commanderen door peuter
Beeld: Unsplash

Stephanie Sobotka laat zich commanderen door haar peuter, en daar heeft ze drie heel goede redenen voor.

De peuter van Stephanie heeft nogal een bazige fase. “Jij moet daar zitten, mama”, beval hij haar onlangs, voordat ze aan tafel gingen. Stephanie glimlachte en deed braaf wat haar gevraagd werd. Niks mis met zijn gedrag, toch? Tot ze het voorval aan een medemoeder vertelde, die stukken minder begripvol was, schrijft ze op ScaryMommy. “Wat?”, reageerde de moeder, “laat jij je commanderen door je péuter?”

‘Ja, inderdaad’, aldus Stephanie. En wel hierom:
 

  1. Het geeft hem zelfvertrouwen. Want dat hij orders uitdeelt, betekent niet dat hij dat al heeft, denkt Stephanie. ‘Hij benoemt gewoon wat hij wil en ziet, en laat zich nog niet belemmeren door eventuele reacties als “nee” en “zo werkt het niet”. Ik wil hem nog niet confronteren met de realiteit. Dat mensen niet altijd luisteren. Elke keer dat ik dat zijn orders volg, zie ik zijn zelfvertrouwen groeien. Pick your battles. Wil hij me op een bepaalde plek aan tafel hebben, op zijn regenlaarzen naar de crèche en met het kinderboodschappenwagentje door de supermarkt, terwijl ik eigenlijk alleen maar postzegels nodig heb? Prima. Zo lang hij maar niet met een schaar wil rennen.’
     
  2. Zo leert hij manieren. (En een hoop andere dingen.) ‘Want als een order een keer niet het door hem gewenste effect heeft, leert hij hoe je netjes nee kunt zeggen. En door zijn bevelen op te volgen, ziet hij ook hoe je in sommige situaties kunt gehoorzamen. Wanneer hij zich onbeschoft gedraagt, of op een andere manier ongepast, vertel ik hem dat óók. En: hij leert in elk geval alvast “alsjeblieft” en “dankjewel” te zeggen, wanneer hij iets vraagt.'
     
  3. Het hoort bij zijn leeftijd. Peuters zijn zich nu eenmaal nog niet bewust van sociaal wenselijk gedrag. ‘Ze weten wél wat het betekent als mensen naar je luisteren. Hoe ze om iets kunnen vragen, ook al weten ze nog lang niet altijd wat daarvoor de juiste de toon is. Door zelf het juiste gedrag te tonen en te spiegelen, leer ik hem wat gewenst gedrag is.’ Zelfs al wordt Stephanie er ondertussen soms krankjorem van en zou ze weleens veel primitiever willen reageren op zijn peuterbuien.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

BN'er-moeders op Instagram

Van afkoelen in het zwembad tot popcorn smokkelen: deze bekende moeders waren er op Instagram maar druk mee. Wij hebben de leukste Instagramposts van BN'er-moeders van afgelopen week voor je op een rij gezet.

Samen op tour


Handig, zo'n buik


Dat kan natuurlijk ook

 

Popcorn naar binnensmokkelen bij de filmhallen! #bioscoop #winnietbepooh #zohardgegierdvanhetlachensamen

Een bericht gedeeld door Bridget (@bridgetmaasland) op


Lievelingssnurk


Lief

 

My heart is perfect because you are inside...

Een bericht gedeeld door Nicolette Kluijver (@nicolettekluijver_) op


Even afkoelen

 

Normally I don’t sit in food.

Een bericht gedeeld door Chantal Janzen (@chantaljanzen.official) op


Dierenvriend


Lees ook
Dit plaatsten BN'er-moeders deze week op Instagram >

 

Ouders groeien ook

 

Werken & moederschap, niet altijd een makkelijke combinatie. Ik krijg vaak de vraag of ik me schuldig voel naar Scottie toe. Of jawel, de opmerking: waarom zou je werken, je hebt het financieel toch niet nodig? Ten eerste: waarom worden deze vragen altijd gedropt bij werkende vrouwen en vrijwel niet bij werkende mannen? Ten tweede: werken hoeft toch niet uitsluitend met geld te maken te hebben? Er zijn mensen die gewoon heel blij worden van wat ze doen. Die hebben het óók emotioneel nodig. Ambitie zit al van jongs af aan in mij. Ik móet werken. Ik wíl ondernemen. En ook wil ik altijd op mijn eigen benen kunnen staan. Dat geeft mij rust en de vrijheid mijn leven in te richten hoe ik dat wil. En dat verdwijnt bij mij niet ineens met de komst van een kleintje, al zoek ik dan natuurlijk ook naar een nieuwe balans om het allemaal zo goed mogelijk invulling te geven. Omdat ik óók genoeg tijd met haar wil hebben. Dus nee, me schuldig voelen over hoe ik het aanpak doe ik niet. Geloof ik kan je op tig manieren een goede moeder zijn, of je nu fulltime werkt, fulltime moeder bent of alles ertussenin. We proberen allemaal datgene te doen waarvan we denken dat het het beste is voor onze kindjes. En ik hoop op deze manier een voorbeeld voor mijn dochter te kunnen zijn. Vanmorgen las ik een gedicht van Joyce Maynard wat dat gevoel mooi omschreef: It's not only children who grow. Parents do too. As much as we watch to see what our children do with their lives, they are watching us to see what we do with ours. I can't tell my children to reach for the sun. All I can do is reach for it, myself. ☀️ #dusdat #ennuqualitytime #moederschap #succesvolondernemen #HappyLife365

Een bericht gedeeld door Kelly Weekers (@kelly_weekers) op


Stoer

 

♡ - voor @palavershop fotografie @annamariejanssen

Een bericht gedeeld door Romy Boomsma 🌿 (@romyboomsma) op


Ze kijkt wel blij

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Actrice Liza Sips bevallen van dochter Charlize

Liza Sips is bevallen van een dochter. 'Welkom lief, klein meisje. Intens gelukkig en onbeschrijfelijk trots op onze Charlize Helena Manheim', schrijft de actrice bij de allereerste babyfoto op social media.

Liza en haar vriend Ralph hebben al een zoontje. Jonah werd in april 2016 geboren.

 

 

Lees ook
9x bevallingsfoto's waar je stil van wordt >

 

Zwangerschapstest

In januari maakte Liza bekend dat ze opnieuw zwanger was. Ze deelde een foto op Instagram en maakte ook nog een video van hét moment dat ze een zwangerschapstest deed.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >