Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

28.11.2020 08:23
Sinterklaas niet bestaat hoe vertellen Beeld: Shutterstock

Heb je eindelijk besloten de bittere waarheid over Sinterklaas op te biechten aan je kind, stuit je op de volgende kwestie: hóe vertel je die dan?

Orthopedagoog-generalist Fiona Craenen geeft antwoord. “Vaak gaat het makkelijker dan je denkt”, zegt ze, “doordat kinderen zelf al met de vraag komen. ‘Goh mam, Pietje uit mijn klas zegt dat Sinterklaas niet bestaat.’ Koppel de vraag gewoon terug: ‘Wat denk je zelf?’ Zo weet je in elk geval of de vraag voortkomt uit zijn eigen twijfels, of uit het feit dat andere kinderen hem op de hoogte hebben gesteld. Als het tijd is voor de waarheid, is dit het moment hem in te koppen. Zo blijf je als ouder ook geloofwaardig.”
 

Geheim voor jezelf

Maar goed, voor hetzelfde geld komt die vraag helemaal nooit. Fiona: “Ik vind het boek Pedro en Solana, het grote Sinterklaasgeheim van Kees Lintermans in dat geval een leuk boek om te lezen met je kind, ter voorbereiding op je aankondiging. Het gaat er namelijk ook op in dat het een geheim is dat je voor jezelf moet houden. Daarnaast geeft het meteen een mooi kijkje in de geschiedenis van Sinterklaas. Én duidelijkheid dat het dus niet zomaar een of ander gespeeld verhaaltje is.”
 

Lees ook:
Wanneer vertel je de waarheid over Sinterklaas? >

 

Verlies

Overigens komt bij veel kinderen het nieuws in eerste instantie helemaal niet aan, zegt Fiona. “Dan moet je de boodschap een paar keer herhalen. Kinderen onthouden wat ze willen én aankunnen; ze komen vanzelf wel met meer vragen. Bovendien kan het voor je kind ook wel even voelen als een verlies. Sinterklaas is iets leuks waar ze waarschijnlijk mooie herinneringen aan hebben.” Een goed idee, vindt Fiona, is daarom meteen te bespreken hoe jullie het feest in de toekomst gaan vieren.

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Instagram