Zó ga je om met de driftbuien van je peuter

18.01.2021 09:07
tips-kind-peuter-driftbuien

Als je kind een driftbui krijgt, zou je ‘m het liefst achter het behang plakken. Hoeft niet: pedagoog Minchenu Maduro heeft veel betere tips voor je.

“Het is een uitdaging, maar blijf te allen tijde rustig.”
 

‘Niet belonen’

En nog een belangrijke: beloon het slechte gedrag niet om er maar vanaf te zijn. “Geef je kind eerst de kans om uit te razen, anders krijg je geen contact”, zegt Maduro. “Vervolgens begin je met afleiden.” Hoe? De pedagoog geeft een (supermarkt) voorbeeld: ‘Wil jij het mandje vasthouden? Kom, de caissière wacht op je’. Of: ‘Kom, we gaan nu afrekenen’. Zorg ervoor dat je geduld en begrip uitstraalt, dan kom je al een heel eind.
 

Lees ook
Handige tips als jij en je partner verschillend denken over de opvoeding >

 

Rust en regelmaat

Een driftbui moet je niet zwaarder maken dan-ie is, vindt Maduro. Het hoort nu eenmaal bij kinderen. Ze ziet het als de eerste stap naar zelfstandigheid en je kunt er dus maar beter luchtig mee omgaan. “Maak er geen machtsstrijd van en kijk na afloop ook naar je eigen gedrag, want het kan ook zijn dat je kind middels een driftbui op zoek is naar duidelijkheid. Stel jezelf de vragen: zitten mijn partner en ik wel op één lijn? Ben ik consequent genoeg? Dat is waar kinderen behoefte aan hebben: rust, ruimte en regelmaat.”
 

Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon (16)

 

Meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >