Eerste hulp bij doorkomende tandjes

26.04.2020 08:23
eerste hulp doorkomende tandjes Beeld: Shutterstock

En dan komen de eerste tandjes van je kind door. Wat betekent dit precies voor je kind en hoe verlicht je de pijn en het ongemak?

Vanaf wanneer

We beginnen met een disclaimer: ieder kind ontwikkelt zich op een ander tempo. Dat geldt voor leren lopen en praten, en ook voor het krijgen van de eerste tandjes. Maar gemiddeld genomen krijgen baby’s zo rond de zes maanden hun eerste tandje, al kan dit dus ook later of eerder zijn. Meestal is dit een voortandje in het ondergebit. Het doorkomen van alle tanden en kiezen gaat door tot ongeveer 3 jaar.

Zo herken je het

Maar wat zijn de symptomen van doorkomende tandjes? Soms kun je dit merken aan het gedrag van je kind. Hij kan wat hangerig en huilerig zijn, omdat vooral het doorkomen van de eerste tand en kies wat pijnlijk kan zijn. De doorkomende tand wordt door het tandvlees gedrukt en dat kan een vervelend, zeurderig gevoel geven. Andere kenmerken zijn: kwijlen, rode wangetjes, diarree, aan de oren trekken en een grotere bijtbehoefte (herkenbaar aan het feit dat je kind ineens vanalles in z’n mond stopt). Als je goed in z’n mond kijkt, zie je dan vaak een wit puntje in het tandvlees tevoorschijn komen.
 

Lees ook
7x dit moet je weten over het gebit van je kind >
 

De pijn verlichten

Zoals gezegd: ieder kind verschilt. Sommige kinderen hebben amper last van de eerste tandjes terwijl anderen er wel veel van merken – en soms zelfs koorts krijgen. Om de pijn te verlichten (en de grotere kauw- en bijtbehoefte te stillen) kan een gekoelde bijtring soelaas bieden. Leg deze voor gebruik even in de koelkast. De kou verzacht het pijnlijke tandvlees. Koud water in de fles aanbieden is ook een goed idee, net als je kind laten sabbelen op een nat washandje. Werken deze huis-, tuin- en keukenmiddeltjes niet, dan kun je overwegen om een geneesmiddel zoals Dentinox in te zetten. Deze druppels zijn suikervrij en hebben een pijnstillende werking.
 

Tanden poetsen

Let op: zodra dat allereerste minitandje doorkomt, moet er gepoetst worden. Koop speciale peutertandpasta (deze bevat meer fluoride, om de tanden sterker te maken) en een leuke, zachte tandenborstel en poetsen maar! Als je hier vroeg mee begint, weet je kind niet beter dan dat dit bij het dagelijkse ritueel hoort.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram.