Onderzoek: acht op de tien kinderen worden onveilig vervoerd in de auto

26.11.2018 08:17
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Vorig jaar belandden vijfhonderd kinderen van 0 tot 8 jaar op de eerste hulp na een auto-ongeluk, omdat zij niet veilig in de auto werden vervoerd. Tweehonderd van hen waren jonger dan drie jaar.

Dat blijkt uit onderzoek van Taskforce Kinderveiligheid: een samenwerkingsverband van Veiligheid NL, Erasmus MC, Maxi-Cosi en trauma-en kinderchirurg William Kramer. In de meeste gevallen is de autostoel van goede kwaliteit – bij het onderzoek is geen onderscheid gemaakt tussen verschillende merken autostoeltjes – maar lezen ouders de handleiding niet goed. Ook ontbreekt vaak de uitleg in de winkel. Als een kinderzitje niet goed wordt geïnstalleerd, ontstaat het risico dat het kind met stoel en al door de voorruit vliegt bij een auto-ongeluk. Bij zes op de tien ouders gaat ook het vastgespen niet goed. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los.

 

Lees ook:
7x de meest gemaakte fouten met een kinderautostoel >

 

Toename

Het onderzoek werd vijf jaar geleden ook uitgevoerd. Toen bleek dat driekwart van de 0 tot 4-jarigen niet veilig in de auto zat. Nu is dat zelfs tachtig procent van de 0 tot 8 jarigen. De onderzoekers vinden die toename verontrustend. Zeker omdat negentig procent van de ouders er bij het onderzoek van overtuigd was dat hun kind goed beschermd in de auto zat. Kinderchirurg Kramer: “Al bij een botsing met 30 kilometer per uur wordt een kind dat los in zijn stoel zit als een raket door de wagen geschoten. De klap tegen de voorstoel of door de voorruit kan fataal zijn. Het leed kan enorm zijn. Oók voor de ouders.” Volgens Kramer zijn veel ouders te tolerant. “Als Jantje bij het vastgespen zit te dreinen, is de stressreactie van een ouder: ‘laat hem nog maar even loszitten. Het is maar een klein stukje.’ Nóóit doen!”

 

Zwaargewond

De zoon van Eva Tuin raakte vijf jaar geleden zwaargewond toen zij met haar auto tegen een boom botste. Aan de klap heeft de jongen niet-aangeboren hersenletsel overgehouden. Tuin roept alle ouders, opa’s en oma’s en verzorgers op om meer aandacht te besteden aan het in de stoel plaatsen van kinderen: “Als je het kostbaarste wat je hebt vervoert, doe dit dan goed.”

Bron: AD

 

Benieuwd waar je op moet letten bij aanschaf van een autostoeltje? Check het hier.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >