Het zoontje van Scary Mommy’s blogger Laura slaat andere kinderen. En ondanks dat ze weet dat dit niet hoort, voelt ze zich er niet schuldig over. ‘Ik ben het zat om mijn excuses aan te bieden’, schrijft ze.
Lees verder onder de advertentie
‘Iemand de schuld geven’
Toen Laura zelf nog geen moeder was en als docent voor de klas stond, had ze al snel haar mening over anderen klaar. ‘Ik moest dealen met lastige studenten: ze waren agressief, impulsief en konden moeilijk op het juiste pad blijven. Over hen dacht ik altijd: hoe zouden ze het thuis hebben? Ze moeten wel een slechte opvoeding en gebrek aan structuur krijgen. Ze zitten vast de hele dag voor een tv-scherm.’ Waarom Laura deze link legde? Daar heeft ze een duidelijk antwoord op: ‘Mensen willen altijd snappen waaróm iets gebeurt. Of beter nog: we willen iemand de schuld kunnen geven.’
En precies dat is de reden dat ze het nu zat is om zich schuldig te voelen als haar zoon een ander kind slaat. Laura: ‘Ik weet dat hij een goede, stabiele opvoeding krijgt. Ik ben huismoeder, we doen vaak leuke dingen en hij gaat een keer per week naar de opvang om socialer te worden. We hebben vaste routines als het gaat om eten en slapen en in ons huis slaan en duwen we niet. Maar raad eens? Hij neemt dat slechte gedrag toch over de laatste maanden. Overal waar we gaan wilt hij een ander kind pijn doen: hij gebruikt zijn handen eerder dan zijn mond.’
Lees verder onder de advertentie
‘Waar is het misgegaan?’
De blogger wil het gedrag van haar zoon niet goedpraten, maar één ding weet ze wel: ‘Hij is geen slecht kind. Hij is niet gemeen en niet stout: mijn zoon leert de wereld om zich heen kennen. Ik weet dat slaan niet goed is, maar ik zal hem altijd rustig terechtwijzen. Nooit meer zal ik mezelf afvragen: ‘Waar is het misgegaan?’.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.