Slaapgebrek door Sinterklaas: zo slaapt je kind beter volgens een deskundige

17.11.2023 13:10
Sinterklaas slaapgebrek kind Beeld: Getty Images

De tijd vliegt en voor je het weet staat Sinterklaas voor de deur. Een superspannende tijd voor kinderen, wat ook op hun nachtrust invloed kan hebben. Voor je het weet slapen ze slecht om dit spektakel.

Kinderslaapcoach Anne van der Zee van Ukkies & Tukkies vertelt: ‘Tijdens de sinterklaasperiode slapen veel kinderen minder goed dan normaal. Ze worden vaker wakker, slapen moeilijker in, gaan ineens weer bedplassen of hebben nachtmerries. Dit is geen vreemd verschijnsel maar kan wel heel vervelend zijn.’ Anne deelt haar tips zodat je kind én jij meer (nacht)rust hebben tijdens deze periode.

Praten

Kinderen kunnen de sinterklaastijd op verschillende manieren ervaren. Praat met je kind over hun gevoel tegenover Sinterklaas. Vinden ze het spannend op een leuke manier of zijn ze misschien juist een beetje bang, omdat ze bijvoorbeeld hun schoen mogen zetten.

Door erover te praten met je kind wordt het meer inzichtelijk en snappen ze het sneller. Check ook regelmatig bij je kind hoe ze er in staan op dat moment, gevoelens over sinterklaas kunnen ook veranderen door de omgeving.

Structuur

Geef je kinderen structuur tijdens deze periode. Maak samen een kalender met de dag dat Sinterklaas aankomt, de dagen dat de schoen gezet mag worden en pakjesavond. Door dat duidelijk te maken krijgt je kind meer overzicht. Waardoor ze bijvoorbeeld minder snel ’s ochtends vroeg naast je bed staan met de vraag of Sinterklaas is geweest of dagelijks vragen wanneer het pakjesavond is.

Lees ook: Is jouw kind bang voor Sinterklaas? Dit kun je eraan doen

Boeman

Maak van Sinterklaas geen boeman. Sinterklaas is een gezellig maar ook belangrijk feest voor kinderen. Zorg dat je het niet als straf gaat gebruiken. Zeg bijvoorbeeld niet: ‘Als je je groente niet opeet krijg je geen cadeaus van Sinterklaas’. Hierdoor kunnen ze het feest aan een straf koppelen, waardoor het negatief wordt of ze angst ontwikkelen. Dit helpt niet bij de nachtrust van je kind.

“Maak van Sinterklaas geen boeman”

Over Anne

Anne van der Zee is kinderslaapcoach, ze heeft haar eigen bedrijf Ukkies & Tukkies Slaapcoaching voor ouders van kinderen van 0 t/m 4 jaar die slecht slapen. Ze richtte het bedrijf op na de geboorte van haar zoon, die de eerste periode extreem slecht sliep. Na alle hulp die ze kreeg besloot ze zelf een opleiding te doen tot Baby Sleep Consultant. 

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.