schreeuwen tegen kind
Beeld: Pixabay

Goed voornemen van zo’n beetje alle ouders: nooit tegen je kind schreeuwen. De praktijk blijkt eh… weerbarstiger. Hebben deze vijf moeders ervaring mee.

1. Hevig maar kort

Isabel: “Mijn man noemde me laatst voor de grap een BOM-moeder. Ik blijf best lang rustig, maar áls ik eenmaal ontplof, berg je dan maar. Ik kan er vooral niet tegen als mijn twee dochters lopen te piepen. ‘Maar ik wíl niet kleien...’ ‘Mama, zij pikt mijn Barbie-hie-hies!’ ‘Nee, jíj moet mijn veters strikken want ik ben moe-hoe…’ Arrgghh, echt, dat gezeur doet iets met mij wat niet fraai is, zeg maar. Gelukkig zijn mijn uitbarstingen hevig, maar kort.”

 

2. Bulderen op maandagochtend

Paula: “Iedere zondagavond neem ik het me weer voor: rustig blijven, tot tien tellen, goed plannen, gewoon vrágen of ze iets willen doen. En elke maandagochtend sta ik, m’n goede voornemens ten spijt, weer te bulderen waarom ze nooit kunnen opschieten en we dankzij hen dús altijd te laat komen.”

 

3. 'De buren zullen wel denken'

Mila: “Mijn drie kinderen hebben helaas allemaal mijn Spaanse temperament geërfd. Ik spring best snel uit mijn vel, en zij ook. Regelmatig staan we zo hard tegen elkaar te schreeuwen dat de buren waarschijnlijk denken dat het oorlog is. Net zo snel is het ook weer over. Waarschijnlijk doe ik het helemaal fout, maar voor ons werkt het eigenlijk best goed. We hebben in elk geval geen last van opgekropte gevoelens.”
 

Lees ook
Stoppen met schreeuwen: zo doe je dat volgens deze moeder >

 

4. Irritant lachje

Sylvia: “Ik heb veel geduld, echt. Een eindeloos huilende baby, een peuter met een driftbui – leuk was anders, maar ik schoot eigenlijk nooit uit mijn slof. Maar nu is mijn zoon zeven en heeft hij een bepaald lachje waarmee hij me het bloed onder de nagels vandaan kan halen.

Bij het ontbijt zit hij vaak te klooien met zijn eten: op de grond gooien, zeuren dat hij iets anders op zijn brood wil, ineens geen korstjes willen eten. Als hij voor de twintigste keer iets te mekkeren heeft of zelfs zijn brood uitspuugt, word ik nijdig. En dan doet hij altijd dat lachje. Ik wéét dat hij het doet om me uit de tent te lokken en ik probeer echt om niet mee te doen, maar man, ik heb mezelf dan gewoon niet in de hand. Gelukkig maakt een schreeuwpartij over het algemeen nog wel indruk op hem en kunnen we daarna enigszins verhit naar school.”

 

5. Schreeuwen uit vermoeidheid

Jolien: “Best oneerlijk, maar ik schreeuw tegen mijn kinderen als ik eigenlijk zelf moe ben, of te druk, of gezeur heb op mijn werk of met mijn man. Dan is het me al snel te veel en als mijn zoon dan voor de zoveelste keer zijn gymtas kwijt is of mijn dochter terwijl we al buiten staan begint te zeuren dat ze per se andere schoenen aan moet, spring ik uit mijn vel.”

 

Dit artikel is al eens eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

slimme trucs ouders

Kinderen zijn er een ster in: papa en mama om de tuin leiden. Dat ouders er zelf ook wat van kunnen, bewijzen deze hilarische foto's van Buzzfeed

Wie is er aan het winnen, jongens?

 
 

Zo blijft de kleine wel even zoet

 

#dadinvention

Een bericht gedeeld door Kelly (@_kellyarthur) op

 

 

 

 

Papa is liever lui dan moe

 
 
 
 

Nooit meer twijfelen: wie is wie?


 

Je dacht toch niet dat mama alles ging schoonmaken?

