Regeldagen van je baby: zo herken je ze

30.09.2021 07:12
regeldagen baby Beeld: Getty Images

Is je baby huileriger dan normaal en lijkt hij ook meer honger te hebben? Grote kans dat hij een regeldag heeft. Wat dat precies is en wat je eraan kunt doen, leggen we je uit.

Bij bijna alle baby’s komen ze voor: dagen waarop ze meer huilen en behoorlijk onrustig zijn. Sommige baby’s slapen niet. Niets om je zorgen over te maken, want dat is heel normaal. Op die momenten heeft je baby waarschijnlijk een regeldag: hij heeft behoefte aan meer energie en dus voeding. Dat komt omdat hij weer een beetje gegroeid is en zich verder heeft ontwikkeld.
 

Regeldagen met borst- of flesvoeding

Als je borstvoeding geeft en je kindje heeft meer honger, dan hoef je niet te vrezen dat je qua productie niet aan zijn behoefte kunt voldoen. Jouw lichaam maakt namelijk vanzelf meer voeding aan als je je baby op deze regeldagen vaker aanlegt. De natuur lost het dus vanzelf op: samen creëer je een nieuw ritme. Mooi toch?

Geef je flesvoeding en heeft je baby een regeldag, dan geef je hem een extra flesje.

 

Lees ook:
Borstvoeding afbouwen: zo doe je dat >

Wat zijn de symptomen van regeldagen?

Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je baby wat huilerig is omdat zijn eerste tandje doorkomt. Of omdat hij krampjes heeft. Er zijn echter een aantal signalen waar je op kunt letten, die erop kunnen duiden dat hij een regeldag heeft:

– Hij is veel wakker en maakt korte slaapjes
– Hij huilt veel en is onrustig
– Zijn honger lijkt niet gestild door de voeding
– Troosten, hem wiegen of verschonen lijkt niet te helpen
 

Wanneer zijn de regeldagen van je baby?

Ieder kind is anders, dus dat is lastig te zeggen. Maar over het algemeen zijn er wel een aantal momenten waarop de meeste baby’s er last van hebben. Dat zijn:

– Rond de 10 dagen
– Drie weken
– Zes weken
– Drie maanden

 

Lees ook:
Met déze tips verlicht je darmkrampjes bij je baby >

 

Hoelang duren regeldagen?

Ook dit verschilt natuurlijk per kind. Maar meestal ontstaat er binnen enkele dagen vanzelf een nieuw ritme voor je baby en jou. Je melkproductie heeft zich aangepast, of je baby wordt weer rustig dankzij een aantal extra flesjes. Duurt het wat langer? Geen zorgen, er komt vanzelf een moment waarop hij niet meer zo vaak hoeft te drinken.
 

Wat kun je verder doen?

Behalve de honger van je baby stillen, zijn er nog een aantal dingen waar je tijdens regeldagen op kunt letten. Heb geduld en neem de tijd voor je kind. Hij heeft niet alleen behoefte aan meer voeding, maar ook aan liefde en aandacht. Weet dat het tijdelijk is en dat zijn onrustige gedrag weer verdwenen is zodra jullie samen een nieuw ritme hebben gevonden.

Een fijne tip: gebruik op regeldagen extra vaak een draagzak of draagdoek, zodat je baby rustiger wordt en jij meteen de eerste hongersignalen herkent.

Geef je borstvoeding, heb dan vertrouwen in je lichaam. Probeer je niet ongerust te (laten) maken dat je misschien niet genoeg melk produceert. Onthoud dat jij meer melk aanmaakt, zodra je kind meer melk wil. Houd er wel rekening mee dat het meer energie kost en dat je borsten wat gevoeliger kunnen zijn.
 

Bron: Ouders van Nu

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >