Heb je eindelijk besloten de bittere waarheid over Sinterklaas op te biechten aan je kind, stuit je op de volgende kwestie: hóe en wanneer vertel je die dan?
Orthopedagoog-generalist Fiona Craenen geeft antwoord. “Vaak gaat het makkelijker dan je denkt”, zegt ze, “doordat kinderen zelf al met de vraag komen. ‘Goh mam, Kees uit mijn klas zegt dat Sinterklaas niet bestaat.’ Koppel de vraag gewoon terug: ‘Wat denk je dat er waar van is, lieverd?’ Zo weet je in elk geval of de vraag voortkomt uit zijn eigen twijfels, of uit het feit dat andere kinderen hem op de hoogte hebben gesteld.” Laat je kind zelf de vragen stellen: dan hoef jij niets te verklappen waar hij of zij nog niet aan toe is.
Lees verder onder de advertentie
Vanaf wanneer?
En wanneer dan een goed moment is? Vanaf 7 jaar is het meestal tijd voor dit soort vragen: dan houdt hun fantasiewereld waarin alles kan, op te bestaan. Of nou ja: ze worden iets realistischer. Wat je in elk geval niet moet doen is de emoties van je kind bagatelliseren, adviseert Tolk. ,,Zeg niet: ‘Stel je niet zo aan, je hebt toch mooie cadeautjes gekregen?’ Of: ‘Je bent nu acht, geloof je nou nog steeds?’ Onderbouw waarom je hebt gekozen om met het spel mee te doen. Dan begrijpt je kind jouw keuze.’’
Lees verder onder de advertentie
Verlies
Sommige kinderen hebben na het onthullen van het grote geheim, er nog net zoveel lol in als altijd. Ondanks het feit dat ze weten dat het een verzinsel is, gaan kinderen toch mee in het spel. Het maakt het er vaak niet minder leuk en spannend op. Een goed idee, vindt Fiona, is daarom meteen te bespreken hoe jullie het feest in de toekomst gaan vieren.
Nog meer Kek Mama? Volg ons op Instagram.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…