Oma’s van moederskant hebben dít bijzondere effect op hun kleinkind

06.05.2024 09:59

Opa’s en oma’s hebben altijd een truc achter de hand om een glimlach op het gezicht van jouw kleintje te toveren. Wist je dat ze zelfs superkrachten hebben als het gaat om het helpen van kinderen in moeilijke situaties?

Beschermend schild

Wetenschappers van de Universiteit van Turku in Finland analyseerden gegevens uit een eerdere studie, ingevuld door meer dan 1500 Engelse jongeren tussen de 11 en 16 jaar oud. Deze studie omvatte een screening van gedrag om zowel emotionele als gedragsproblemen bij de jongeren te meten. Een opvallende ontdekking was dat de betrokkenheid van grootmoeders van moederszijde leek te fungeren als een beschermend schild voor hun kleinkind, waardoor ze minder vatbaar leken te zijn voor de negatieve effecten van minder gunstige jeugdervaringen.

Traumatische gebeurtenissen

Met minder gunstige jeugdervaringen wordt gerefereerd naar traumatische gebeurtenissen of uitdagende omstandigheden die zich hebben voorgedaan tussen de leeftijd van 0 en 17 jaar. Denk aan misbruik, verwaarlozing of (getuige zijn van) geweld. Hoewel niet iedereen die een moeilijke jeugd heeft gehad later problemen zal ondervinden, is de kans wel groter. Tijdens de kindertijd kunnen deze ervaringen de ontwikkeling beïnvloeden, leggen de onderzoekers uit.

Lees ook – Dilemma: ‘Mijn 14-jarige zoon wil niet meer op bezoek bij opa en oma’

Beschermende kracht

Kinderen die nare dingen hebben meegemaakt als ze klein waren, leken minder problemen te hebben als ze opgroeiden met een lieve oma van mama’s kant, zo bleek uit het onderzoek. Het onderzoek focust zich vooral op een algemeen plaatje, in het echte leven zijn er genoeg opa’s en oma’s van papa’s kant die net zo lief zijn en dezelfde beschermende kracht hebben. Een van de beste manieren om de pijn van een moeilijke jeugdervaring te verminderen, is door ervoor te zorgen dat het kind een stevig ondersteunend netwerk heeft. Dit betekent ook dat er een sterke, betrouwbare band met een volwassene is. Een oprechte grootouder die altijd voor hen klaarstaat, met liefde en stabiliteit, kan een enorm verschil maken voor kinderen.

Bron: Huffpost

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.