‘Ik vertel mijn kinderen eerlijk dat Sinterklaas niet bestaat’

17.11.2022 15:00
eerlijk kinderen Sinterklaas niet bestaat Beeld: Shutterstock
Het hele Sinterklaas-circus, moeder José (35) is er maar liever eerlijk over tegen haar kinderen: “De beste man bestaat al eeuwen niet meer.”

José: “Elk jaar weer vertel ik mijn kinderen Mike (6), Jaylenn (3) en Ezra (1) dat we Sinterklaas vieren omdat hij vroeger, héél lang geleden, echt bestond. Dat hij cadeautjes gaf aan arme kinderen. En omdat we dat zo lief vinden van Sinterklaas, vieren we het elk jaar weer.

Mijn man en ik hebben onze kinderen nooit echt laten gelóven in Sinterklaas. Het scheelt enorm veel vragen. Bovendien: ik denk dat mijn kinderen daardoor niet twijfelen of andere dingen die we ze vertellen waar zijn of niet. Op de dag van de intocht staan ze net als alle andere kinderen stijf van de adrenaline, omdat ze hun schoen mogen zetten.

Lees ook:
Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat? >

Magie

Ik ben niet bang dat ze het ‘geheim’ verklappen aan andere kinderen. Volgens mij komt dat voor een groot deel doordat ze zich niet realiseren dat het een geheim is, dus hebben ze ook niet de neiging iets te vertellen. Er is simpelweg niets spannends aan. Ergens in oktober meld ik het nog eens, tussen neus en lippen door: ‘Trouwens, Sinterklaas komt weer hè, over een maand. Wisten jullie dat hij vroeger echt bestond?’ Dan vertel ik nog een keer over zijn goede daden. Geen serieus gesprek, in die periode leeft het ook nog niet bij ze. Mijn zoon van zes reageert er nu op, de andere twee snappen het nog niet, maar horen tenminste wel alvast het ware verhaal. Voor ons werkt het prima. Sinterklaas is ook voor mijn kinderen elk jaar een groot feest, dat zijn magie behoudt.”

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.