijvoorbeeld elke middag bij de thee, of ’s avonds na het eten. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn, ook voorkomt het een hoop gezeur (‘maaaaaaam, mag ik iets lekkers?’). Hou je dan wel aan jouw vastgestelde regels, dan weten ze dat bedelen om een extra snoepje echt geen zin heeft.

 

Lees ook
8x gezonde (en kindvriendelijke) lunchtenten in Nederland >

 

Gezondere alternatieven

Het wordt aangeraden om tussen de maaltijden door maximaal vier keer iets extra’s te eten en te drinken. Alternatieven om verantwoord te snoepen zijn groente en fruit, zoals stukjes appel, kiwi, aardbei en peer, net als snoeptomaatjes of schijfjes komkommer. Prik ze vast op een houten spiesje, dat ziet er leuk en kleurrijk uit – daar zijn kids toch gevoelig voor.

 

Ook belangrijk

Iets keihard verbieden maakt het juist aantrekkelijk. Dat geldt voor alles in het leven, maar zeker voor snoepen. Roep dus niet steeds hoe slecht en ongezond snoep is, dat kan ervoor zorgen dat je kinderen er juist door geobsedeerd raken. Geef het goede voorbeeld door zelf ook niet te veel te snaaien (of vooruit: alleen als ze al op bed liggen).

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >