Darmkrampjes bij je baby: met déze tips verlicht je ze

07.10.2020 09:02
darmkrampjes baby tips verlichten Beeld: Shutterstock

Is je baby ’s avonds ontroostbaar na de voeding en ligt hij te trappelen met zijn beentjes? Grote kans dat hij last heeft van darmkrampjes. Hoe die ontstaan en wat je eraan kunt doen, leggen we je hier uit.

Darmkrampjes komen bij de meeste baby’s vooral de eerste paar weken voor. Dat komt omdat de darmen op die jonge leeftijd nog heel gevoelig zijn en reageren op de borst- of flesvoeding.

Bij baby’s die borstvoeding krijgen, ontstaan darmkrampjes omdat hun moeder iets gegeten heeft waar ze nog niet tegen kunnen. Zo zijn spruitjes, ui, paprika en verschillende koolsoorten voedingsmiddelen waar de darmen van je kleintje niet heel happy van worden.

Bij flesvoeding is de oorzaak vaak lucht: er komt teveel lucht mee met de voeding. Ook kan je baby allergisch zijn voor koemelk.
 

Hoe merk je dat je baby er last van heeft?

Darmkrampjes komen het meeste ’s avonds voor en je baby is dan erg onrustig. Je kunt hem moeilijk troosten. Ook gaan veel baby’s met hun beentjes trappelen.
 

Lees ook:
7x veelvoorkomende allergieën bij kinderen >

 

Wat kun je eraan doen?

Helaas kun je darmkrampjes niet voorkomen. Wel kun je een aantal dingen proberen om de pijn bij je baby mogelijk te verlichten.

Zorg er voor dat je baby altijd een boertje laat na het voeden. Ook kun je hem met zijn buik naar beneden op je schoot of arm leggen en zachtjes over zijn rug masseren. Zo ontstaat er een klein beetje druk op zijn buik en dat geeft verlichting. Hetzelfde effect bereik je als je hem tegen je schouder aanlegt. Ligt de kleine al in bed, dan kun je zijn beentjes zachtjes bewegen, alsof hij aan het fietsen is.

Geef je flesvoeding? Probeer dan wat vaker per dag te voeden, door minder in de fles te doen. Let vooral ook op de hoeveelheid lucht die via de speen naar binnenkomt. Zorg ervoor dat de speen gevuld is met melk. Er bestaan ook speciale flessen die voorkomen dat er veel lucht met de voeding mee naar binnen komt.

Bij borstvoeding kun je het beste de eerste melk even laten weglopen en je baby pas aanleggen als de melk wat rustiger stroomt. Ook hier geldt: voedt wat vaker, zodat je borsten minder vol zijn en je baby wat rustiger drinkt.
 

Wanneer gaan darmkrampjes weer over?

De belangrijkste tip: heb geduld. Want darmkrampjes gaan uiteindelijk vanzelf weer over. De piek ligt rond de zes tot acht weken. Na een maand of vier zijn de darmen voldoende ontwikkeld en zijn de meeste krampjes verleden tijd.

Blijft je baby veel huilen en last houden van buikpijn? Neem dan contact op met je huisarts of bespreek het op het consultatiebureau. Het kan zijn dat hij een afwijking of allergie heeft.

Bron: Centrum voor Jeugd en Gezin & La Leche League

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of neem een abonnement >