Als je kind een driftbui krijgt, zou je ‘m het liefst achter het behang plakken. Hoeft niet: pedagoog Minchenu Maduro heeft veel betere tips voor je.
Lees verder onder de advertentie
“Het is een uitdaging, maar blijf te allen tijde rustig.”
‘Niet belonen’
En nog een belangrijke: beloon het slechte gedrag niet om er maar vanaf te zijn. “Geef je kind eerst de kans om uit te razen, anders krijg je geen contact”, zegt Maduro. “Vervolgens begin je met afleiden.” Hoe? De pedagoog geeft een (supermarkt) voorbeeld: ‘Wil jij het mandje vasthouden? Kom, de caissière wacht op je’. Of: ‘Kom, we gaan nu afrekenen’. Zorg ervoor dat je geduld en begrip uitstraalt, dan kom je al een heel eind.
Een driftbui moet je niet zwaarder maken dan-ie is, vindt Maduro. Het hoort nu eenmaal bij kinderen. Ze ziet het als de eerste stap naar zelfstandigheid en je kunt er dus maar beter luchtig mee omgaan. “Maak er geen machtsstrijd van en kijk na afloop ook naar je eigen gedrag, want het kan ook zijn dat je kind middels een driftbui op zoek is naar duidelijkheid. Stel jezelf de vragen: zitten mijn partner en ik wel op één lijn? Ben ik consequent genoeg? Dat is waar kinderen behoefte aan hebben: rust, ruimte en regelmaat.”
Lees verder onder de advertentie
Minchenu Maduro, pedagoog en moeder van een zoon (16)
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
De bevalling: sommigen zien er als een berg tegenop, anderen krijgen een spirituele awakening tijdens de geboorte van hun kind. Hoe dan ook: het is altijd een verhaal op zich, wat moeders maar al te graag delen. Bij voorkeur met veel details. Deze week het bevallingsverhaal van Floor (29).