Oudste kind gelooft niet meer in Sinterklaas, jongste wel: zo ga je daarmee om
Hoe gezellig het sinterklaasfeest ook is, er komt een dag waarop je je kind De Grote Waarheid moet vertellen. Maar wat als de jongste in huis nog wel in de Sint gelooft? Hoe houd je het decembergeheim dan in stand?
Dat vroeg auteur Anna van den Breemer zich af in haar column voor de Volkskrant. “Hoe betrek je een niet-gelovig kind bij het grote Sinterklaas-complot, zonder dat de magie verloren gaat voor broertjes en zusjes?”
Op welke leeftijd vertel je de waarheid?
Vanaf groep 5 is het een goed moment om je kind te vertellen over het grote sinterklaasgeheim, vertelde orthopedagoog-generalist Fiona Craenen ons eerder. Kinderen zijn dan een jaar of acht. “Dan beginnen veel scholen met surprises maken voor elkaar, in plaats van pakjesmiddag. Op die leeftijd leren kinderen ook reflecteren over wat ze zien en denken. Ze beginnen te twijfelen aan dingen.” Toch bestaat er geen ideale leeftijd om het te vertellen, dat verschilt per kind. Zie je heel erg op tegen het uiteenspatten van de sinterklaasbubbel? Geen zorgen, zegt Craenen. “Vaak gaat het makkelijker dan je denkt.” Veel kinderen komen namelijk zelf al met de vraag of Sinterklaas wel echt bestaat. Benieuwd hoe je daarop reageert? In dit artikel lees je meer tips van een deskundige. Sommige ouders vertellen hun kind al op jonge leeftijd dat Sinterklaas niet bestaat, bijvoorbeeld om spanning en slapeloze nachten te voorkomen of omdat ze niet willen liegen tegen hun kind.
Lees ook: 13 dingen die ik mis nu mijn kinderen niet meer in Sinterklaas geloven
Betrek je oudste kind bij het geheim
Stel, je oudste kind gelooft niet meer in Sinterklaas, maar de jongste wel. Hoe voorkom je dat een niet-gelovig kind z’n mond voorbijpraat? Volgens Annelies Bobeldijk van Wow Opvoedcoaching hoef je daar niet bang voor te zijn. “Kinderen die heilig geloven in Sinterklaas horen dat toch niet,” zegt ze tegen de Volkskrant. Chariva Zaandam, auteur van het boek Sinterklaas voor grote kinderen, merkt dat kinderen het vaak stoer vinden om onderdeel te worden van het complot. In haar boek zit een contract waarmee kinderen beloven dat ze het sinterklaasgeheim bewaren. “Kinderen vinden het ondertekenen van zo’n contract een grote eer,” vertelt ze. “Ze zijn ook trots: ze krijgen een hoofdrol in het grote toneelstuk dat volwassenen opvoeren.” Betrek je kind bij het in stand houden van het geheim, zegt jeugdverpleegkundige Gurine Gerard tegen CJG Rijnmond. “Bijvoorbeeld door samen cadeautjes voor kleinere broertjes of zusjes te kopen of pepernoten bij de gevulde schoenen de leggen. Veel kinderen zijn al snel trots dat ze nu bij de grote mensen horen.”
In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.