 

Get cleaning girl 😂💖 #babymop #babymops #bestinvention #babygirl

Een bericht gedeeld door Sam Ginnifer (@samginnifer) op

 

Zo komt de aap wel uit de mouw


 

Nooit meer zeuren om een ijsje

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderopvang
Beeld: Unsplash

Je denkt alles geregeld te hebben voor je kind, maar dan vliegen ineens de kinderdagverblijven, peuterspeelzalen, BSO's en TSO's je om de oren. Welke soort kinderopvang zijn er allemaal, en wat zijn de onderlinge verschillen?

Dagopvang

Er zijn verschillende soorten dagopvangen die de hele dag voor jouw kind zorgen. Meestal wordt deze soort opvang dus gebruikt als beide ouders werken en het kind nog niet naar school gaat. Denk bijvoorbeeld aan het kinderdagverblijf. Ook hierin varieert het aanbod weer. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een antroposofisch of christelijk kinderdagverblijf. In de ene opvang werken ze met verticale groepen, waarbij kinderen van 0 tot 4 jaar bij elkaar in de groep zitten. Andere kinderdagverblijven werken horizontaal: de groepen zijn dan per leeftijd ingedeeld. Op een kinderdagverblijf worden er naast de zorg ook activiteiten geboden: zingen, knutselen, uitstapjes naar de kinderboerderij. Er zijn tegenwoordig ook steeds meer kinderdagverblijven waar de kinderen warm eten krijgen of die een maaltijdservice bieden waarbij ouders bij het ophalen van hun kind meteen een avondmaaltijd oppikken. Op die manier wordt het avondspitsuur thuis een beetje verlicht.

Een andere vorm van dagopvang zijn gastouders. Ook hier wordt je kind de hele dag verzorgd, maar dan in een kleinschaligere setting bij iemand thuis. Onderling maak je dan afspraken over hoe vaak je kind komt. Er is vaak meer flexibiliteit mogelijk dan bij een kinderdagverblijf, bijvoorbeeld ook 's avonds of in het weekend. Ideaal voor ouders met onregelmatige werktijden. Let op: wil je recht hebben op kinderopvangtoeslag, dan moet het dagverblijf of de gastouder geregistreerd zijn in het Landelijk Register Kinderopvang en Peuterspeelzalen (LRKP).

 

Peuterspeelzaal

Vanaf 2 of 2,5 jaar - de regels verschillen per gemeente - zijn kinderen welkom op de peuterspeelzaal. Deze vorm van opvang is ooit ontstaan als voorbereiding op de basisschool. Het aantal ouders dat hiervan gebruik maakt is de afgelopen jaren gedaald, omdat veel kinderen tegenwoordig twee werkende ouders hebben en daarom al naar een kinderdagverblijf gaan (en op die manier al wennen aan andere kindjes en een 'schools' systeem). Een peuterspeelzaal biedt opvang per dagdeel, namelijk alleen in de ochtend of in de middag. Je kind gaat hier dus niet een hele dag naartoe. De nadruk ligt hier minder op verzorgen dan bij een kinderdagverblijf, maar meer op samenwerken, spelen, delen, omgaan met leeftijdsgenootjes en sociale vaardigheden. Kortom: een mooi opstapje voordat de 'echte' school begint.
 

Lees ook
KIND: 'Hallo, ik ben je oppas niet!' >

 

Tussenschoolse opvang

Met tussenschoolse opvang wordt het ouderwetse overblijven bedoeld. Waar vroeger slechts een handjevol kinderen tussen de middag een boterham op school at, is het tegenwoordig op veel scholen gebruikelijk dat (bijna) alle kinderen overblijven. Als een school een continurooster hanteert, is dat zelfs verplicht. Net zoals een school verplicht is om deze tussenschoolse opvang te regelen. 

 

Buitenschoolse opvang

De buitenschoolse opvang biedt - de naam zegt het al - opvang buiten de schooltijden. Sommige kinderen hebben voorschoolse opvang nodig (als hun ouders al vroeg beginnen met werken, voordat de school open is), en sommige kinderen zitten op de naschoolse opvang. Ook hierbij geldt dat elke school verplicht is om voor veilige buitenschoolse opvang te zorgen. Deze opvang is dus bedoeld voor schoolgaande kinderen tot 13 jaar, en ook tijdens schoolvakanties kan je kind naar de buitenschoolse opvang. Vaak worden er op de BSO leuke activiteiten georganiseerd, en wederom bieden sommige opvangcentra warme maaltijden aan. Je kunt een vergoeding krijgen voor deze opvang, dit is inkomensafhankelijk.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >