Hoe vertel je dat Sinterklaas niet bestaat?

15.11.2023 08:23

Heb je eindelijk besloten de bittere waarheid over Sinterklaas op te biechten aan je kind, stuit je op de volgende kwestie: hóe en wanneer vertel je die dan?

Orthopedagoog-generalist Fiona Craenen geeft antwoord. “Vaak gaat het makkelijker dan je denkt”, zegt ze, “doordat kinderen zelf al met de vraag komen. ‘Goh mam, Kees uit mijn klas zegt dat Sinterklaas niet bestaat.’ Koppel de vraag gewoon terug: ‘Wat denk je dat er waar van is, lieverd?’ Zo weet je in elk geval of de vraag voortkomt uit zijn eigen twijfels, of uit het feit dat andere kinderen hem op de hoogte hebben gesteld.” Laat je kind zelf de vragen stellen: dan hoef jij niets te verklappen waar hij of zij nog niet aan toe is.

Vanaf wanneer?

En wanneer dan een goed moment is? Vanaf 7 jaar is het meestal tijd voor dit soort vragen: dan houdt hun fantasiewereld waarin alles kan, op te bestaan. Of nou ja: ze worden iets realistischer. Wat je in elk geval niet moet doen is de emoties van je kind bagatelliseren, adviseert Tolk. ,,Zeg niet: ‘Stel je niet zo aan, je hebt toch mooie cadeautjes gekregen?’ Of: ‘Je bent nu acht, geloof je nou nog steeds?’ Onderbouw waarom je hebt gekozen om met het spel mee te doen. Dan begrijpt je kind jouw keuze.’’

Verlies

Sommige kinderen hebben na het onthullen van het grote geheim, er nog net zoveel lol in als altijd. Ondanks het feit dat ze weten dat het een verzinsel is, gaan kinderen toch mee in het spel. Het maakt het er vaak niet minder leuk en spannend op. Een goed idee, vindt Fiona, is daarom meteen te bespreken hoe jullie het feest in de toekomst gaan vieren.

 

Nog meer Kek Mama? Volg ons op Instagram