kind verantwoord snoepen
Beeld: Unsplash

Tuurlijk, het liefst stoppen ze zich vol met lolly’s, chips, koekjes en winegums. Toch zijn er manieren om je kind verantwoord te laten snoepen.

Hoe vaak snoepen?

Natuurlijk zou het ideaal zijn als jouw kind werkelijk dol zou zijn op radijsjes en stukjes paprika. Maar de meeste kinderen vinden snoepen simpelweg hartstikke lekker (net als jij geniet van die oranje Tony-reep op de bank tijdens het Netflixen). Maar hoe vaak snoepen is nog enigszins verantwoord voor een kind? Volgens het Voedingscentrum mag af en toe snoepen heus wel, als er voor de rest gezond wordt gegeten. Het centrum tipt verder: ‘Kies bewust, geef iets kleins en geef je kind niet te veel in één keer. Geef bijvoorbeeld een lange vinger of een paar dropjes. Bedenk dat iets te snoepen of te drinken al snel te groot is. Zo bevat een longdrinkglas frisdrank (250 ml) al 103 calorieën (kcal) en een snoepreep al gauw 220 kcal.’ Het advies geldt om kinderen van 4 tot 8 jaar een keer per dag iets kleins te snoepen te geven en één keer broodbeleg buiten de Schijf de Vijf (een boterham met Nutella, om maar een voorbeeld te noemen).  

 

Maak afspraken

Het is handig om het snoep op vaste tijden aan je kinderen te geven. Bijvoorbeeld elke middag bij de thee, of ’s avonds na het eten. Zo weten zij precies waar ze aan toe zijn, ook voorkomt het een hoop gezeur (‘maaaaaaam, mag ik iets lekkers?’). Hou je dan wel aan jouw vastgestelde regels, dan weten ze dat bedelen om een extra snoepje echt geen zin heeft.

 

Lees ook
8x gezonde (en kindvriendelijke) lunchtenten in Nederland >

 

Gezondere alternatieven

Het wordt aangeraden om tussen de maaltijden door maximaal vier keer iets extra’s te eten en te drinken. Alternatieven om verantwoord te snoepen zijn groente en fruit, zoals stukjes appel, kiwi, aardbei en peer, net als snoeptomaatjes of schijfjes komkommer. Prik ze vast op een houten spiesje, dat ziet er leuk en kleurrijk uit – daar zijn kids toch gevoelig voor.

 

Ook belangrijk

Iets keihard verbieden maakt het juist aantrekkelijk. Dat geldt voor alles in het leven, maar zeker voor snoepen. Roep dus niet steeds hoe slecht en ongezond snoep is, dat kan ervoor zorgen dat je kinderen er juist door geobsedeerd raken. Geef het goede voorbeeld door zelf ook niet te veel te snaaien (of vooruit: alleen als ze al op bed liggen).

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Sara van Gorp

Sara van Gorp is moeder van zoons Ko (8) en Toon (4) en hoofdredacteur van Kek Mama.

“Niet op het hoofd slaan!” Ik herinner me mijn jeugd als uiterst harmonieus, maar blijkbaar vond mijn vader het op enig moment toch nodig mijn zusje en mij de grondbeginselen van veilig ruziemaken bij te brengen. Want die zin herinner ik me maar al te goed.
 

Bonje van formaat

Hier thuis blijf ik me erover verbazen hoe krankzinnig snel gezellig klooien kan omslaan in bonje van formaat. Laatst bouwden Ko en Toon samen een hut met hangmat voor diverse knuffels. Ik moest als knecht een laken met een megastapel Donald Ducks op de kast zien te draperen zodat het niet naar beneden zou storten. Maar verder hoorde ik een uur lang enkel gebroederlijk geklets uit hun kamer over waar de slang en Dikkie Dik dan wel moesten liggen. En dan is toch ineens het huis te klein, inclusief heel hard huilen en schreeuwen. Vanwege, ja, waarom eigenlijk.
 

'Ik bén niet schattig'

Zingt Toon vrolijk een liedje in de auto waarop Ko verzucht: “Wat is Toon toch schattig”, is meteen de boot aan. “Ik bén niet schattig, ik ben cool!” Om vervolgens de rest van de rit woest te zijn. Een beetje geholpen door Ko met zijn aanhoudende “Jij bent echt wel schattig hoor”.
 

Een team

Ik weet wel dat het gezond is voor de junioren om thuis te leren ruziemaken, maar man, moet dat met zo veel herrie? Na zo’n vroege ochtend vol mot en gedoe zegt Toon ineens voordat we de deur uitgaan richting school en crèche: “Wij zijn een team hè Ko.” Ik smelt. En gelukkig heeft dat team elkaar nog nooit op het hoofd gemept.
 

Toch maar eens onze opvoedtantes Els & Do om tips vragen. Hun advies in Kek Mama 08-2018 om je kind opdrachten te geven in de supermarkt werkt bij mij in elk geval als een dolle tegen gedrens. Het nummer koop je hier.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderfiets hier op letten
Beeld: Unsplash

Op zoek naar een goede fiets voor je kind? Lees hier waar je allemaal op moet letten: wij hebben de belangrijkste criteria voor aanschaf van een kinderfiets op een rij gezet.

Maat

Bij de fietsenwinkel vind je tientallen fietsen en het is vaak lastig te bepalen welke geschikt is voor je kind. Ga in de eerste plaats af op de leeftijd en lengte van je kind. Kleuters hebben over het algemeen een fiets nodig met een wielmaat van 20 inch. Kinderen van ongeveer 7 tot 14 jaar fietsen op een jeugdfiets met een wielmaat van 20 tot 26 inch. Let op: niet elk merk heeft alle soorten maten, dus ga eerst goed na welke maat je kind nodig heeft.

 

Lees ook:
7 tips om je kind veilig naar school te laten fietsen >

 

Hoogte & breedte

Koop nooit een te grote fiets, met het idee dat hij er dan langer plezier van kan hebben. Een te grote fiets is niet prettig voor je kind en bovendien gevaarlijk. Let erop dat de voeten van je kind plat bij de grond kunnen komen en dat zijn knieën het stuur niet raken. Ook moet het breedte van het stuur even groot zijn als de schouderbreedte van je kind. Kan je kind nog niet zo goed fietsen, dan is het verstandig om het zadel wat lager te zetten. Zorg er dan ook voor dat je de hoogte van het stuur iets aanpast, zodat de zithouding goed blijft.

 

Fietshelm

Valt je kind tijdens het fietsen, dan voorkomt een fietshelm hersenletsel en schade aan het hoofd. De helm zit als een extra laag om het hoofd heen en zorgt voor bescherming. Een fietshelm is niet verplicht, maar wel aan te raden – zeker als je als je kind nog niet zo behendig is in fietsen. Ga je een fietshelm aanschaffen, neem je kind dan mee naar de winkel zodat hij de helm kan passen. Controleer of de helm voldoet aan de Europese norm (CE-markering) en of hij goed aansluit op het hoofd. Je kind moet bij het dragen van de helm nog steeds goed kunnen zien en horen, om veilig te kunnen deelnemen aan het verkeer. Lees hier meer over het dragen van een fietshelm door je kind.
 

Bron: ANWB & Fietsersbond.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >