Is je baby ’s avonds ontroostbaar na de voeding en ligt hij te trappelen met zijn beentjes? Grote kans dat hij last heeft van darmkrampjes. Hoe die ontstaan en wat je eraan kunt doen, leggen we je hier uit.
Lees verder onder de advertentie
Darmkrampjes komen bij de meeste baby’s vooral de eerste paar weken voor. Dat komt omdat de darmen op die jonge leeftijd nog heel gevoelig zijn en reageren op de borst- of flesvoeding.
Bij baby’s die borstvoeding krijgen, ontstaan darmkrampjes omdat hun moeder iets gegeten heeft waar ze nog niet tegen kunnen. Zo zijn spruitjes, ui, paprika en verschillende koolsoorten voedingsmiddelen waar de darmen van je kleintje niet heel happy van worden.
Bij flesvoeding is de oorzaak vaak lucht: er komt teveel lucht mee met de voeding. Ook kan je baby allergisch zijn voor koemelk.
Lees verder onder de advertentie
Hoe merk je dat je baby er last van heeft?
Darmkrampjes komen het meeste ’s avonds voor en je baby is dan erg onrustig. Je kunt hem moeilijk troosten. Ook gaan veel baby’s met hun beentjes trappelen.
Helaas kun je darmkrampjes niet voorkomen. Wel kun je een aantal dingen proberen om de pijn bij je baby mogelijk te verlichten.
Zorg er voor dat je baby altijd een boertje laat na het voeden. Ook kun je hem met zijn buik naar beneden op je schoot of arm leggen en zachtjes over zijn rug masseren. Zo ontstaat er een klein beetje druk op zijn buik en dat geeft verlichting. Hetzelfde effect bereik je als je hem tegen je schouder aanlegt. Ligt de kleine al in bed, dan kun je zijn beentjes zachtjes bewegen, alsof hij aan het fietsen is.
Geef je flesvoeding? Probeer dan wat vaker per dag te voeden, door minder in de fles te doen. Let vooral ook op de hoeveelheid lucht die via de speen naar binnenkomt. Zorg ervoor dat de speen gevuld is met melk. Er bestaan ook speciale flessen die voorkomen dat er veel lucht met de voeding mee naar binnen komt.
Bij borstvoeding kun je het beste de eerste melk even laten weglopen en je baby pas aanleggen als de melk wat rustiger stroomt. Ook hier geldt: voedt wat vaker, zodat je borsten minder vol zijn en je baby wat rustiger drinkt.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer gaan darmkrampjes weer over?
De belangrijkste tip: heb geduld. Want darmkrampjes gaan uiteindelijk vanzelf weer over. De piek ligt rond de zes tot acht weken. Na een maand of vier zijn de darmen voldoende ontwikkeld en zijn de meeste krampjes verleden tijd.
Blijft je baby veel huilen en last houden van buikpijn? Neem dan contact op met je huisarts of bespreek het op het consultatiebureau. Het kan zijn dat hij een afwijking of allergie heeft.
Op sociale media regent het reacties na de uitzending van Uit de Schulden. Veel kijkers begrijpen niet hoe het zo ver heeft kunnen komen. “Een erfenis van 3000 euro en dan meteen alles opmaken? Dat is toch onbegrijpelijk”, is een veelgehoorde mening.
Gisteravond keken maar liefst 470.000 mensen naar een nieuwe aflevering van Steenrijk, Straatarm. Alleenstaande moeder Roosmarie zorgde voor heftige reacties: “Nooit gewerkt? Hoe dan?”
Er zijn moeders die hun wasmand altijd leeg hebben, die op maandag het weekmenu klaar hebben en wiens aanrecht altijd blinkt. En dan heb je de moeders die het huishouden gewoon nooit helemaal onder controle krijgen.
Influencer Rianne Meijer is zwanger van haar tweede kindje. De aankondiging kwam op haar eigen kenmerkende manier: met een flinke dosis zelfspot en humor.
Actrice Jasmine Sendar (47) is in verwachting van haar tweede kindje. De reacties op haar zwangerschap liepen uiteen: van ontroerende berichten van vrouwen die hoop putten uit haar verhaal, tot ronduit onbeschofte opmerkingen over haar leeftijd. Maar Jasmine blijft onverstoorbaar.
Dat scholen bezig zijn met een gezond voedingsbeleid en beleg op brood, is natuurlijk alleen maar goed. Maar je kan ook overdrijven. Zeker voor moeders met zeer kieskeurige eters kan een streng beleid veel stress opleveren, vindt Ilse.